Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.11.2012.
15:47
Večernje novosti A

Za Žiku Sliku pitao i Putin

Ko nije čuo za Žiku Sliku?! Pa čak i Vladimir Putin zna za njega! A znate li mu pravo ime? Verovatno ne... Žika Slika je ustvari Miroslav Đurić, jedini dvorski fotograf u zemlji, koji je slikao mnoge krunisane glave i državnike. Za 30 godina snimio je više od tri miliona slika, a sa mnogim zvezdama se okumio...

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin poslednji put boravio u našoj prestonici, pred novinarima je nenadano zapitao:

- A gde je Žika Slika?

- Nije još stigao - odgovorili su mu novinari.

Minimaksu je početkom osamdesetih plaćao reklamu i džingl "Žika Slika - najbolji fotograf na Balkanu" - od tada je nadimak
 

Ruski lider nije odustao od namere da se čak i u Hramu Svetog Save, gde je prisustvovao svečanoj liturgiji, susretne sa najpoznatijim srpskim fotografom.

- Gledali smo se samo preko objektiva, jer mi je bilo otkazano dogovoreno snimanje Vladimira Putina u Ambasadi Rusije. Putin je, ipak, želeo da me lično pozdravi. Opet ćemo se sresti kada uskoro dođe u posetu Beogradu - otkriva nam svoju malu profesionalnu tajnu Žika Slika.

Ni majka ga ne zove po imenu

Taj nadimak Miroslav Đurić je dobio početkom osamdesetih, kada je u gradiću Pejtonu na Čuburi otvorio fotografsku radnju i počeo da je reklamira kod Milovana Ilića Minimaksa u emisiji "Tup, tup".

Najpoznatija radnja u Gradiću Pejton na Čuburi

- Minimaksu sam plaćao reklamu i džingl "Žika Slika - najbolji fotograf na Balkanu". Reklama je uspela toliko da me ni moja majka više ne zove rođenim imenom - smeje se zadovoljno Miroslav, jer mu je popularnost pružila mnoga zadovoljstva.

Za tri decenije, koliko Miroslav i njegov brat Miladin vode foto-studio, snimili su 3,2 miliona fotografija. Na nakim od njih su najveće svetske i domaće zvezde. Sa nekima od njih se Žika Slika okumio, a mnogi su postali njegovi prijatelji i dragi poznanici.

Sa zidova u studiju gledaju Mića Minimaks, Milena Dravić, Lepa Brena, Severina, Ana Ivanović, Dragan Nikolić i Bata Živojinović, sudija Kolina, Maradona, zvezde NBA, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i krunisane glave iz još dvadesetak dinastija.

"Rezervna" klupa

Najznačajniji eksponat u studiju je ova drvena klupa, koja je napravljena 1991. godine. Na njoj su sedeli, dok su čekali da ih slikam Radovan Karadžić, Vojislav Koštunica, Matija Bećković, Boris Tadić, Zoran Živković, Svetlana Ražnatović, Voren Cimerman, Vilijam Montgomeri, Majkl Polt, Ana Bekuta, Vlade Divac, Goran Hadžić... - nabraja Žika Slika.

Rođen je kao Miroslav Đurić pre 50 godina u Tuzli, ali se početkom sedamdesetih sa majkom i bratom Miladinom obreo u Beogradu. Prve snimke je napravio u Tuzli, ali je u Beogradu dok je studirao DIF nastojao da svoj hobi pretvori u profesiju.

- Kako su svi moji monarhisti, životna želja mi je bila da postanem fotograf na kraljevskom dvoru. To mi je uspelo 2004, kada su me princ Aleksandar i princeza Katarina angažovali. Snimao sam ih sa članovima dinastije ranije i sada na Oplencu, kao i sa svim visokim gostima koji dolaze u njihov dvor. To su članovi britanskog, rumunskog, španskog, švedskog dvora i drugih dinastija, predsednici i premijeri, humanitarci i biznismeni. Objektiv imam, ali uši nemam - kaže Žika Slika i priča da su princ i princeza divni i osetljivi ljudi, zaljubljeni jedno u drugo, ali i u svoju porodicu, koju su ove godine ujedinili.

Đurić je mnogo puta sa Karađorđevićima putovao po Srbiji i Republici Srpskoj, gde ih je, kako svedoče njegove fotografije, narod srdačno prihvatao. Nije, kaže, imao priliku da putuje u London kod kraljevića i kod rođaka iz dinastije Vindzor, ali se sa njima viđa u Beogradu.

- Kraljevići Petar, Filip i Aleksandar su divni momci. Ponašaju se kao moji drugari, jer ih izvodim na najlepša mesta po Beogradu. Oni žive u Engleskoj, žele da se vrate u Srbiju i da sa sobom dovedu britanske rođake. Princ Čarls treba naredne godine da dođe u Beograd kod prestolonaslednika Aleksandra. Tako da ću moći i princa Čarlsa da slikam - zadovoljan je Žika Slika, koji planira da svoje najdraže snimke objavi u knjizi memoara "Žikini prijatelji".

Sahrana kraljice Marije u maju

- Naredne godine treba da putujem u London, Čikago i Atinu, odakle će u Srbiju biti preneti posmrtni ostaci kraljice Marije, kralja Petra i kraljice Aleksandre. Prva će na Oplencu biti sahranjena kraljica Marija, čija je ekshumacija u Londonu najavljena za maj 2013. godine - otkriva nam Miroslav Đurić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online