Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 09.05.2013.
02:01
Danas, Beta A

Vučić: Moramo da se uklopimo u Evropu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Evropa nije laka tema za Srbe, jer se bezbroj puta ogrešila o srpski narod i državu, ali da Srbija zbog budućnosti mora da se uklopi u evropska pravila.

Aleksandar Vučić

"Mi Srbi, polazim prvo od sebe, a potom i od onih mnogo važnijih od mene, koji nisu imali pravo na tu i takvu grešku, nismo shvatali politički značaj Evropske ekonomske zajednice, kasnije Unije. Mi smo, valjda, jedini koji su prespavali pad Berlinskog zida, ili uopšte nisu razumeli političke i ekonomske procese koji su se valjali Evropom i svetom", naveo je Vučić u autorskom tekstu "Srbi moraju u Evropu" u listu Danas.


On je navao da se u Srbiji živelo u prošlosti, uživajući, lakomisleno, u herojskom otporu svakoj ideji koja bi dolazila iz sveta i da se očekivalo da će se "neradom, podrškom s Marsa, ili neke druge planete" obezbediti granice koje su se želele i imati plate kakve imaju oni koji rade dvostruko više.


"Svi zajedno tresnuli smo na zemlju i taj slobodni pad sa visina bio je bolan za svakog od nas pojedinačno, ali i za ceo naš narod i našu državu. Jedino dobro u svemu tome je to što smo, bar posle dvadeset godina, uspeli da sagledamo, prihvatimo i priznamo sopstvene greške, pragmatično i realno pokušavajući da saniramo posledice svega štetnog što smo iza sebe ostavili", naveo je Vučić.


"Da ne bude zabune, ovo piše jedan od onih koji se, valjda, baš tako ponašao i zato to i te kako dobro razume. I, upravo zato, uveren sam da promena našeg stava, našeg odnosa prema Evropi i zapadnom svetu, ali i prema Rusiji, koju ćemo poštovati i voleti, ali ne i idealizovati, predstavlja početak stvaranja uspešnije, modernije i snažnije Srbije", dodao je on.


On je naveo da je Evropa nije laka tema za Srbe, jer se "ta i takva Evropa bezbroj puta ogrešila o srpski narod i državu".


"Neretko su koristili dvostruke standarde i aršine za krizu na prostoru bivše Jugoslavije, krivac je uvek bio samo jedan", naveo je Vučić, ali i dodao da Srbija mora zbog svoje budućnosti da poštuje evropske zakone, pravila, uređenost, prava i obaveze.


Vučić je naveo da je Evropa pružala i pruža, sa izuzecima, nedvosmislenu podršku projektu stvaranja nezavisnog Kosova.


"To su činjenice. To su i njihovi politički interesi. Ipak, da pođemo od sebe. Kako smo to mi, uvek najpametniji, uspeli da sve ujedinimo protiv sebe. Nije li nas naš inat preskupo stajao?", upitao je prvi potpredsednik Vlade u svom tekstu.


Kako je naveo, Srbija može i hoće da bude pouzdan partner svima u regionu i Evropi.


"Želimo da budemo neko ko će izvršavati svoje obaveze, ma koliko one bile teške, jer krajnje je vreme da u stvaranju pristojne i normalne Srbije, bar malo, zaboravimo na lične političke interese", dodao je Vučić.


On je ocenio da je Evropa danas u svojoj najvećoj krizi istovremeno i mesto koje privlači sve koji maštaju o uređenim sistemima.


"Naša obaveza je da po dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, svi zajedno, iz petnih žila pokušamo da nadoknadimo vreme koje smo izgubili, da pokušamo da se na ulazu u ciljnu ravninu izjednačimo sa većinom u regionu i u finišu budemo uspešniji od ostalih", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2013. 02:11
kakav lepotan...da sednes na dupe kad ga vidis| ''aaa momci..evo stigao sam...evo imam i priznanje Kosova.. sta jos treba? aj dok su jos kola upaljena''
Četvrtak 09.05.2013. 07:03
Ni Svajcarska nije u EU - pa ima najacu ekonomiju, najmanju nezaposlenost... BOLJE JE BITI IZVAN TE SATANSKE KONSTRUKCIJE, sam graditi bez kamate na dug, svoju sopstvenu SUVERENOST. I Srbija moze slediti Svajcarsku - i biti jace od nje! Traziti ratnu otstetu od tih kriminalaca koji su bombardovali civilne mete, zatrovali zemlju sa uranijom, - oni moraju da ciste nasu Srbiju a ne da budu nasi zakonodavci kroz njihove "sporazume"
Četvrtak 09.05.2013. 02:36
...bolje ti je da od NATO zlocince trazis ratnu odstetu nego da ih papcas po ledja,jer sve sto im se vise uturas oni prema Srbiju postaju sve vise i vise suraviji:samo da zaboravimo da su nas bombardovali sa bombama osiromasenog uranjuma...vuk dalku menja ali cud nikad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online