Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.08.2013.
13:57
Đ. Janković - Vesti A

"Olovna deca" i dalje ugrožena

Iako je, prema rezultatima koji su im prekjuče podeljeni, nivo olova u krvi njihovih sinova i kćerki smanjen, roditelji "olovne dece" iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine i dalje strepe za posledice.

KRVNA SLIKA ZAJEČE: Zabrinuti roditelji

To što nalazi pokazuju bolju krvnu sliku od prethodne, oni objašnjavaju smanjenom proizvodnjom u Topionici Zajača.

Dejan Dimitrijević

- Rezultati su bolji, moj sin od 11 godina imao je 14,7 mikrograma po decilitru, a sada ima osam, dok je kod devetogodišnje kćerkice koncentracija smanjena sa 14,3 na šest mikrograma po decilitru. Osamnaestogodišnji sin sada nije pregledan, ali će uskoro i on dati krv na kontrolu. Davala sam deci belu glinu i više vodila računa o higijeni, a pored toga, Topionica ne radi i to ima uticaja. Strahujem šta će biti ako ponovo krene proizvodnja, a živim na sto metara od fabrike. Problem je i što kutija gline košta oko 500 dinara, a njih troje je potroše za tri dana - priča za "Vesti" Svetlana Đokić iz Zajače.

Jasmina Milutinović

Sa njom se slaže i Dejan Dimitrijević čijoj je petogodišnjoj kćerki koncentracija olova u krvi smanjena sa 21,6 na 11,84 mikrograma po decilitru.

- Topionica radi smanjenim kapacitetom, a kada je radilo šest peći, dim se takav spuštao da se ulična svetla nisu mogla videti. To znači da nije u pitanju "istorijska deponija", već smanjenje proizvodnje i to što je država naredila da se kontroliše kvalitet vazduha. Ne kažem da treba da se zatvori Topionica, već da radi ovim kapacitetom - kaže Dimitrijević.


Vidno potrošen sa dobijenim rezultatima je tridesetogodišnji Milan Vučetić. Njemu je u krvi otkrivena koncentracija od čak 44,42 mikrograma olova po decilitru.

- Zabrinut sam, vidite kako se tresem, ne znam šta da radim. Ovo je strašno. Ne znam šta ću dalje, ali neću stati, nešto moram preduzeti - govori Milan drhtavog glasa.


Iako su meštani uvereni da je do poboljšanja došlo usled smanjene proizvodnje u Topionici, direktorka Jasmina Milutinović se ne slaže.

Milan Vučetić

- Fabrika je imala kratak zastoj od 15. maja do 11. jula. Pored investicija i preventivnih mera uveli smo i standarde koji su dali ovakve rezultate. Očekujem da građani čija deca imaju daleko niži nivo olova u krvi kažu svojim susedima šta su radili i da ih posavetuju. Higijena kod kuće je preduslov svega i sigurna sam da ćemo vrlo brzo, uz pomoć nadležnih, naučiti na suživot sa olovom. I dalje tvrdim da Topionica nijednog trenutka nije donela povećanje vrednosti olova u vazduhu i zemljištu, a dalja istraživanja će to sigurno pokazati - kaže Milutinovićeva.


Analize će se u narednom periodu raditi periodično, a svako dete će biti praćeno individualno. Sada su dobijeni nalazi sa preporukama o daljem postupanju, a roditeljima je rečeno da posete pedijatra kako bi dobili detaljnija uputstva. Roditeljima čija deca nisu kontrolisana preporučeno je da ih u septembru odvedu u Dom zdravlja da daju krv kako bi se utvrdilo na kom je nivou koncentracija olova u njihovoj krvi.
 

Rizična i minimalna koncentracija


U odnosu na prethodnu analizu, samo jedno dete imalo je povećanu koncentraciju olova što jasno pokazuje da su preduzete mere dale rezultate i da su deca bila manje izložena olovu. Idemo ka tome da se nivo smanji do nule, jer je i minimalna koncentracija kod dece rizik po zdravlje. Taj cilj je dostižan nastavkom preventivnih mera i eliminisanjem mogućnosti da deca budu u kontaktu sa olovom, jer je to ključno - rekao je primarijus dr Dragan Ilić, direktor Instituta za zaštitu zdravlja Batut.

 

Meštani tražili prvu analizu

 

Prva analiza krvi kod dece stare od 1,5 do 18 godina, urađena je u julu 2011. na zahtev meštana kada je utvrđeno povećano prisustvo olova u krvi. Nekoliko kasnijih merenja pokazalo je prisustvo olova u krvi od 10 do 41 mikrograma po decilitru, a meštani su tvrdili da je to posledica rada Topionice koja je od seoske škole udaljena oko 200 metara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online