Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.11.2012.
17:17
Beta A

Rusko-srpska vojna fabrika u Velikoj Plani

Ministar odbrane Aleksandar Vučić najavio je danas da će do kraja godine u Velikoj Plani biti otvorena nova fabrika u kojoj će se, u saradnji sa Rusijom, proizvoditi nekoliko verzija borbenih oklopnih vozila za izvoz i potrebe Vojske Srbije.

Saradnja u odbrani biti mnogo bolja nego do sada
 

Nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Rogozinom, Vučić je novinarima rekao da će u toj fabrici na početku raditi oko 130 ljudi, a do juna iduće godine broj će se povećati na više od 190.

Odgovarajući na pitanje o eventualnoj nabavci borbenih aviona iz Rusije, Vučić je rekao da su u Beograd s Rogozinom došli i najviši predstavnici Ujedinjene vazduhoplovne korporacije MiG-Suhoj i da je Srbija dobila određene ponude ruske strane, koje su zatražene još 2010. godine.

 

 

"Razgovarano je o načinima i mogućnostima da se unapredi naša odbrambena moć", rekao je Vučić i dodao da se okvirno zna za šta je Srbija zainteresovana.

Po njegovim rečima, proizvodiće se borbena oklopna vozila, pre svega za izvoz u Keniju i Bangladeš, i sklapati samohodna artiljerijska oruđa "Nora".

"Očekujemo da sa Rusima napravimo dogovor da oni obezbeđuju šasije i karoserije za ta vozila, a mi komponente za razne vrste borbenih vozila pešadije", rekao je Vučić.

Dodao je da je ruska strana zainteresovana za municiju, eksploziv i barut, i za razvoj streljačkog naoružanja, a razgovarali su i o zajedničkom izlasku na treće tržište.

Vučić je dodao da je u razgovorima razmotreno unapređenja saradnje u privrede, a u oblasti odbrane saradnja u obuci i vojno-vojna kooperacija.

Ministar je izrazio uverenje da će saradnja u odbrani biti mnogo bolja nego do sada i istakao da su formirani timovi koji će do februara razmotriti u kojim oblastima saradnja može da se unapredi.

Ovo su prvi rezultati naših kontakata. Treba reći da dugo nije uopšte bilo kontakata dva ministarstva odbrane: Dmitrij Rogozin

Potredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin ocenio je da je Rusija u novoj Vladi Srbije dobila stabilnog partnera u svim segmentima saradnje koju treba i dalje unapređivati.

Dodao je da je njegova poseta Srbiji nastavak razgovora započetih sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom o produbljavanju vojne i odbrambene saradnje.

Rogozin je ocenio da je Srbija u potpunosti sposobna za proizvodnju naoružanja i vojne opreme i za modernizaciju oružja iz vremena Sovjetskog saveza i da postoji plan zajedničke proizvodnje, kako za rusko tržište, tako i za tržište trećih zemalja.

Istakao je da današnji pregovori sa srpskim zvaničnicima odgovaraju nacionalnim interesima obe zemlje.

"Ovo su prvi rezultati naših kontakata. Treba reći da dugo nije uopšte bilo kontakata dva ministarstva odbrane", rekao je Rogozin. On je dodao da bi trebalo potpisati sporazum o saradnji, a u budućnosti i Deklaraciju o zajedničkoj strateškoj saradnji Srbije i Rusije.

"Posle toga će biti jasno da ne postoje ograničenja u vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje", poručio je Rogozin i dodao da je "najvažnije uspostavati sveobuhvatnu saradnju".

"Reč je i o Južnom toku, i o projektu NIS-a, i o mnogim drugim projektima koji se ne nalaze na papiru, a u budućnosti će se realizovati. Mi imamo i želju i novac da uložimo u Srbiju", istakao je Rogozin.

Sreda 28.11.2012. 17:37
Ko ce kome-neg' svoj svome!
Sreda 28.11.2012. 19:24
Најбоља вест одавно.
Sreda 28.11.2012. 21:04
pa zar nije bolje da se ta fabrika otvorila u Beloj palanci ili u Grdelici gde je nezaposlenost 100 % ..... Stvarno niko nema sluha za jug Srbije..sto blize Beogradu to bolje..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online