Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 18.02.2013.
14:42
Beta A

Lazanski: Srpska raketa konkurentna u svetu

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da bi raketa "alas", koja će se po sporazumu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima proizvoditi u Srbiji, mogla da bude konkurentna na svetskom tržistu.

Ministar Vučić, načelnik generalštaba Diković i šeik ispred srpskih raketa
 

Lazanski je rekao da je, međutim, malo verovatno da će ta raketa biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, koja sa budžetom za odbranu od 550 miliona evra može samo da podmiri tekuće obaveze, a o nabavci novih sistema nema ni govora. On je dodao da su svi novi borbeni sistemi, poput samohodne haubice "nora" ili kompleta za modernizaciju tenka M-84 namenjeni isključivo inostranstvu.

Dodao je da namenska industrija Srbije raspolaže kapacitetima za proizvodnju nove rakete, koju razvija privatna kompanija "EdePro" uz sponzorstvo Jugimport-SDPR, a da Emirati imaju potreban novac.

"Reč je o višenamenskom raketnom sistemu, izuzetno malih gabarita što ga čini pogodnim za lansiranje sa različitih platformi, poput manjih brodova, guseničara, stacionarnih lansera ali i helikoptera. Ima veliku probojnu moć, pa se može koristiti za protiv-oklopnu borbu i za uništavanje drugih tačkastih ciljeva", kazao je Lazanski.

Maksimalni domet rakete "alas" iznosi 25 kilometara, najveća brzina 180 metara u sekundi (648 kilometara na sat), a kumulativna bojeva glava težine deset kilograma, može da probije 800 milimetara valjanog homogenog oklopa iza kutije eksplozivnog reaktivnog oklopa.

Sporazum o saradnji u oblasti namenske industrije potpisali su u Abu Dabiju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Emirata.

Lazanski je naveo da raketni sistem "alas" predstavlja "prvu srpsku mikro-krstareću raketu" čije se vođenje na cilj ostvaruje preko optičkog kabla, a raketa se može programirati da leti po unapred zadatoj trajektoriji, sa prethodno definisanim kontrolnim tačkama, uz mogućnost uključivanja glave za samonavođenje radi otkrivanja potencijalnih ciljeva.

"Ključ sistema je turbo-mlazni motor, veličine 40 centimetara, koji ostavlja izuzetno mali infra-crveni trag. Da se radi o motoru džepnih dimenzija, pokazuje i činjenica da ga proizvođač na sajmovima naoružanja izlaže pored same rakete", rekao je Lazanski i dodao da su dva vojnika dovoljna za opsluživanje tog sistema.

Lazanski je rekao da fabrike namenske industrije u Srbiji, poput zemunskog "Teleoptika" ili valjevskog "Krušika", raspolažu kapacitetima potrebnim za proizvodnju tog raketnog sistema ali da je problem u finansijama.

"Fabrika 'Teleoptik' proizvodi vrhunske optičke instrumente, tu su 'Krušik' i 'Prva petoletka', pančevačka 'Utva' radi na školskom avionu 'Lasta', tako da nije potrebno graditi novu fabriku u Srbiji kojoj bi bila poverena proizvodnja rakete 'alas'", rekao je Lazanski.

Na pitanje zašto su Emirati zainteresovani za saradnju sa Srbijom u oblasti naoružanja i vojne opreme, Lazanski je odgovorio da njihov interes leži u neophodnosti razvijanja sopstvene vojne industrije.

"Oni nemaju beskonačne rezerve nafte. Zapadne zemlje im prodaju najmodernije avione i drugu vojnu opremu ali ne i samu tehnologiju proizvodnje. Zato Emiratima odgovara ovakav aranžman sa Srbijom, koja i dalje raspolaže znanjem za proizvodnju složenih borbenih sistema", rekao je Lazanski.

Ponedeljak 18.02.2013. 14:52
Imamo sposobnost da prizvodimo oruzje za nase bliske i daljnje neprijatelje, a mi ostajemo na kremenjaci ! Glavno da se isplati vozni park glavnih politicara !
Ponedeljak 18.02.2013. 15:48
Lazanski, covek svakog rezima
Ponedeljak 18.02.2013. 16:38
Upravo tako, sve sto radi ova gamad sa vlasti zadnjih 13 godina, radi za dobro srpskih neprijatelja a na stetu srba i srbije! Od ovih raketa srpski narod nece imati naravno nista a ni srpska vojska koja je svakim danom sve manja i slabija! A naj zanimljivije je sto emirati fakticki samo placaju proizvodnju raketa koje ce svakako ici njima, a za uzvrat traze zemlju i vodu! Ne kazem da ne treba dati vodu zednima ali ovo mi sve smrdi na jos jednu podvalu srbima u nizu podvala koje nam namecu politicari svo ovo vrijeme!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online