Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.03.2013.
07:14
D. N. Petrović - Vesti A

Brak na prvi pogled

Pade i nama kamen sa srca, oženismo, konačno, našeg Iliju, a strepeli smo i čekali godinama, mislili smo neće se oženiti ili će zbog mlade, poput stotina mladića iz ovog kraja, otići u grad. A grad je za nas neizvesnost. Snajka Vesna nam je kao vila, pametna i lepa, ali najvažnije je da bude dobra našem Iliji, a i on njoj - ovako priča ponosna svekrva Vida Jelić, posle tri dana veselja u kome je učestvovalo celo selo Debelja kod Nove Varoši, zabito selo podno Javora, koja je ženidbu svog sina Ilija sa strepnjom čekala punih 16 godina.

Srećni mladoženja Ilija Jelić prenosi nevestu preko praga
 

- Do 20. nisam brinula, a kada je ostao na selu i stasao za ženidbu počele su i brige. Imamo veliko domaćinstvo, dve kuće, ogromno stado krava i ovaca i svu mehanizaciju, valjalo je da Ilija ostane na selu i nastavi porodičnu tradiciju, ali, iako je zdrav i naočit, pametan i dobro situiran, odmah nam je postalo jasno da će ženidba biti problem, jer je naše devojke uhvatila neka čudna moda, svaka hoće u grad, makar tamo i sudove prala, samo da je što dalje od sela - priča Vida.

DOČEK U NOVOM DOMU: Vesta Stajkić po tradiciji ljubi svekru ruku
 


- Nijedna Iliji nije nalazila manu, samo su tražile da ostavi Debelju i da sa njom pođe u grad. Čim bi izašle sa takvom idejom, veza bi odmah pucala, jer se Iliji odavde nije išlo, čekao je dugo pravu priliku i dočekao.


Svoju životnu saputnicu Ilija Jelić je upoznao uoči Nove godine, u porodici Pejanović iz okoline Sjenice, gde je Vesna Stajkić, Srpkinja iz Albanije, rođena u Vraki kod Skadra, bila u gostima kod svoje sestre Dragane, koja se pre dve godine ovde udala.


- Odmah smo se dopali jedno drugom, a Vesni sam dao do znanja da sam seljak, da živim u ne baš pristupačnom selu, da je moje opredeljenje poljoprivreda i da ne nameravam nikuda da idem. Bila je oduševljena, odmah mi je rekla da voli selo, da joj nikakav posao nije stran i težak i da ne bi imala ništa protiv da i ona iz Albanije dođe u naše krajeve - naglašava Ilija i u šali kaže da je Vesna brzo shvatila da se nameračila na dobrog domaćina.

Porodica Matović iz Buđeva ima dve snajke
 


- Razmišljao sam i ranije da se, kad ne mogu Srpkinjom iz mog kraja, oženim Albankom, puno ih je došlo na Pešter i u Starovlaški kraj, sve su se pokazale kao dobre supruge, majke, snajke i domaćice. Kad sam saznao da je Vesna Srpkinja i da su njeni u Albaniji i u vreme Envera Hodže sačuvali svoje korene, nisam ni trenutka razmišljao. Pre veridbe je sledila još jedna provera, iz Skadra su došli Vesnini roditelji i rođaci da vide sa kim će i od čega njihova ćerka živeti. Obradovali su se kada su u toru videli 45 goveda i 100 ovaca, naši bi od svega toga odmah pobegli - uveren je novopečeni muž sa Javora.


Potom je sve išlo brzo i lako, najpre je "delegacija" iz Debelje otišla na prosidbu u Albaniju, u Vraki su ih domaćinski dočekali, a odmah potom i pozvali da sa svatovima dođu po Vesnu.


- Odlično sam se snašla, solidno razumem srpski, moji su me i u vreme najžešćeg progona Srba u Albaniji učili da čuvam svoju veru i naciju i, koliko se u to vreme moglo, i svoj jezik. Otkad je to dozvoljeno išla sam i na časove srpskog - priča snajka Vesna.


Ilija i Vesna planiraju da se venčaju u manastiru Dubnica, građansko venčanje moraće da sačeka sve potrebne papire. Pravu i veliku svadbu planiraju za leto u katunima, gde prostora za šatore i kolo ima do mile volje. Broj zvanica biće neograničen.
 

Trista porodica


Do sada je samo na području Peštera, Golije i Rogozne sklopljeno oko 300 srpsko-albanskih brakova iz kojih je dosad rođeno više od 300 beba. Devojke su uglavnom iz okoline Skadra, ali ima ih i iz okoline Tirane i drugih mesta. Mahom su katolkinje, ali prelaze u pravoslavnu veru. Samo jedna se vratila u Albaniju, jer je muž bio alkoholičar i maltretirao je. Ljumi Milićević iz Gubereva na Goliji je suprug Radoslav tragično poginuo, ali je ona sa dvojicom sinova ostala u Srbiji i nastavila da sa svekrvom čuva i obrađuje porodično imanje.

 

Pilo se i lilo


- Dva dana smo putovali do Skadra i obratno, bilo nas je malo jer je predaleko, ali smo se ljudski proveselili, a pravo slavlje čekalo nas je u selu gde su nevestu, po svim srpskim običajima, dočekali gotovo svi meštani. Pilo se i lilo još tri dana - priča kum Jelića, starina Ilija Todorović iz susednog sela Močioci.

 

Voda iz cisterni


Za koji mesec u Debelji će se još bolje živeti, jer je opština najavila asfaltiranje dela puta do ovog sela. Problem je i voda, svi u selu imaju velike cisterne. Iz opštine Nova Varoš najavljuju da će pomoći i oko izgradnje vodovoda. U selima u Srbiji živi oko 260.000 muškaraca koji su se približili 50. godini, a nisu zasnovali porodice. Pojedine neženje taj životni problem rešavaju tako što devojku koja bi se udala nađu čak u Albaniji. U tome ih već nekoliko godina pomaže humanitarna organizacija Stara Raška koja finansira polovinu troškova.

 

Venčanje preko veze


Po nekim podacima u Srbiji živi oko četvrt miliona muškaraca koji se bliže 50. godini, a nemaju porodicu. U Sjenici je osnovano i Udruženje staroraških neženja, koje pomaže neoženjenim mladićima. Najčešće se žene "preko veze", jer sve Albanke koje dolaze na jug Srbije imaju u tom kraju rođake, komšinice, prijateljice. Dogovor o sklapanju braka često padne posle prvog susreta.

Petak 15.03.2013. 07:29
Ona će ostati sigurno...
Petak 15.03.2013. 10:00
Албанке рађају Србе. Српкиње чекају принца на белом коњу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online