Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2013.
05:25
Z. Gligorijević - Vesti A

Medved u spavaćoj sobi

Dragan Milosavljević Malac iz Drenovca kod Paraćina po zanimanju je tehničar i modelar odevnih predmeta. To znanje omogućilo mu je da pre tri decenije počne da se bavi zanimljivim hobijem. Prepariranjem životinja. Kada je Fabrika tekstila "Branko Krsmanović", u kojoj je radio 23 godine, propala, hobi mu je postao profesija koja je izdržavala porodicu. Da bi povećao kućni budžet 1989. godine naučio je i ćurčijski zanat.

Dragan Milosavljević u svetu divljači

- Nužda me je naterala da to naučim. Firma je propala, a ja sam morao da izdržavam porodicu. Moje osnovno zanimanje mi je puno pomoglo, ali sam morao i da učim iz raznih brošura. Rad sa kožom naučio sam u Kragujevcu, jer mi je nedostajalo umeće štavljenja kože i obrade krzna. Sada sam jedini u Srbiji koji preparira životinje, a vodeći sam i ćurčija u Pomoravskom okrugu - priča Dragan za "Vesti".


Dragan je radio preparirane životinje za nacionalne parkove, poput Tare, Kopaonika i Đerdapa, ali i za beogradski muzej. Za Biološki fakultet radio je papagaje, a preparirao je divljač i za restorane. Najviše preparira trofeje lovaca i ribolovaca.


Nikad nije izbrojao koliko je životinja do sada preparirao, ali kaže da godišnje uradi oko 300 prepariranih životinja i uštavi tridesetak koža krzna divljači. To je sezonski posao, koji se radi u lovnoj sezoni, a u vreme lovostaja Dragan obrađuje lovne trofeje, poput beljenja lobanje srndaća.

Lisica za 10 evra

Iako je nesumnjivo najkvalitetniji u Srbiji, Dragan je najjeftiniji. Jagnjeću kožu, na primer, uštavi za 10 evra, koliko naplaćuje i lisicu. Zanimljivo je da on naplaćuje po komadu, dok ostali po kvadratu naplaćuju 30 evra. Prepariranje obično košta 10 evra, osim medveda, koji zavisno od veličine, košta 50 do 100 evra.

- Nema ptice ni ribe koju nisam preparirao. Čak sam radio i iguane, koje su jako teške, jer ne mogu ničim da se prekriju osim svojom kožom, što znači da model mora da se uradi tačno u milimetar. Svaka greška je vidljiva. Isto važi i za ribe. Kod onih koje imaju jaku krljušt i može nešto da se doda, a kod soma ili murine, koji nemaju krljušt, ne smeš da pogrešiš nijedan milimetar. To je veoma pipkav posao - dodaje Dragan.


Doterivao je i somove od po 50 kilograma, tolstolobika od 56 kilograma, morsku kerniju od 18 kilograma, koja je veoma ružna riba, ali je veliki trofej za ribolovce. Od ptica najčešće preparira fazane, ali i razne vrste divljih plovki, divlje guske, a može da se pohvali i prepariranim vukovima, divljim veprovima, pa čak i medvedima. Kod životinja je najteže očistiti masnoću, krvne žile i pojedine mišiće koji su zalepljeni za kožu.

Dragan Milosavljević sa "trofejom"
 

- Kod medveda je, recimo, najteže očistiti šape koje imaju jastučiće, a teško je napraviti i vilicu, zato treba mnogo vremena da se preparira medved. Zato moram dobro da znam i anatomiju životinja koje prepariram. U početku sam to učio iz brošura, a sada imam iskustvo od tri decenije i ništa mi nije strano. I ja bih mogao da napišem knjigu jer ove postojeće su toliko zbunjujuće da su skoro neupotrebljive - zaključio je Dragan.

Krastavci za Mekdonalds

Pošto su prepariranje i uslužno štavljenje koža sezonski poslovi, Dragan se bavi i povrtarstvom. Ima 13 plastenika na hektaru zemlje i jedan u kome uzgaja rasad. Prošle godine proizveo je 40 tona kornišona, 14 tona salate i četiri tone spanaća.
- Na tako velikim površinama ne sme da se proizvodi bez ugovorenog otkupa. Kornišone sam radio za Mekdonalds, a papriku sam već ugovorio sa Ideom i jednom austrijskom firmom - objašnjava Dragan.

Za prepariranje veće ribe potrebna su mu tri do četiri dana, dok dnevno može da uradi dve ptice. Svakoj krznašici se pre prepariranja štavi koža. Čišćenje i lešenje traje oko šest sati. Koža se potom stavlja u rastvor raznih kiselina u koji mora da odstoji 15 do 20 dana. Onda se cedi i stavlja u rastvor baznog hroma. Postavljanje kože i punjenje životinje traje oko 10 sati zavisno od veličine. Najveću pažnju zahtevaju jezik, nepca i čeljust medveda. Za njihovu obradu potrebno mu je najmanje četiri sata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online