Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.03.2013.
07:46
Danas A

Prištini sever, srpskim opštinama vlast?

U toku je priprema javnosti za dogovor Beograda i Prištine kojim će se sever Kosova uključiti u pravni i ustavni okvir Kosova, a zauzvrat Priština će dati treći stepen vlasti za asocijaciju srpskih opština, što znači modifikaciju Ahtisarijevog plana, piše beogradski list Danas.

Foto - arhiva: Kosovska Mitrovica
 

"Za Kosovo je važno da se postigne ne samo sporazum za sever nego i sporazum o normalizaciji odnosa, što će mu omogućiti integraciju u međunarodnu zajednicu i organizacije. Sporazumi treba da budu jasni i nedvosmisleni, a odgovornost za njihovo sprovođenje treba da preuzme i EU", izjavio je direktor Kosovskog instituta za političko istraživanje i razvoj Iljir Deda na skupu "Beograd - Priština: Šta normalizacija odnosa znači u praksi".

Pročitajte još:

* "Kosovo nedeljivo, Srbima autonomija"

Većina učesnika ovog okruglog stola, koji je Fondacija Konrad Adenauer juče organizovala u Beogradu, bila je na poziciji "dobro obaveštenih pesimista" koji očekuju da će se osma runda briselskog dijaloga 2. aprila završiti dogovorom o severu Kosova i Metohije, ali su svesni problema u njegovom spovođenju. Skupu su prisustvovali u ime vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić, poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi, predstavnci civilnog sektora iz Beograda i Prištine, kao i diplomatskog kora.

"Za Beograd i Prištinu i nema druge opcije osim da dođe do sporazuma. Jedino visoka predstavnica EU Ketrin Ešton može da prekine ili odloži proces, mada ona zapravo želi da ga što pre izmesti u departman za proširenje Unije. U osmom krugu treba da se reši ključno pitanje - zajednica srpskih opština. Moj optimizam da je dogovor moguć podstaknut je izjavama zvaničnika na obe strane i „mekim“ zahtevima Beograda. Pesimista sam zato što nije pronađen dobar okvir za tranzicioni period na severu KiM i što nedostaje implementacioni mehanizam", rekao je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 09:03
Rođen sam i živeo u toj Evropi , dugoi sam bio ubeđen da je bila spas za našu privredu. Dok nisam shvatio da je krenula putem bivše Jugoslavije : Razvijenim državama ("republike" ) kajmak, a južnim ekonomsko robstvo. Nisam sklonjen paranoje i neke večite teorije zavere, samo se uzdržavam činjenicama koje same govore : Nemačka i Engleska su od uvek imale agresivnu politiku(ekonomsku, vojnu...) prema ostalom svetu i samo njihovi interesi prevladaju. Velika Britanija ima specifičan statut u okviru EU koji se zasniva na njenom protekcionizmu. Nemačkoj je dozvoljeno da konačno ostvari svoj hegemonistički (ekonomski pošto vojno nije uspela) san na istočnu Evropu i Balkan radi sačuvanja EU.
Petak 29.03.2013. 12:38
Jadan narod KOSOVA sta mu sve rade a on se toliko godina bori i na kraju sta ? Prodaju ga ! SRAMOTA ! PROBUDI SE SRBIJO !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online