Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 04.01.2013.
13:24 >> 15:59h
Beta A

Može li Nikolić za Božić u Gračanicu?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je danas osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji.

Nikolić i dalje čeka odgovor Euleksa
 

U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navodi se da je Nikolić 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje Božićnoj liturgiji.

"S obzirom da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji Pokrajine", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako se navodi, očekuje da se u nastavku pregovora Beograda i Prištine obezbedi primena međunarodnih propisa i Rezolucije 1244 UN, a pre svega da se omogući bezbednost svih građana koji borave na teritoriji Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i Evropska unija zalaže", piše u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Euleks: Ne treba od nas da traže dozvolu

 

Povodom saopštenja predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Euleks nije odgovorio na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje Božićnoj liturgiji, portparol te misije Irina Gudeljević saopštila je da se Euleks ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo.
 

"Zahtev za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo daje se specijalnom predstavniku Evropske unije u Beogradu", rekla je Gudeljevićeva za Radio Slobodna Evropa.

 

"Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Prištini prosleđuje taj zahtev Vladi Kosova, a odgovor se vraća na isti način, tako da smo mi samo informisani o svemu tome", objasnila je Gudeljevićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 13:22
Николићу прогласи окупацију дела Србије!!!
Petak 04.01.2013. 13:48
Pitam se gde je ozbiljnost, odgovornost i determinacija predsednika jedne drzave da izvrsi ono sto zeli da izvrsi. Ako Nikolic smatra da je Kosovo Srbija, onda treba da ode u Gracanicu, ako ne, kao sto je izgleda slucaj onda neka trazi dozvolu definisanu medjunarodnim protokolom da mu se dozvoli da prisustvuje liturgiji u srpskom manastiru u drzavi Kosovo. Ovako sve je kao neka predstava hrabrosti za Srbe a lizanje straznjice medjunarodnoj zajednici.Utisak je da nas stalno neko maltretira a u stvai stalno se nesto vrti u krug jer vlada ne zna sama sta hoce. Kada ce na vlast u Srbili doci odgovorni i zreli ljudi a ne cirkusanti.
Petak 04.01.2013. 14:06
Ma ne brine to njega previse,zna on da ce mu gazde dozvoliti da ode u Pristinu za bajram.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online