Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.05.2013.
23:33
Beta A

Nikolić otvorio izložbu o zaostavštini Rimskog carstva

Predsedik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Viminacijumu, povodom obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta, izložbu Narodnog muzeja koja prikazuje zaostavštinu Rimskog carstva u Srbiji posle koje je izvedena "Aida" Đuzepea Verdija, prva na otvorenom u istoriji srpske opere.

Otvarajući izložbu "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije", Nikolić je rekao da ona predstavlja samo deo dragocenog nasleđa Srbije i da pruža priliku da se na neposredan i slikovit način spozna uloga izuzetnih pojedinaca.

"Oni su tokom istorijske epohe imali ključnu ulogu u kreiranju identiteta današnje civilizacije, ali i značajnih istorijskih odrednica današnje Srbije", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije dodao je da se za svaku odluku u životu ima uzor u nečemu što je neko pametniji od već napisao i da je ostalo samo da se to pročita i nauči.

"Za ovo vreme, kada se borimo za opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji, kada nam se čini da je možda teže nego ikada, Konfučije je zapisao: 'Naša najveća slava nije što nikada nismo pali, već što smo ustali svaki put kada padnemo'", rekao je Nikolić.

On je ocenio da Viminacijum, kao naziv mesta na kojem se obeležava istorija, mnogim građanima Srbije zvuči lepo i melodično ali strano, i dodao da je to deo naše rimske istorije, kao što Srbija ima i svoju vizantijsku, otomansku, jugoslovensku i srpsku istoriju.

"To je jedna od naših najdragocenijih karakteristika. Izvanredna mešavina različitih kultura, jezika, tradicija i burna i zanimljiva istorija. Područje Srbije je milenijumima bilo mesto okupljanja, razdvajanja, borbe ali i konstantnog razvoja", rekao je Nikolić.

Izlozba će u Rimskoj vili u Viminacijumu biti otvorena za javnost od 19. maja do 18. juna. Nakon toga, celokupna postavka izložbe se premešta u Beograd, gde će posetiocima biti dostupna u periodu od 4. jula do 20. septembra, u Narodnom muzeju Srbije.

Četvrtog dana novembra izložba se seli u Niš, u izložbeni prostor kompanije "Filip Moris" gde će biti dostupna javnosti do kraja 2013. godine.

Nedelja 19.05.2013. 07:45
Jevtino sklepane tribine, sasvim odgovarajuce onima na njima, a na njima parada pijanstva i kica i nepoznata "dama" u belom. Gradjevinski radnik, po ugledu na bravarskog kolegu (samo bez uniforme, jer je i nema, i sivih rukavica), okicen diplomama brace Karic i ordenjima SPC-a, citira (ovo je novina !!!) Konfucija, skromno ga priznavajuci "za ipak malo pametnijeg". Narod (pozvan i filtriran) mirno sedi i gleda jedino vredno, operu Aidu, koja se ne samo prvi put izvodi na otvorenom kod nas, vec i u cirkusu uopste sirom sveta gledano.
Nedelja 19.05.2013. 11:22
"Uzvišeni" predsednik posmatra operu sa prvom damom, sa, na brzinu sklepane sojenice...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online