Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.03.2013.
18:50
Beta A

Hag: Oslobodite Vladimira Lazarevića

Odbrana generala Vladimira Lazarevića zatražila je u utorak od Apelacionog veća Tribunala u Hagu da Lazarevića oslobodi krivice za podržavanje i pomaganje progona Albanaca sa Kosova 1999. i da poništi prvostepenu presudu kojom je on osuđen na 15 godina zatvora.

Vladimir Lazarević

Pozivajući sudije da prihvate Lazarevićevu žalbu, branioci Đuro Čepić i Mihajlo Bakrač su tvrdili da dokazi pokazuju da je Lazarević, kao komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije, postupao po zakonu u odbrani zemlje od vazdušnih napada NATO i terorističke OVK.


Odbrana je, kao nedokazan, odbacila navod iz prvostepene presude da je Lazarević bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata u cilju progona albanskog stanovništva sa Kosova.


Zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja i deportacija Albanaca na Kosovu, Tribunal je 29. februara 2009. prvostepenom presudom na po 15 godina zatvora osudio generale Lazarevića (63) i bivšeg načelnika Generalštaba VJ generala Dragoljuba Ojdanića (71).


Branilac Čepić naglasio je, pozivajući se na dokumente, da je Lazarević, tokom rata na Kosovu, "preduzeo sve što je u njegovoj moći" da se vojnici koji su činili krivična dela "kazne i krivično i disciplinski".


Zastupnik odbrane sugerisao je da o tome postoje mnogobrojniji dokazi, uključujući i Lazarevićeva naređenja, nego u slučaju hrvatskog generala Anta Gotovine, koga je Tribunal oslobodio krivice za progon Srba iz Kninske krajine u leto 1995. godine.


Advokat Čepić je podsetio da je bivši načelnik štaba OVK Bislim Zirapi na suđenju svedočio da je za albansku paravojsku "bilo normalno da naredi pokret stanovništva" i da je to važilo za celo Kosovo.


Kao uzrok "pokreta albanskog stanovništva", Lazarevićeva odbrana navela je i NATO bombardovanje gradova, i izbegličkih kolona kod sela Pirane i Koriša, u kojima su poginule desetine civila. Vojska Jugoslavije je civilima pružala humanitarnu pomoći i vraćala ih u domove gde god je mogla, kazao je branilac Čepić.


Osvrćući se na greške prvostepenog veća, branilac Mihajlo Bakrač podvukao je, pozivajući se na obrazloženje nedavne oslobađajuće presude koju je Tribunal izrekao generalu Momčilu Perišiću, da je tokom suđenja morala biti dokazana konkretna veza generala Lazarevića i počinilaca zločina na terenu što, kako tvrdi odbrana, nije učinjeno.


Da bi Lazarevića osudilo za pomaganje i podržavanje zločina, prvostepeno veće moralo je dokazati da je on tu pomoć pružao svestan da će ona biti "direktno usmerena" za činjenje zločine, a, kako je naglasila odbrana, dokazi govore upravo suprotno.


Branilac Bakrač je naglasio da se za svako mesto navodne deportacije albanskog stanovništva moralo dokazati da je general Lazarević na njemu bio ili da je imao saznanja da su njegovi vojnici izvršili deportaciju.


Citirajući nalaz Žalbenog veća Tribunala na suđenju Perišiću, Bakrač je naznačio da "pružanje opšte pomoći samo po sebi" ne može biti dovoljno sa osuđujuću presudu, bez dokaza da je pomoć "direktno usmerena" za činjenje zločina.


Zbog pogrešnog tumačenja činjenica i pogrešne primene prava, ocenio je zastupnik odbrane, "radnje koje je general Lazarević preduzimao u odbrani zemlje protumačene su kao pomaganje zločina".


"Kad god je imao saznanja o zločinima pripadnika VJ, general Lazarević preduzimao je mere za njihovo kažnjavanje", kazao je Bakrač, citirajući Lazarevićev izveštaj o tome da je, posle prvih deset dana rata, do 3. aprila 1999. "podneo 30 krivičnih prijava", od kojih osam protiv izvršilaca ubistava.


Odbrana je citirala i Lazarevićeva naređenja iz aprila 1999. da se stanovništvo koje se "pomerilo" tokom rata, nađe i zaštiti, i da se "spreči bilo kakav dalji pokret", a civili vrate u naselja.


Uzvraćajući na argumente odbrane, tužioci su zatražili odbacivanje Lazarevićeve žalbe zato što odbrana nije dokazala da je prvostepeno veće počinilo nijednu grešku. Sudije su bile "i preterano oprezne" kada su generalu izrekle kaznu od 15 godina zatvora, ocenio je tužilac Matijas Markušen.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.03.2013. 19:36
Једини прави српски генерал из ратова 90тих. Никаве везе није имао са српским непријатељима као неки који су такође по Хагу. На терену је био стратег победе над Атланском бригадом НАТО и продора у дубину непријатеља. Да није било издаје тадашњег политичког врха, на Косову и Метохији би и даље била српска држава. Нема ниједног војника који је тада био на КиМ да нема изузетно поштовање према њему и његовим командантима Ђирковићу, Диковићу и другима да их не набрајам а ми их знамо. Молим ове неке коментаторе који су безразложно заљубљени у неке политичаре из тог доба да мало размисле својом главом.
Sreda 13.03.2013. 20:36
Aјд' у опкладу, ко сме, да овај прави Србин и јунак неће видети бела дана на слободи док не одлежи свих 15 година! НЕМА ШАНСЕ ДА ЋЕ МУ ОПРОСТИТИ СТРАХ КОЈИ СУ ПРЕД ЊИМ И ЗБОГ ЊЕГА ПОЈЕЛИ! Павковић је био само маникен који се шетао до тамо где је безбедно и подаље од опасности. А ова издајничка гњ... од Перишића не заслужује не да истом улицом иде са правим војником, генералом Лазаревићем. Бога има и ко га се не боји сазнаће колико је гадно погрешио...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online