Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.07.2013.
14:02
Z. Marjanović - Vesti A

NATO ostavio rak za uspomenu

Niko sa sigurnošću ne zna šta je prouzrokovalo pravu epidemiju karcinoma u varošici Rudnik i okolnim selima jer je to, prema mišljenju dr Predraga Jakšića, lekara ambulante Doma zdravlja na Rudniku, stvar ozbiljih istraživanja, ali je sasvim sigurno da se broj obolelih od karcinoma povećava iz dana u dan. Rudničani ipak sumnjaju da je za pravu epidemiju kancera kriv NATO, odnosno bombardovanje projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Broj obolelih od karcinoma na Rudniku se povećava iz dana u dan
 

- Na Rudniku radim od 2001. godine i tada sam zatekao četiri pacijenta obolelih od karcinoma, a sada je evidentirano više od 70 slučajeva karcinoma među kojima su najbrojniji karcinomi dojke, pluća i prostate. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da su samo poslednjih sedam dana evidentirana tri nova slučaja karcinoma. Ovo su, dakle, egzaktni podaci jer su svi slučajevi oboljenje od kancera evidentirani na Onkološkom odeljenju bolnice u Gonjem Milanovcu i drugim zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu i Beogradu gde se oboleli leče. O razlozima povećanja oboljenja ne bih da govorim, jer je to posao za službe koje su za to nadležne - ističe za "Vesti" dr Jakšić.

Zračenje

Iako su radiolozi i drugi stručnjaci iz nadležnih republičkih instituta na ovom terenu utvrdili da postoje velika zračenja, tačne lokacije još nisu obelodanjene. Takođe, naučnici nisu dali konačni sud o mogućim uzroci obavijeni su nerazumljivim velom tajne.

Nakon podataka koje je izneo dr Jakšić o enormnom povećanju broja obolelih od kancera u varošici Rudnik ništa nije kao što je bilo. Meštani su uznemireni i uglavnom nagađaju o tome šta bi mogao da bude uzrok tako velikom povećanju broja obolelih.
Povećanje broja obolelih od karcinoma u varošici Rudnik je, naravno, tema broj jedan i u rudničkim kafanama.


- Neki sumnjaju na arsen kojeg ima u vodi za piće na Rudniku, drugi misle da je rudničko jalovište veoma opasno po zdravlje, treći povezuju povećanje broja obolelih od raka sa sušenjem stabala u rudničkoj planini, ali, ipak, najveći broj Rudničana je ubeđen da su zdravstvene nevolje meštana i Rudnika i okolnih sela došle nakon NATO bombardovanja releja na vrhu Rudnika 8. maja 1999. godine. Po nama, povećanje broja obolelih od karcinoma, uostalom kao i u celoj Srbiji, posledica je bombardovanja bombama sa osiromašenim uranijumom. To su nam NATO vojnici ostavili za dugo sećanje i tako će, po svoj prilici i prema broju obolelih od karcinoma i biti još veoma dugo. Podaci oprvadano izazivaju strah kod ljudi, ali se bojimo da ovo nije samo početak nečega još goreg - kažu Rudničani Slobodan Marković, Dragiša Hrnjaković, Veselin Stojanović i Rajko Nedeljković, svi bivši rudari sa rudarskim stažom od preko 25 godina.

 

Rudnik olova i cinka

- O podacima se ne može diskutovati, ali može o tome šta je prouzrokovalo tako veliko povećanje obolelih od raka. Neki od meštana, uglavnom oni koji nisu zadovoljni privatizacijom ROC-a (Rudnika olova i cinka) su uvereni da zdravstveni problemi Rudničana dolaze zbog ponovne ekploatacije rude i zbog jalovišta koje se nalazi u blizini varošice, što nije tačno jer i rudnik i jalovište postoje već decenijama pa nije bilo ovakvih slučajeva. Sve to loše se odražava na varošicu Rudnik koja pretenduje da postane i važna turistička destinacija - ističe Vučko Stojanović, predsednik Saveta mesne zajednice Rudnik. 

 

"Vazdušna banja"

Uz opravdani strah od karcinoma, na Rudniku još se nostalgično sećaju prve polovine prošlog veka, kad je Rudnik bio proglašen za vazdušnu banju. Tada se govorilo da je Rudnik jedno od najzdravijih mesta u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Petak 12.07.2013. 14:12
Ма не, није могуће! НАТО је нешто чему ми стремимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online