Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2010.
11:59
J. L. Petković - Vesti A

Bujanovac: Bomba po nalogu Naciste?

Ljirim Jakupi zvani Nacista glavni je osumnjičeni za podmetanje bombe u Bujanovcu u kojoj je povređen policajac Bljerim Mustafa, njegova supruga i još dve prolaznice.

Bujanovački policajac u beogradskom Urgentnom centru: Lekari ukazuju pomoć Bljerimu Mustafi
 


O ovom teroristi poslednji put se čulo 2007. kada je posle desetočasovne akcije makedonskih specijalaca izbegao hapšenje. Njegova grupa ušla je u Makedoniju nakon što je Jakupi pod misterioznim okolnostima pobegao iz zatvora "Dubrava" kod Istoka.

Ljirim Jakupi zvani Nacista
Bivši predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Nebojša Čović gotovo je siguran da iza teroritsičkog akta u Bujanovcu stoji Jakupi, koji je osim u rukovanju eksplozivom, poznat i po svirepim mučenjima i ubistvima.
 

"Način na koji je izveden napad meni ukazuje na Jakupija. U tom delu ima puno njegovih 'potpisa'. Mislim da se vratio, a radi se o čoveku koji je pobegao iz bolnice u Makedoniji sa nekoliko prostrelnih rana. Sa takvim čovekom se nikad ne zna. Sada sigurno vršlja i pokušava ponovo da organizuje grupe. On klincima daje po 50 do 100 evra i tako regrutuje vojsku. A, u situaciji u kojoj veliki broj ljudi nema posla, oni su laka meta za ovakve zlikovce. Mora da bude uhvaćen i procesuiran. Ne znam koliko je Srbija spremna da se obračuna, ali počinioci se moraju naći" zaključuje Čović.
 

Skrovište u Breznici?

Ninoslav Krstić ističe da bi Ljirim Jakupi mogao da se krije na teritoriji juga Srbije.
"On je vođa jedne od najozloglašenijih grupa, poznat je postavljanju eksplozivnih naprava. Preša je u KIM, ali je i tamo zaglavio u zatvoru zbog dela koji je počinio, ali je posle pobegao. Ni sada niko ne zna gde se nalazi, ali mislim bi to mogla biti sela Muhovac ili Breznica, jer je od odatle poreklom", kaže Krstić.
Govoreći o onima koji su umakli pravdi, on spominje i Šefketa Muslijua, koji je takođe bio jedan od komandanta OVBPM-a, a koji je kontrolisao i reketirao vozila prema Bujanovcu, Končulju, Kosmetu. Po prebegu na Kosmet, takođe je uhapšen.
"Služio je zatvorsku kaznu u Bondstilu, i u Uroševcu, ali ne znam da li je još u zatvoru", kaže Krstić.

U napadu na policajca Čović vidi atak na albansku porodicu koja je lojalna Srbiji, a ne isključuje mogućnost da je reč o svojevrskoj "čestitki" za Dan državnosti.
 

Ranjen policajac

Bljerim Mustafa je zadobio rane u oba donja ekstremiteta, predelu grudnog koša i glave. Prve informacije ukazuju na to da na svu sreću eksploziv nije postavljen na najprofesionalniji način, inače je ishod mogao biti fatalan za sve koji su bili u blizini, a prvenstveno za Mustafu i njegovu suprugu. Veoma jaka detonacija čula se i u drugom delu Bujanovca.
Bljerim je nedavno premešten iz Bujanovca na preševski pogranični prelaz. Na porodicu rođenog brata Bljerima Mustafe, Besnika, nepoznate osobe pucale su 12. novembra 2001. godine i tada su teško povređeni četvorogodišnje dete i majka.

"Jedan od razloga su obračuni u okviru albanskih porodica. Porodica Bljerima Mustafe je evidentno lojalna Srbiju. Pre tri godine u Kosovskoj ulici napadnut je njegov brat, a pre nekoliko ubijen je njihov otac u selu Muhovac. Takođe, 2003. u kosovskoj ulici je ubijen pripadnik državne bezbednosti Selver Fazliju. Drugi razlog je da Albanci pošalju poruku Srbiji da nam čestitaju Dan državnosti, da pokažu da ne priznaju Srbiju, a to može biti uvezano sa albanskim političarima koji su slabo obrazovani, koji ne znaju da reše nijedan problem svog naroda, pa daju egzotične izjave da treba spojiti jug sa Kosmetom i utrkuju se ko će biti veći Albanac. Treći faktor je da se Srbima i Romima poruči da nisu beznedni na području Bujanovca i Preševa, kao ni Albanci koje ne zanima taj ekstremizam", ocenjuje Čović.
 

I Čović i general potpukovnik Ninoslav Krstić, nekadašnji komandant Združenih snaga bezbednosti Vojske Jugoslavije, ne veruju da bi na jugu Srbije moglo da dođe do većih sukoba, ali ističu de treba biti oprezan.
 

"Ne očekujem pobunu, ali se može očekivati još ovakvih izolovanih pojedinačnih slučajeva prema albanskim policajcima kako bi napustili policiju, i da bi se posle

Oružje na sve strane

"Siguran da u nekim rupama, garažama, zatrpanim bunarama, duplom zidovima, ima još oružja. Mi smo dosta oružja oduzeli, ali treba biti vrlo oprezan" kaže Čović.

optuživali Srbi da hapse Albance. Srbija bi trebalo da u saradnji sa međunarodnom zajednicom, koja je bila i garant našeg ulaska u kopnenu zonu bezbednosti, komandom Kfora, Euleksom, Unmikom, pa i čak i sa KPS-om, i bezbednosno obaveštajnim agencijama, suzi krug delovanja pre svega kriminalnih grupa koji imaju zacrtane terorističke aktivnosti. Zajedničkim radom može da im se stane na put i da se pronađu počinioci ovog dela", kaže general Krstić, ističući da je područje juga Srbije, ali i zapadne Makedonije "Bogom dano za kriminalne aktivnosti".
 

OVBPM danas u politici

 

Ninoslav Krstić
Krstić smatra da napad na policajca treba gledati i u širem kontekstu.
"Nisu slučajni događaji na Kosmetu i nedavna izjava Jakupija Krasnićija, da će ukoliko Priština ne uspostavi kontrolu na severu pokrajine, Albanci sa juga tražiti prisjedinjenje. A, nije tajna da na jugu, u Bujanovcu i Preševu ima stranaka koje su ekstremne i koje kao svoju političku platformu vide to područje kao "istočno Kosovo". Tu je recimo partija Orhana Redžepija, lidera Nacionalnog pokreta Albanaca, koji je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVBPM). Posle sukoba na jugu Srbije, on je kao i drugi amnestiran, i trebalo je da se uključi u normalan život, ali njihovo delovanje je i dalje usmereno na širenje te ideje, a po političke instrukcije redovno idu u Prištinu", zaključuje Krstić.
Bivši pripadnici OVBPM-a danas se bave politikom, kaže general, pokušavajući da svoj uticaj iskoriste u svrhu pripajanja juga Srbije takozvanoj državi Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online