Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.05.2013.
16:33
B92 A

Najlepšu zgradu Beograda nema ko da sredi

Svaki Beograđanin bi stranom gostu pokazao velelepnu zgradu Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici. Ali to i ne učini, jer šta da pokaže? Ruiniranu lepoticu, za čiju rekonstrukciju niko nema novca.

Zgrada Geozavoda, zapuštena kao i ceo pojas Savamale - dragulja prestonice
 

Zdanje Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, po mnogima najlepše zgrade u Beogradu, zbog katastrofalnog stanja u kom se nalazi uglavnom je neiskorišćeno. Ponekad se u njoj organizuju pojedine kulturne manifestacije, ali i tada se postavlja pitanje da li je to bezbedno. Dosadašnje inicijative za rekonstrukciju uglavnom su se završavale neslavno!

Da je ako ne najlepše, onda jedno od najlepoših zdanja u Beogradu - nema dileme. Ono o čemu se polemiše jeste to ko ovu zgradu treba da koristi. Zdanje Beogradske zadruge, ili kako ga često pogrešno zovu - zgrada Geozavoda, dodeljena je na korišćenje ombudsmanu i povereniku za informacije od javnog značaja, koji se u te prostorije nikada nisu uselili.

"To je bila poruka da se kao nešto radi da bi se rešio problem, a zapravo nikada nisu postojale realne šanse da se ta zgrada stavi u tu funkciju kojoj je namenjena. Ona je u očajnom stanju, ona je u sramno lošem stanju i to je zaista nešto što sve nas treba da zabrine, i potreban je ogroman novac da bi se ona dovela u pristojno stanje. I tu imamao dva problema - taj novac nikada nije obezbeđen povereniku, a drugi koji je po meni važniji to je da od takvog zdanja ne treba praviti sedište državnih organa", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Unutrašnjost zgrade: Mesto održavanja Mikser festivala i Oktobarskog salona prošle godine
 

Jedan deo je renoviran i u njemu je od 2002. godine kancelarije Pravosudne akademije. "Ovaj prostor je bio zapušten kao i ostatak zgrade. Mi smo uložili određena sredstva da dovedemo taj prostor u stanje da možemo da ga koristimo. Naravno, poštujući propise o zaštiti", kaže Nenad Vujić sa Pravosudne akademije.

Ideja da ovaj prostor posluži kao mesto gde bi se održavale kulturne manifestacije ili muzej nije nova. U Zavodu za zaštitu spomenika smatraju da, bez obzira na to ko je korisnik, ovakvo zdanje mora biti dostupno i za posetioce, ali i da je rekonstrukcija neophodna.

Međutim, na realizaciju postojećeg projekta moraće još da se sačeka. Razlog je, po ko zna koji put, nedostatak finansijskih sredstava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online