Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.01.2013.
21:23
Srna A

Hag: Sloboda za Stanišića

Odbrana nekadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića zatražila je danas pred Haškim tribunalom oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku iz optužnice.

Optužen za progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske

"Stanišić bi trebalo da bude oslobođen po svim tačkama optužnice i da izađe iz ove sudnice kao slobodan čovek, bez mrlje na savesti", rekao je branilac Vejn Džordaš u završnoj reči odbrane.

Obrana ne smatra da je "bila greška krivično goniti Stanišića", ali da je na suđenju pokazano tek da je "bio načelnik Službe državne bezbednosti u vreme rata".

"Bilo bi nemoguće biti efikasan načelnik Državne bezbednosti za vreme krvavog građanskog rata, a ne biti blizak događajima", rekao je Džordaš i dodao da je "na osnovu toga stvorena teza o krivici koja na prvi pogled izgleda u redu, ali se te sumnje ne mogu pretvoriti u dokaz izvan razumne sumnje".

Prema navodima odbrane, tužilaštvo je moralo da dokaže da kontakti koje je Stanišić imao sa "mnogim ključnim igračima" u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, "nisu bile njegove zakonske dužnosti".

"Tužilaštvo mora da dokaže da su ti kontakti bili u svrhu pomaganja izvršenja zločina, a ne deo njegove zakonske dužnosti", rekao je Džordaš.

Odbrana je ukazala da Stanišić "nikada nije bio nacionalista, da nije smatrao da su Srbi superiorni" i da je "uradio ono što bi uradio svaki čovek sa principima".

Tužilaštvo, prema navodima odbrane, nije dokazalo ni da je Stanišić bio "desna ruka" Slobodana Miloševića, niti da su "Škorpioni" bili pripadnici Službe državne bezbednosti.

U nastavku iznošenja završnih reči, sudu će se obratiti i odbrana Stanišićevog nekadašnjeg pomoćnika Franka Simatovića.

Stanišić i Simatović optuženi su da su od 1991. do 1995. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva sa područja BiH i Hrvatske.

U optužnici se navodi da je ovaj cilj ostvarivan putem zločina "Crvenih beretki", "arkanovaca", "Škorpiona" i drugih paravojnih i policijskih jedinica pod kontrolom Službe državne bezbednosti Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.01.2013. 22:19
Nije moguce da ce Srbina da puste, njegova krivica najveca je sto jeste Srbin! Ta farsa od suda je samo za Srbe i napravljena. Zlocince i kriminalce pustaju, a nas salju na dugugodisnje robije. Pravda jeste spora, ali...
Četvrtak 31.01.2013. 06:58
"nikada nije bio nacionalista, da nije smatrao da su Srbi superiorni" tako kazi lepo ono sto svi znamo...njih jeb. to sto Srbi misle da su superiorni! pa samo englezi mogu biti superiorni ajte molim vas kako to da Srbi pomisle da su superiorni... pa jel zlocin ako mislis da si superioran?! zato sve ovo rade vec 20 godina ,zato hoce da nas ponize do kraja da nam nikad ne padne na pamet da budemo superiorni nego da budemo ulizice i poltroni kao svi okolo nas.Zajebali ste se gospodo Srbin je najsuperiorniji kad ga najvise ponize i kad lupi gizicom o ledinu... za vas je srbska sifra neresiva. Taman kad pomislite a vec mislite da ste nas dotukli nesto mora da se desi neka sila ce da nas vrati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online