Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.02.2013.
01:05
D. Dekić - Vesti A

Bela kuća prizemljuje crnog orla

Političkim liderima u Albaniji stiglo je upozorenje Sjedinjenih Američkih Država da prestanu s potpirivanjem nacionalizma. Stejt department u pismu Ministarstvu spoljnih poslova u Tirani šalje jasnu poruku da se ne mešaju u poslove Srbije. Administracija u Vašingtonu je reagovala pošto se iz Albanije, pred junske izbore, sve češće čuju nacionalističke izjave, usmerene prema susednim državama, gde žive etnički Albanci.

Upozorenje Tirani: Vašington protiv potpirivanja nacionalizma
 

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, prenosi Rojters, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.


Proslavu 100-godišnjice albanske države u novembru prošle godine bojkotovao je šef grčke diplomatije zbog izjava premijera Saljija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

Poruka Stejt dipartmenta Albaniji

Američki potez predstavnik Srba sa severa Kosova i poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić vidi kao licemerje s ciljem da se Beograd ohrabri u dijalogu s Prištinom jer, kako kaže, Vašington još nije završio planirani posao na priznanju Kosova.


- Beograd treba Prištini da preda institucije na severu, pa iz SAD stiže navodna kritika, a u cilju ohrabrenja da se to uradi - tvrdi Jakšić.

Ne veruj Danajcima...

Dušan Janjić ukazuje da je Vašington zadovoljan učešćem Beograda u dijalogu, pa upozorenjem Tirani hoće da pokaže da nije oštar samo prema Srbiji, već, kada to treba, i prema Albaniji.
Marko Jakšić se poziva na staru izreku "ne veruj Danajcima ni kad poklone donose", parafrazirajući je u "ne veruj Amerikancima ni kad kritikuju Albance".

Suprotnog mišljenja je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić koji podseća da je nedavno Albaniji sličnu poruku uputio i tamošnji ambasador SAD, žestoko osuđujući nacionalizam u govorima zvaničnika, poput premijera Salji Beriše.


- Vašington sada reagujejer se to ponašanje nije promenilo i osim protesta zbog spomenika u Preševu, pre nekoliko dana u Tirani su se pojavili i politički zahtevi za održavanje referenduma za spajanje s Kosovom. Teritorijalni status kvo važi i za Albance - ukazuje Janjić.


SAD koje jesu za nezavisno Kosovo, prema tumačenju Janjića, hoće da pokažu da ne podržavaju ujedinjenje svih Albanaca koje odobravaju neki nemački i turski krugovi. On ističe da Vašington hoće uspešan završetak briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ne priču koja bi na sto vratila podelu Kosova.


Jakšić, međutim, tvrdi da je velika Albanija upravo projekat SAD koje obmanjuju Srbiju, s ciljem da prizna Kosovo, kako bi potom moglo da počne stvaranje velike albanske države.
 

Ugrožen mir odnosi sa SAD

"Ovakvim ponašanjem neće se samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od prioriteta, već će se potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose", navedeno je u pismu američke administracije Tirani i albanskim političarima još otvorenije poručeno da se ne mešaju u poslove Srbije. Rojters navodi da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.


Traže federaciju s Kosovom

Crveno-crni savez, poznat po nacionalističkoj politici, podneo je nedavno (o čemu su "Vesti" pisale) zahtev Centralnoj izbornoj komisiji Albanije za održavanje referenduma o ujedinjenju Kosova i Albanije. Predsednik tog saveza Kresnik Spahiju kazao je da "dve albanske države treba spojiti u federaciju", nakon čega bi mogle da pristupe Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.02.2013. 07:08
USA je najveci neprijatelj srpskog roda i nemojmo im verovati nista. To su najveci licemeri!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online