Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.04.2013.
16:54
Beta A

Obeležena 198. godišnjica Drugog srpskog ustanka

Polaganjem cveća i lovorovih venaca na spomenik ustanicima u Drugom srpskom ustanku u Takovu danas je obeležena 198. godišnjica od početka borbe za konačno oslobođenje Srbije od Turaka.

Početak Drugog srpskog ustanka se obeležava i kao Dan Vojske Srbije
 

Povodom 198. godišnjice od početka Drugog srpskog ustanka i Dana Vojske Srbije, lovorov venac je u ime Vlade Srbije položio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, a u ime Vojske Srbije general Goran Radovanović. Obradović je na centralnoj manifestaciji rekao da Takovo svi doživljavaju kao živu istorijsku čitanku u kojoj je utemeljeno stvaranje nove Srbije i njena državnost.

"Istorijska sećanja nas rastužuju i ohrabruju i podsećaju na Takovo, Takovski ustanak, i reči Miloša Obrenovića koje je izgovorio ustanicima: 'Evo mene, eto vam rata s Turcima'", rekao je Obradović.

Ministar je danas u Takovu pozvao na pomirenje svih političkih protivnika u Srbiji zbog budućnosti države.

"Priključenje Evropskoj uniji znači puno uvažavanje našeg identiteta i suverentiteta", istakao je Obradović.

U Takovu, 23. aprila 1815. godine, Miloš Obrenović je na skupu starešina objavio početak novog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Posle dvomesečne borbe Turci su se zadržali u Beogradu i još nekoliko utvrđenih gradova. Diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir sa Marašli Ali-pašom, kojim je priznat za vrhovnog srpskog kneza. On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva i svoju vlast u Srbiji. Porta je autonomiju Srbije priznala hatišerifom 1830. godine.

Povodom 198 godina od početka Drugog srpskog ustanka opština Gornji Milanovac obeležila je i svoj dan. Na svečanoj sednici Skupštine opštine su uručena tradicionalna priznanja - plaketa "Takovski ustanak". To priznanje je ove godine dobilo preduzeće "9. septembar". Zlatne plakete dodeljene su ministrima u Vladi Srbije Milutinu Mrkonjiću i Velimiru Iliću, košarkašu Dejanu Tomaševiću i još sedmorici pojedinaca.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 17:10
To su bili pravi vojnici..i sa pravim liderom... a sada...muka mi dolazi na samu pomisao
Utorak 23.04.2013. 17:35
KAKJAV APSURD...... A OVA NASA POLITICKA BAGRA SASVIM SUPROTNO...........IZDAJNICKE KVISLINGE PO KRATKOM POSTUPKU! UZA ZID! TU SUDA NEMA KVILINZI AKO PROLAZE!
Utorak 23.04.2013. 19:21
e da su bar mogli da naslute kakvi će im potomci biti... i ko će se sve kititi njihovom slavom i žrtvom... Mislim da bi sa turcima došli do londona... milutin mrkonjić ?? dejan tomašević ??? žarko obradović ???? kuku i lele oprostite nam Preci Slavni... mi ni za onu stvar nismo...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online