Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.04.2013.
11:52
Beta A

Selaković: Srbi će suditi po zakonima Kosova

Sporazumom o Kosovu koji je potpisan u Briselu jasno se definiše da će u sudovima i tužilaštvima biti Srbi koji će suditi po zakonima Kosova, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Sudije moraju da poštuju pravni sistem Kosova: Nikola Selaković
 

"Mi i sada imamo Srbe u organima pravosuđa, ali oni mogu samo da prime platu i ne rade ništa. U ovoj situaciji oni će moći da rade, da štite svoja prava. Ali ovde postoji i ona loša, bolna strana, a to je da će oni morati da poštuju pravni sistem Kosova, odnosno da primenjuju zakone Kosova, ali dozvolite tako je bilo do 1989. godine," rekao je Selaković za B92.

On je precizirao da se ta "bolna činjenica" nalazi u prvom stavu tačke deset koja se odnosi na sistem pravosuđa na Kosovu, koju je Selaković citirao u celosti. Kako je naveo u tački 10 se navodi da će "sudska vlast biti integrisana i funakcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova".

"Apelacioni sud u Prištini biće uspostavljeno veće koje će biti sastavljeno od veća sudija kosovskih Srba koje će biti nadležno za sve opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Odeljenje Apelacionog suda imaće stalnu kancelariju u Kosovskoj Mitrovici (Orkužni sud) svako veće pomenutog suda biće sastavljeno od većine sudija kosovskih Srba", naveo je Selaković.

Ministar pravde je rekao da se sporazumom garantuje posao za Srbe, negirajući time mogućnost da će biti otpušteni oni koji su do sada radili u organima pravosuđa.

"Ključna stvar je sprovođenje sporazuma, da se što pre ovakva rešenja primene. Potreban nam je jak i čvrst implementacioni tim", rekao je Selaković.

Govoreći o reformi pravosuđa i zamerkama Evropske unije (EU) na nacrt Strategije o reformi pravosuđa, Selaković je rekao da su svi predlozi prihvaćeni.

"Stručnajci EU su nam dali niz preporuka za sadržaj nacrt strategije za reformu pravosuđa i one su prihvaćene skoro u potpunosti. Izmenjen je početan nacrt i pre više od nedelju dana objavljen je na sajtu. Mislim da će Evropska Komisija visoko oceniti ovu strategiju, kao što je to učinila sa strategijom za borbu protiv korupcije", rekao je Selaković.

On je ponovio i da će Srbija pre ili kasnije morati da menja Ustav, pošto se pokazalo da postoje problemi u njegovoj primeni.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 12:10
I gde su sad novinari i intelektualci da postave PRAVO pitanje i da se jednom u životu bar potrude da budu ljudi ? da pitaju diplomiranog pravnika ribolikog izgleda KAKO TO SRBIJA nije priznala "nezavisnost" ?
Utorak 23.04.2013. 13:46
"Stručnajci EU su nam dali niz preporuka za sadržaj nacrt strategije za reformu pravosuđa i one su prihvaćene skoro u potpunosti." Dali su vam strucnjaci iz EU nesto drugo a vi ste ga primili samo tako. Sad hocete i narod da se podmetne, bagro izdajnicka.
Utorak 23.04.2013. 14:56
A po vama, Kosovo je i dalje Srbija !!????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online