Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.01.2013.
09:46
Srna A

Napredni klub za ukidanje AP Vojvodine

Nevladina organizacija "Napredni klub" iz Beograda namerava da pokrene inicijativu za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine demokratskim putem, kao i da Novi Sad bude glavni grad Srbije.

Zalaže se za ukidanje AP Vojvodine: Čedomir Antić, predsednik "Naprednog kluba"
 

Ovaj klub se zalaže za promenu i reviziju Ustava Srbije i za uspostavljanje moderne regionalizacije u Srbiji, odnosno uspostavljanja devet modernih regiona, pri čemu bi na severu Srbije, umesto Vojvodine, bili regioni Srem, Banat i Bačka.

Predsednik ovog kluba Čedomir Antić rekao je Srni da AP Vojvodina nikada nije na demokratski način nastala, niti je ikada dobila potvrdu od svojih građana ili od građana Srbije.

Srbija sa devet regiona

Ovako bi izgledala Srbija po projektu "Naprednog kluba"
 

Prema regionalizaciji koju "Napredni krug" predlaže, Srbija bi imala devet regiona: Severozapadni, Severoistočni, Zapadni, region Beograda /istok i zapad/, kao i Centralni, Istočni, Jugoistočni i Jugozapadni region i Kosovo i Metohiju.

"Ona je nefunkcionalna i višestruko poražena prošle godine, dakle i na izborima - autonomaške stranke nisu ušle u parlament same, nego sa drugim strankama", kaže Antić.

On očekuje da političke elite u Srbiji uvide šta se dešava i da Vojvodinu čeka crnogorski scenario, odnosno da od dela Srbije postane nezavisna država. "To se, možda, neće desiti za dve godine, ali će se desiti za 20 godina, i sad je trenutak da se o tome misli", upozorio je Antić.

On očekuje osude i osporavanja ove inicijative, pošto postoji veliki broj birokratije, odnosno grupa ljudi koji su zaradili i dobijaju veliki novac da bi rušili funkcionalnost i jedinstvo države Srbije.

Za sada će, dodao je on, "Napredni klub" poslati pismo poslanicima Skupštine Srbije, gdje će tražiti da poslanici koji podržavaju slične ideje oforme svoju poslaničku grupu i da se polako povede inicijativa. On napominje da je Ustavni sud Srbije doneo odluku kojom je osporio određene stavove Statuta Vojvodine iz 2008. godine, a da se na popisu stanovništva pokazalo da nacionalnih Vojvođana ima oko jedan procenat, što je nedovoljno da bi mogli da imaju svoju autonomiju.

Nemamo iluzije, ali...

Antić je rekao da "Napredni klub" kao mala organizacija - nema iluzija, ali da je najvažnije da se pokrene procedura za ukidanje AP Vojvodine i da se dobije podrška građana i poslanika u Skupštini Srbije. On je ocenio da je politička elita u Srbiji mimo volje građana stvorila autonomiju Vojvodine, koja nije pomogla građanima, a rađena je kao da postoji neka vojvođanska nacija, koja je trebalo da dobije svoju nezavisnost.

Prema njegovim rečima, pošto su političke elite u Beogradu odredile takvu nedemokratsku i nefunkcionalnu autonomiju, onda iz Beograda treba da krene akcija i zahtjev za njeno ukidanje.

Objašnjavajući zašto Novi Sad treba da postane glavani grad Srbije, Antić je rekao da je Novi Sad u novom veku u dugom periodu, kao i Beograd, bio najveći srpski grad, da je imao najveći rast 2001. godine, a,prema logici stvari, Beogradu više nije potrebno da bude glavni grad da bi imao značaj koji ima danas.

"Ona je građena na temeljima nedemokratske, socijalističke AP Vojvodine koja je izgrađena na najgori mogući način, protivno volji većine građana i svim evropskim i domaćim tradicijama", rekao je Antić i dodao da autonomija Vojvodine uopšte nije zasnovana na tradicijama autonomije i da u ovom trenutku u Evropi nema takvih entiteta kao što je AP Vojvodina.

"Mi želimo da se AP Vojvodina na demokatski način ukine, a ako treba i ustavnom promenom, ali verujem da postoji mogućnost da se, evolutivnim putem sukcesivnim demokratskim izmenama Ustava, Srbija, građani Srbije i srpski narod dovedu u ravnopravan položaj sa drugim evropskim državama, građanima i evropskim narodima", rekao je Antić Srni.

Subota 26.01.2013. 10:36
podrska NAPREDNOM KLUBU! SRBIJANSKI KLUB-UDRUZENJE STAROSEDELACA SRBIJE!
Subota 26.01.2013. 10:30
To deljenje na regione je cista glupost jer smo mi vec podeljeni i tu nema nista novog a sto se tice drzave Vojvodine pa bolje je i tako nego da je podele Madjari i Rumuni jer Madjari imaju tu zelju vec decenijama pogotovo u danasnje vreme potkopani madjarskim radikalima iz Budimpeste a ima ih i u Vojvodini koliko hocete...A glavni grad Srbije Novi Sad?Hahahhahah e bas su jaki naprednjaci sa svojim idejama.Jaka im buducnost hmmmm...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online