Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.06.2013.
16:27 >> 16:34h
Beta A

Tužilaštvo se žali na oslobađanje Stanišića i Simatovića

Tužilaštvo Haškog tribunala uložilo je danas žalbu na prvostepenu oslobađajuću presudu kojom su bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njemu podređeni Franko Simatović - Frenki oslobođeni krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Tužilaštvo je nezadovoljno presudom Stanišiću i Simatoviću

U žalbi, koju je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, tužilaštvo ocenjuje da je prvostepeno veće pogrešilo u primeni zakona i tumačenju činjenica kada je utvrdilo da Stanišić i Simatović nisu bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio nasilni progon srpskog stanovništva sa velikih delova teritorije Hrvatske i BiH, činjenjem zločina.

Po žalbi, sudije nisu dale "razumno obrazloženje" te odluke, niti su u obzir uzele "relevantne dokaze" o tome da su Stanišić i Simatović delili zločinačku nameru drugih učesnika u tom poduhvatu. Tužioci tvrde i da je, pritom, raspravno veće primenilo pogrešne pravne standarde i da nije razmotrilo celinu dokaznog materijala.

"S obzirom na dokaze, nijedno razumno raspravno veće nije moglo doneti takav zaključak. Jedini razuman zaključak je da su Stanišić i Simatović delili zajedničku zločinačku nameru", piše u žalbi.

Tužilac Bramerc žalio se i na nalaz prvostepene presude da Stanišić i Simatović nisu pomagali i podržavali zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH zato što njihova pomoć, uključujući i slanje "crvenih beretki" na ratišta, nije bila "direktno usmerena" na činjenje zločina. U žalbi se ocenjuje da je standard "direktne usmerenosti" pogrešno primenjen - kao i u pravosnažnoj oslobađajućoj presudi generalu Momčilu Perišiću - i da odstupa od dugogodišnje sudske prakse Tribunala.

"Na osnovu drugih nalaza samog raspravnog veća i celokupnosti dokaznog materijala, jedini razumni zaključak je da su Stanišić i Simatović pomogli i podržali zločine iz optužnice", tvrdi tužilaštvo.

U trećoj osnovi žalbe, tužioci su ocenili da je pogrešan i nalaz iz prvostepene presude da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu. Izvedeni dokazi, po tužilaštvu, pokazuju, nasuprot tome, da su "svojim delima i propustima" Stanišić i Simatović "značajno doprineli sprovođenju zajedničke zločinačke namere" u tim opštinama, preko lokalne Teritorijalne odbrane, policije i Srpske dobrovoljačke garde koju je predvodio Željko Ražnatović-Arkan.

Tužilaštvo u zaključku traži od žalbenog veća da preinači nalaze prvostepene presude, utvrdi da su Stanisić i Simatović "dali značajan doprinos" udruženom zločinačkom poduhvatu, te zlodela pomagali i podržavali. Po tužiocima, žalbeno veće bi Stanišića i Simatovića trebalo da proglasi krivim, po svim tačkama optužnice, za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva iz delova Hrvatske i BiH, 1991-95, i osudi na "primerene" kazne.


Stanišića i Simatovića oslobodilo je prvostepeno veće Tribunala, utvrdivši većinom glasova sudija - dva prema jedan – da oni nisu krivi ni po jednoj od četiri tačke optužnice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online