Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 16.03.2013.
09:49
Glas Amerike A

"Sporazum malo verovatan. Dačić gubitnik u svakom slučaju"

Razgovori između Beograda i Prištine dotiču se dosta ozbiljnih pitanja, međutim malo je verovatno da će dijalog dovesti do potrebnog sporazuma, tvrdi Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins.

Dogovor je, pre svega, nemoguć zbog odsustva bilo kakvih dodirnih tačaka u polaznim stavovima Prištine i Beograda: Server
 

Dogovor je, pre svega, nemoguć zbog odsustva bilo kakvih dodirnih tačaka u polaznim stavovima Prištine i Beograda, kaže Server. Priština polazi od činjenice da je proglasila nezavisnost koju priznaje prilično veliki broj zemalja u svetu, uključujući 22 zemlje članice Evropske unije i vodeću silu u svetu, SAD. A platforma za Kosovo koalicione vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića, polazi od težnje Beograda da zadrži suverenitet nad Kosovom i omogući sistem u kojem bi kosovski Srbi imali odvojenu upravu.

“Ideja o asocijaciji opština na severu Kosova predviđena je u Ahtisarijevom planu, u kojem su tačno navedene funkcije te asocijacije, od kojih su neke administrativne. Međutim, srpska strana traži mnogo više od toga. Ona traži uspostavljanje srpske policije I srpskih sudova, što je neostvarivo. Nigde, pa ni na Kosovu ne mogu da funkcionišu dva odvojena pravna sistema. Pored toga, Beograd ne može da traži privilegije iz Ahtisarijevog plana, a da ne ispuni njegove obaveze, odnosno prethodno ne prizna nezavisnost Kosova.”

Na pitanje o mogućem pripajanju severnog dela Kosova Srbiji, naš sagovornik je još jednom podsetio da promenu granice mogu da vrše isključivo suverene države. Uslov za takav dogovor i u ovom slučaju je priznanje suvereniteta Kosova. Server nastavlja:

- Ne postoji jednostrana razmena teritorija. Očigledno je da bi predaja severnog dela Kosova Srbiji, iziskivala ustupanje pretežno albanskog Preševa, Kosovu. Međutim,

Toma "uvalio" Dačiću

ja ne znam nikoga u Beogradu ko bi pristao na to. Dakle, samo suverene zemlje mogu da menjaju svoje granice, a drugi uslov je faktička razmena teritorija. U slučaju da to postignu, dve strane bi još morale da objasne međunarodnoj zajednici na koji će način obezbediti da susedne Makedonija i Bosna i Hercegovina sačuvaju stabilnost. Navedene okolnosti otežavaju pregovaračku poziciju srpskog premijera Dačića, tvrdi Server.

“Predsednik je premijeru predao 'vruć krompir', odnosno mandat zarctan u Platformi, koji on jednostavno ne može da sprovede. Zadatak je nemoguće ispuniti jer se u Platformi ponovo ističe suverenitet Srbije nad Kosovom. Dačić je verovatno veoma zabrinut, jer se nalazi u procepu. Ukoliko sa Prištinom postigne sporazum koji bi na bilo koji način označavao priznavanje nezavisnosti Kosova, naći će se u situaciju koja mu ne odgovara. A ne odgovara mu ni situacija u kojoj nije postigao nikakav dogovor. Drugim rečima, u oba slučaja je gubitnik.

POVEZANE VESTI

Subota 16.03.2013. 12:33
Veliki zapadni prevaranti poturaju kukavicje jaje. O kakvoj nezavisnoj drzavi Kosovo on prica? Kosovo je u sastavu Srbije i sa takvih osnova i traje tok razgovora, sto se zapadnjacima to ne dopada to je njihov problem.NEKA ONI SVOJE DRZAVE CEPAJU KAO STO POKUSAVAJU DA POCEPAJU SRBIJU. Neka Nemci daju Turcima autonomiju u Nemackoj tamo gde su vecina ako su to demokratske tekovine.
Subota 16.03.2013. 11:59
Pepa, zvani crvenkapa, na kraju uvek bude pojeden, od vucica?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online