Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2013.
00:14
Večernje novosti A

Rezoluciji mere svako slovo...do subote!

Državni vrh još nije postigao dogovor o konačnom tekstu rezolucije o Kosovu i Metohiji, a ključni sastanak vodećih ljudi vladajuće koalicije, na kojem bi trebalo da se zaokruži taj dokument, biće održan u subotu, saznaju ”Novosti”. Preostalo je da se utanači koji će to osnovni principi iz platforme Tomislava Nikolića da se pretoče u tekst koji će ići pred ministre i poslanike. Platforma će, u svakom slučaju, biti prateći dokument uz rezoluciju, ali se o predsednikovom predlogu neće glasati.

Preostalo je da se utanači koji će to osnovni principi iz platforme Tomislava Nikolića da se pretoče u tekst koji će ići pred ministre i poslanike
 

Kako je najavljeno, vanredna sednica Vlade sa rezolucijom na dnevnom redu, a kojoj će prisustvovati i šef države, biće održana najverovatnije u utorak. U međuvremenu, plan je da se održi još jedan krug konsultacija sa šefovima poslaničkih klubova i predstavnicima Srba sa KiM. Potom će rezolucija, najranije do 11. januara, da stigne u parlament gde će se o njoj izjasniti poslanici.

- Posebna sednica Vlade na kojoj će biti razmatrana platforma za Kosovo i Metohiju biće održana 8. januara - potvrdio je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

U Narodnoj skupštini već su počele tehničke pripreme za posebnu sednicu o KiM. Kako smo saznali, poslanici su već obavešteni da bi zasedanje trebalo da bude održano 11. januara i da zato budu u pripravnosti.

- Očekujemo široki konsenzus o osnovnim principima koji proističu iz platforme predsednika Nikolića. Važno je što su Srbi sa KiM podržali državnu strategiju. Verujem da ovoj politici mogu da se suprotstave samo oni koji javno ili skriveno podržavaju nezavisnost Kosova - rekao je Milovan Drecun, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Oficiri za vezu neće imati imunitet

 

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da će Priština insistirati da njihov oficir za vezu u Beogradu uživa diplomatski imunitet. Aleksandar Vulin, šef Kancelarije za KiM, rekao je za ”Novosti” da ne dolazi u obzir nikakav diplomatski status niti imunitet. - Ništa od toga neće dobiti oficiri za vezu koji dolaze iz Prištine.

Dogovor očekuje i Dejan Radenković iz SPS:

- U interesu je Srbije da se ide ka rešenju kosovskog pitanja. Što tekst rezolucije bude realniji, imaće i širu podršku. Neophodno nam je jedinstvo, ali i podrška svetskih centara moći. Rezolucija će biti i test da li međunarodna zajednica želi rešenje ili nastavak krize.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, kaže da ne može da se izjašnjava o rezoluciji koju nije video:

- Činjenica je da ni parlament ni vlada neće glasati o dokumentu predsednika Nikolića. Ako se budemo izjašnjavali samo o nekim nespornim opštim principima, mi bismo to i mogli da prihvatimo, ali se pitamo - čemu uopšte sada takav dokument? Važno je da Vlada jasno kaže da li hoćemo da nastavimo pregovore sa Albancima ili ne.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, rekao je da očekuje novi sastanak kosmetskih Srba sa predsednikom Nikolićem, pošto su mu prosledili zaključke o platformi, ali nije precizirao kada će se ponovo okupiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online