Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 01.12.2012.
10:50
Pressonline A

Srbija u vojno-političkom savezu sa Rusijom?

Srbija će uskoro dobiti status stalnog posmatrača u Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji - ODKB, kako prenose ruski mediji. Organizaciju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Tadžikistan i Uzbekistan, a u sličnom statusu bi sa Srbijom bila i Ukrajina. Ovaj predlog naći će se i pred Skupštinom Srbije, koja bi trebala da oformi delegaciju parlamentaraca koja će biti upućena u ovu vojno - političku organizaciju, piše Press.

Foto: Ilustracija
 

Vest o pristupanju Srbije ovoj organizaciji preneo je ruski državni portal "Vesti.ru", a prema njihovim navodima, o članstvu Srbije razgovarano je tokom nedavne posete zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Beogradu. Inače, osnivanje ove organizacije inicirala je Moskva, koja u poslednje vreme insistira na njenom jačanju.

Upravo sa tim ciljem formirane su kolektivne oružane snage za operativno delovanje, koje bi mogle da deluju na teritoriji bilo koje zemlje članice, a čiju okosnicu čine ruske trupe.

O mogućnosti ulaska Srbije u Evroazijski savez izveštavaju i RIA Novosti.


-Za sada se može govoriti samo o parlamentarnim i drugim kontaktima zainteresovanih strana u okviru borbe sa zajedničkim pretnjama i izazovima terorizmom, trgovinom narkoticima i ljudima ali je to svakako put ka punopravnom članstvu u Evroazijski savez, navode RIA Novosti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je posle sastanka sa Dmitrijem Rogozinom u sredu da će biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Vojno-politiiku zajednicu ODKB formirale su države Evroazije na osnovu Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, potpisanog 15. maja 1992. Jedan od članova ovog ugovora predviđa i da u slučaju napada na bilo koju članicu, ostale članice dužne su da pruže svaku vrstu pomoći, uključujući i vojnu.

Ova organizacija, inače, spominje se i kao nastavljač nekadašnjeg Varšavskog ugovora, koji je svojevremeno predstavljao protiv težu NATO paktu.

Prema osnivačkim i zvaničnim aktima ODKB ima za ciljeve održavanje mira, međunarodne i regionalne bezbednosti i stabilnosti, zaštitu na kolektivnoj osnovi nezavisnosti, teritorijalnu celovitost i suverenitet zemalja članica, a prioritet je u primeni opšte prihvaćenih političkih sredstava. ODKB deluje, na očuvanju demokratskog poretka, osnovanog na opltepriznatim principima merunarodnog prava.

POVEZANE VESTI

Subota 01.12.2012. 11:04
Напокон, нека добра вест ! Надајмо се да ће се ово испунити !!!
Subota 01.12.2012. 14:07
Први задатак да буде капшење злочинца Харадија, да му се поштено суди у Москви, па у Сибир да прави сљадољед.
Subota 01.12.2012. 11:49
И Република Српска да уђе у савез, кад подигнемо своје орлове и јастребове јеџаћемо шипцима ма.., наравно послије ремонта у Русији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online