Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 25.07.2013.
13:56
Beta A

"Pregovori s EU do kraja 2013."

Predsednik Supštine Srbije Nebojša Stefanović i šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus izrazili su nadu da će Srbija početi pregovore o članstvu sa EU tokom litvanskog predsedavanja Unijom, do kraja 2013.

Susret predsednik Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića i šefa litvanske diplomatije Linasa Linkevičijusa
 

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, u susretu sa Stefanovićem Linkevičijus je rekao da je "impresioniran stepenom pripremljenosti Srbije za početak pregovora sa EU u svim poglavljima".

Linkevičijus i Mrkić o pristupnim pregovorima Srbije sa EU

Linas Linkevičijus i Ivan Mrkić

- Ministri spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus, koji boravi u Beogradu, izrazio je danas nadu da će Srbija formalno ući u pristupne pregovore sa Evropskom unijom tokom litvanskog predsedavanja tom asocijacijom država koje se završava 31. decembra.

Litvanija je u julu počela svoje šestomesečno predsedavanje Unijom. Linkevičijus je novinarima rekao posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, da je došao u Beograd kako bi ponovio podršku Evropske unije Srbiji na njenom putu ka članstvu.

"Voleli bismo da za vreme našeg predsedavanja Srbija krene u pregovore", rekao je Linkevičijus. Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Litvanije su intezivirani na državnom i diplomatskom planu, "ali bi trebalo da im se doda na kvalitetu i u sferi ekonomije", i ima "još prostora da se odnosi unaprede".

Stefanović je kazao da je "cilj Srbije članstvo u EU do 2020" i da bi "iskustva Litvanije iz perioda kada je i sama bila zemlja kandidat, ali i kasnije, kao članica EU, značajno pomogla Srbiji na njenom putu prema Uniji".

Stefanović je obavestio Linkevičijusa o usponu regionalne saradnje, kao jednom od prioriteta spoljne politike Srbije. Kada je u pitanju Briselski sporazum, Stefanović je kazao da se "srpska strana ne ograničava na pregovaranje već je posvećena ispunjavanju dogovorenog".

Kako se dodaje u saopštenju, Stefanović je pomenuo dogovor o predstojećim izborima na Kosovu, paniranim za početak novembra, uz konstataciju da "Vlada i država Srbija poziva Srbe sa Kosmeta da učestvuju na izborima, tim pre što svi koju su tamo rođeni imaju pravo glasa i mogu da glasaju".

Linkevičijus i Stefanović založili su se za jačanje ekonomske, političke i bilateralne saradnje,a litvanski ministar je rekao da je "Litvanija 'resetovala' odnose sa Srbijom, veoma brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostavivši po strani
nerešena bilateralna pitanja i zauzevši stav da su Zapadni Balkan i Srbija daleko važniji od otvorenih pitanja".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 14:19
Pranje mozga, svakodnevno ponavljanje lazi o bezalternativnoj EU vec nekoliko godina, da se naviknemo na laz i fatamorganu. Konkurisu stalnom ponavljanju kako ne mozemo nista, da smo okruzeni NATO-m. Kako rece Daca da nam u svakoj celiji bude EU, ili Vuca da menjamo svest.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online