Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.04.2013.
13:19
Beta A

Evropski parlament: Srbiji datum što pre

Poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom glasova su usvojili Rezoluciju o Srbiji, na osnovu predloga koji je podneo izvestilac Jelko Kacin. U rezoluciji se poziva Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Kacin pozvao Evropu da Srbiju nagradi datumom
 

Kacin je uoči glasanja predložio izmenu u delu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, posto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi. On je juče, na plenarnoj sednici EP na kojoj je razmatran izveštaj o napretku Srbije u evrointergracijama, pozvao Evropski savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU i izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine doneti rezultate do kraja sedmice.

"Iskreno se nadam da će sastanak premijera Srbije i Kosova koji je u toku doneti rezultate do kraja nedelje. Proboj bi imao dalekosežne posledice za evropske integracije obe zemlje i zapadnog Balkana u celini, kao i za ekonomski oporavak krizom pogođenog regiona", naveo je Kacin.

"Nadam se da ćemo imati priliku da nazdravimo istorijskom dogovoru Srbije i Kosova do kraja nedelje", rekao je izvestilac EP.

Kacin je u izveštaju ocenio da je Srbija ostvarila značajan napredak u nekim oblastima reformi vezanih za EU i pozvao je Savet da odredi datum za početak pristupnih pregovora Srbije i EU pošto je to, kako je naglasio, u interesu i Srbije i Evrope.

Evropski komesar za proširenje Štefan File koji se juče, takođe, obratio poslanicima u Evropskom parlamentu, ocenio je da je Kacinov izveštaj sveobuhvatan i da dobro odražava napredak Srbije.

"Ponovo smo došli do prelomne tačke. Nadam se da Priština i Beograd mogu da postignu nove rezultate u dijalogu i da će se on okončati jasnim sporazumom, u interesu Srbije i Kosova, kao i njihovih građana, Balkana i same EU", rekao je File.

Evropski komesar je, takođe, naglasio podršku hrabrim potezima srpske vlade u naporima da se postigne rešenje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.04.2013. 14:33
Pa sad se EU i Vladajuci Koaliciji bas nesto zuri, mora se to sve sto pre potpisati, jer nema nista od Nezavisnom Kosovu ni ubrzanog ulaska u EU cim se Vojislav Seselj vrati! Sad celi Svet zna docice Seselj moramo sad brzo reagovati sto pre sve rijesiti da izvadimo sto vise iz Srbije!!! A koliko ja vidim pregovori u Briselu zavrsavaju se polako, izgleda da Vladajuca Koalicija trazi malo vise Novca pa ce to sad i dobiti.....jbg
Četvrtak 18.04.2013. 20:27
Кажу да морају да продуже рок за подписивање:Kacin je uoči glasanja predložio izmenu u delu koji se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, posto je sinoć održana deveta runda dijaloga, a u tekstu rezolucije se kaže da je bilo osam rundi. И када наша Банда на Власти каже као и она претходна Банда да неће ништа подписати што није у Интересу Србије коме да верујеш? Како Човек нормалан да вверује да није већ све одлућено када ево видите они мислили да за 8 дана Србија Капитулира и подписује уговор са СУСЕДНОМ земљом да Срби имају сигурност на Косову али о Резолуцији 1244 као и о дефинитивном Статусу неспомињу ништа. Ех маћехо Србијо забијаш своме Народу нож у леђа, тешко је бити Србин данас..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online