Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Nedelja 27.01.2013.
07:52
Večernje novosti A

Monarhija "žulja" Srbe

Da li bez kralja zaista ne valja? Posle vraćanja posmrtnih ostataka Petra Drugog Karađorđevića u Beograd, ponovo je pokrenuta rasprava o tome da li bi Srbija trebalo da postane monarhija.

Neki smatraju da je obraćanje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića na Vidovdanskom saboru 1992. godine razbilo je iluzije o povratku srpske monarhije
 


Dok jedni ističu da je monarhija jedina alternativa obnovi posrnulih temelja države Srbije i uz Srpsku pravoslavnu crkvu jedini faktor za uspostavljanje jedinstva naroda, drugi smatraju da je kruna politički prevaziđena, a nije mali broj ni onih koji načelno jesu za kraljevinu, ali na mestu monarha ne žele da vide prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.


Prema poslednjim istraživanjima, tek oko 20 odsto građana Srbije podržava uspostavljanje kraljevine. Ipak, pobornici takvog oblika državnog uređenja tvrde da je zapravo preko 30 odsto građana za kraljevinu i da bi taj broj bio daleko veći ukoliko bi se vodila kampanja.
 

Krunski savet: Korisno i potrebno

Dragoljub Acović, član Krunskog saveta, uveren je da je ideja monarhije uvek bila živa pa je to i sada.

- Povratak monarhije zavisi, pre svega, od političkih snaga i toga da li će imati snage da se izbore za nešto što je državi potrebno i korisno, a i njima bi, na određeni način, pružilo izlaz iz teške situacije - rekao je Acović za "Večernje novosti".

- I pored svega, u Srbiji je živa ideja monarhije, jer je Srbija jedina država koja uz Francusku ima žive naslednike krune iz svog naroda - kaže istoričar Čedomir Antić za naš list.


Ipak, Antić tvrdi da je naša politička elita zainteresovana za opstanak republikanskog uređenja, jer tako lakše drži kormilo vlasti.


- Nemamo razvijenu političku i demokratsku svest. Zbog toga kod nas predsednik suštinski ima funkciju neustavnog monarha, veliki broj građana polazi za šefom države i glasa za njegovu stranku. A ovako bismo imali veći stepen demokratije zato što bi ti građani, koji inače podržavaju autoritarni poredak, obraćali pažnju na jednog ustavnog kralja malih ovlašćenja, a za to vreme bi zreli birači vodili računa o parlamentu koji bi opet birao demokratskog premijera velikih ovlašćenja - kaže naš sagovornik.


Što se tiče naroda, Antić tvrdi da građane niko nikada nije ni pitao šta o tome misle i pojašnjava da su komunisti posle Drugog svetskog rata izbegli da organizuju referendum o opstanku monarhije. I u novije doba, kada je donošen ustav, to pitanje je izbegnuto.


- Narod sada verovatno nije većinski zaintersovan za povratak monarhije, ali ako bi se raspisao referendum, ako bi bila omogućena korektna kampanja i uspostavljena poštena pravila, mislim da bi se na referendumu građani odlučili za monarhiju. Jer, to bi značilo traženje moderne Srbije na zdravim temeljima uspešne monarhije - navodi Antić.
 

Stranke

Oe svih političkih partija u Srbiji, samo Srpski pokret obnove, Nova Srbija i Demohrišćanska stranka Srbije imaju monarhiju u svom programu. Sve ostale partije - SNS, DS, SPS, URS, LDP nemaju, ali ni konzervativne stranke kao što su Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka.


45 monarhija

Ne stoje kritike da je monarhija nešto prevaziđeno ili retrogradno u političkom smislu. Donedavno se to mislilo i za socijalizam, a sada kada dolazi do sloma svetske privrede, gledamo kako i jedna Amerika nacionalizuje svoju industriju. Državni socijalizam se vratio na velika vrata. U svetu danas postoji 45 monarhija, Japan je poslednja carevina.

S druge strane, sociolog Jovo Bakić ocenjuje da ideja monarhije preživljava na marginama političkog života u Srbiji.


- Načelno, nema ozbiljnije stranke, niti pojedinca koji se smatraju monarhistima i koji bi ubedili javnost da je potrebno povratiti monarhiju. To je nevažna tema - istakao je Bakić za "Večernje novosti".


On se prisetio Vidovdanskog sabora 1992. godine, kada su, kako kaže, mnogi monarhisti prestali da budu odani monarhiji:


- Obraćanje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića razbilo je iluzije o povratku srpske monarhije.


Deo domaće javnosti smatra i da su političari koji su propagirali ovu ideju zapravo nju najviše i devalvirali. Takođe, sam prestolonaslednik prethodnih godina nije uspeo da u sebi probudi "srpski gen" i stvori pravi odnos sa narodom. Mnogi sumnjaju i da bi se povratkom monarhije zaista popravio imidž Srbije, jer najugledniji geopolitički stručnjaci u Evropi i SAD ističu da će Srbija za Zapad uvek predstavljati Rusiju na Balkanu.


Ne treba zaboraviti i da su Karađorđe i kralj Petar Prvi nekada bili najbliži ruskom dvoru, dok je posle ubistva Nikolaja Drugog Romanova i dolaska komunista u Rusiju, jugoslovenska kruna pala pod uticaj britanske kraljevske porodice, što je takođe sporno za deo domaće javnosti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.01.2013. 08:14
Ko je ovaj,pa on imao 60 i kusur godina da natuca Srpski, i ne interesuje ga,a ovamo bi da glumi kojekakvog Kralja!?
Nedelja 27.01.2013. 08:02
Narodu se stalno name'e ta tema, a o tome većina čak ne želi ni da razmišlja. Čak i poštena anketa bi bila poražavajuća za pretendetov ego.
Nedelja 27.01.2013. 08:19
a naročito dobro bi bilo da nam ovakav bude kralj: Karadordević poljubio ruku i uzeo blagoslov od pape Benedikta 16-og http://vaseljenska.com/vesti/karadjordjevic-poljubio-ruku-i-uzeo-blagoslov-od-pape-benedikta-16-og/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online