Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.01.2013.
07:49
Beta, Politika A

"Srbija drži kočnicu u UN i tako ce biti decenijama"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je članstvo u UN jedini motiv zbog koga bi Priština bila spremna da razgovara o statusu Kosova.

Bez Srbije Kosovo ne može u Ujedinjene nacije: Ivica Dačić
 

"Članstvo u UN je jedna od retkih stavri koje Priština danas ne može da dobije. Skoro sve drugo mogu da dobiju. Zato sam rekao da možemo da razgovramo o stolici u UN. Ali da vidimo šta je prelog za konačno rešenje", rekaoje Dačić u intervjuu za beograsku Politiku.

Premijer je podsetio da status Kosova nije rešen sve dok Priština ne dobije status države članice u UN, te da "Srbija drži kočnicu UN i da će to tako biti decenijama", rekao je Dačić.

Na pitanje šta bi Srbija dobila zauzvrat, Dačić je odgovrio da to ne može da kaže. "Ne mogu to da vam kažem, vi niste (premijer Kosova) Hašim Tači", kazao je on.

Dačić je naveo da je prvi važan korak ka uspostavljanju autonomije Srba na Kosovu postignut u Briselu dogovorom o naplati dažbina na administrativnim prelazima.

"Dogovor koji je postignut o naplati dažbina na administrativnim prelazima je prvi važan korak ka uspotavljanju autonimje Srba na Kosovu jer je osnova svake autonimije i finansijska", kazao je Dačić i podsetio da će novac ići u poseban fond namenjen isključivo razvoju severa.

"Izbori mogu da budu i sutra, ali to nije naš cilj"

Upitan da li može da tvrdi da neće biti vanrednih izbora u Srbiji, Dačić je rekao da u tom slučaju ne bi mogao da bude ostvaren njegov i cilj lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića - da se
dođe do nekog rešenja koje je u nacionlanom i državnom interesu, da Srbija dobije datum početka pregovora sa EU, da zemlja ekonomski oživi, da se uspostave dobri odnosi u regionu.

"Svako ko se bavi poltikom mora biti spreman na to da izbori mogu da se dese sutra, ali to nije naš cilj. Ako nema šanse da uspemo u onome što hoćemo, ako postoje zastoji u reformama, preprke u tome da
rešavamo ove stavri, sigurno da možemo da razgovramo o izborima", rekao je Dačić.

On je dodao da će srpski predstavnik u tom fondu, koji će formirati EU, moći da blokira svaku odluku. Na pitanje da li autonomija može da bude samo u okviru nezavisne države, Dačić je rekao da je u "igru ušao u drugom poluvremenu", i da se nalazimo u fazi realizacije sporazuma, pa i nekih koji su ranije definsali Kosovo kao posebnu carnsku teritoriju.

Dodao je i CEFTA sporazum potpisan tako da je Kosovo posebna carinska teritorija.

"Ja to sigurno nisam uradio, takođe nisam definisao da će na administrativnim prelazima biti carinici", kazao je premijer. Dačić je rekao da predlog da se formira zajednica srpskih opština nije priznanje nezavisnosti Kosova, nego organizacija vlasti na toj teritoriji koja je definisana i Rezolucijom 1244.

Prema  rečima Dačića, neće biti demotaže niti ukidanja instiucija.

"Ako uopšte budemo postigli dogovor to bi trebalo da bude transforamcija tih institucija i one bi trebalo da imaju sistem specijalnih veza sa Beogradom. Sa druge strane, ako ne bude dogovora, mi sigurno nećemo ukidati neke instiucije, jer nema drugih", dodao je on i naveo da Srbija neće izbaciti te institucije iz svog sistema, ukoliko se ne reši pitanje kakve se institucije formiraju.

"Sve ono što dogovorimo u smislu tih nadležnosti trebalo bi Ustavnim zakonom da se uvede u pravni sistem Srbije što se neće dopasti Prištini", kazao je Dačić.

Upitan da li postoje dve politike - ona koju zastupa predsednik i ona koju vodi Vlada, Dačih je odgovorio odrečno i dodao da postoje samo različite nadležnosti.

Premijer je napomenuo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić "teška srca pristao" da promeni neke odredbe u platformi o Kosovu.

"On (Nikolić) je suštinski tu u pravu. U pravu je kada kaže da je potrebno voditi razgovore o svemu i da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. I da u tom smislu ti tehnički razgovori rešavaju neka pitanja, a indirektno potvrđuju kosovsku nezavisnosti. Slažem se sa tim, ali to je teza koju možete imati na po četku razgovora. Ne možemo sada da idemo sa tim. Već smo mnoge stvari prihvatili
parcijalno, od Rezolucije 1244 pa na dalje", naveo je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 09:12
"Srbija drži kočnicu UN i da će to tako biti decenijama", rekao je Dačić. Мало је то деценијама... Треба ту ручицу повући, закочити , откинути и бацити у океан да је нико никада не нађе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online