Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.04.2013.
07:44
Beta A

"Vojvodina je voljom građana u sastavu Srbije"

Deklaracijom o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa i od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza, kada je autonomija Vojvodine u pitanju, navodi se u Predlogu teksta deklaracije, u koji je agencija Beta imala uvid.

Foto: Ilustracija

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine", piše u Predlogu deklaracije.

Ocenjuje se da je na delu narušavanje ranije stečenih prava Vojvodine, što je "nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi". Dodaje se da su nesporazumi krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja AP Vojvodine.

Pročitajte još:

DSS i SNS: Pajtić iznutra ruši Srbiju

"Republička vlada, bez konsultacija sa pokrajinskim organima, počela je na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena Gradu Novom Sadu", piše u Predlogu deklaracije.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je najavio da će pokrajinski parlament u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer "velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju".

"Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države", poručio je Pajtić u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.04.2013. 08:13
Држава под хитно да реагује .Пајтућа у зарвор као напријатеља бр.1и под хитно избори у Војводини да се решимо ових гамади што растурају државу .ВОЈВОДИНА ЈЕ СРБИЈААА
Nedelja 07.04.2013. 10:02
Ovaj DEPR treba da odma raspise referendum o tome sto prica a sa Cankom i njegovim pljackasima imovine Vojvodjanskih Srba ce mo se obracunati ovde.Jos se pamti kako su njihove komunisticke tatice 1945 pljackali Srpsku imovinu od postenih seljaka koji su imali ,zamislite vise od 10 ha zemlje, a sada to oteto poklanjaju Koletu i ostalim ...Pasmtimo sta ste radili kad ste dosli i vraticemo vam jer zivite medju nama.Vasi zemljaci koji su dosli u Vojvodinu 1995 su pokazali kako se dolazi u tudj kraj posteno.Nikom nista nisu ukrali ,sami izgradili citave gradove i sigurno ce biti na strani Srba starosedelaca kad Canka i njegove vratimo u postojbinu Hrvatsku..moze da povede i Tadica,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online