Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2010.
12:00
R. Kukobat - Vesti A

Transparentno, pa ko šta sakrije

"Vesti" su pročitale imovinske karte najistaknutijih političara u Vojvodini. Šta su prijavili a šta sakrili Pajtić, Čanak, Egereši, Mirčić, Vrebalov, Bajatović?

Zakonski rok za prijavljivanje imovine i njenog porekla koji je bio određen državnim funkcionerima istekao je 1. februara pa mnoge koverte s prijavama još nisu stigle u Agenciju za borbu protiv korupcije.

Najistaknutiji predstavnici vlasti u Vojvodini, međutim, već su uglavnom otkrili šta stoji u njihovim prijavama, te su građani severne pokrajine i drugih delova Srbije lišeni bilo kakve neizvesnosti i brige za njihov standard i materijalno stanje.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić prijavio je da poseduje stan od 44 kvadrata u Novom Sadu, koji je dobio na poklon od babe i dede pre petnaestak godina, kad je započinjao postdiplomske studije na Pravnom fakultetu.

Bajatović pun ko brod


Potpredsednik SPS i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović popunio je gotovo sva mesta za upis imovine u imovinskoj karti.

 

On navodi da poseduje kuću od 200 kvadrata u Ravnom Selu, kuću u elitnom naselju Tatarsko brdo u Novom Sadu od 160 kvadrata i nekoliko hiljada hektara zemlje.

 

Bajatović je u prijavi priznao kako je on i vlasnik TV Most, mada se ta medijska kuća dosad vodila prvo na njegovog dedu koji, siroma', verovatno nije ni znao da je medijski magnat, a sada na Bajatovićeve roditelje.

On od 1. juna prošle godine posao pokrajinskog premijera obavlja volonterski, a stalno je zaposlen kao docent na matičnom fakultetu. Njegova mesečna zarada, prema priloženim podacima, iznosi oko 100.000 dinara.


Prema podacima iz dostavljenih prijava, Pajtić po imovnom stanju daleko zaostaje za "prvim autonomašem" - Nenadom Čankom.

Lider Ligaša navodi da poseduje kuću od 144 kvadrata i stan od 50 kvadrata u u elitnom Lipovom gaju, te dva automobila marke "škoda" proizvedena 2008.

Čanak je naveo da poseduje dosta ličnog i lovačkog naoružanja i da mesečno kao poslanik zarađuje 81.000 dinara, plus paušal od 30.354 dinara, te da naknadu koju prima kao predsednik Upravnog odbora JP "Vojvodinašume" (13.500 dinara) u celosti uplaćuje svojoj partiji.


Poznato je, međutim, da je Čanak zvanično prijavljen na drugoj adresi u centru grada (tu mu je i glasačko mesto), pa je ostalo nejasno da li se i ta nekretnina vodi na njegovom imenu, ili nekom drugom.

U čijem je vlasništvu taj stan trebalo bi da utvrdi Agencija za borbu protiv korupcije koja, po slovu zakona, ima pravo i obavezu da proveri da li su svi navodi iz imovinskih karata koje dostavljaju državni funkcioneri zaista tačni.

Prijavio i puške: Nenad Čanak


 

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor nabraja da poseduje "stan od 64 kvadrata u Subotici, salaš nadomak tog grada, malo zemlje i pet konja". Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, takođe, kaže kako poseduje i nešto ušteđevine, ali je iskoristio zakonsko pravo da ne kaže i iznos štednje.

Njegov sin Balint, koji kao poslanik u Narodnoj skupštini i šef poslaničke grupe manjina u državnom parlamentu zarađuje mesečno oko 130.000 dinara, međutim, otvoreno kaže da ima ušteđevinu od 7.000 evra, ali da u Subotici, zajedno sa svojom suprugom, živi kao podstanar.

Mirčić zatajio džip i hotel?


Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke kaže da poseduje stan od 64 kvadrata u Novom Sadu i 13 ari zemljišta u Sremskim Karlovcima, te "opel astru" staru 11 godina.

 

Mirčić nije otkrio čiji je džip koji vozi po gradu i kakav se objekat gradi na njegovoj parceli u Karlovcima (kažu da je hotel), pa je tako nadležnoj državnoj Agenciji, baš kao i Čanak i mnogi drugi političari, dao odličnu priliku da pokaže koliko je zaista odlučna u borbi protiv korupcije.


Za razliku od svog vršnjaka Balinta Pastora, predsednik Pokrajinskog odbora DS i vojvođanski poslanik Dušan Elezović, rešio je svoje stambeno pitanje tako što je, prema navodima iz njegove imovinske karte, stan od 90 kvadrata kupio na kredit koji još otplaćuje. On kaže da vozi "fijat punto" iz 1997. koji se formalno vodi na suprugu.

Egereši najveći trošadžija

 

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kaže da živi u porodičnoj kući od 160 kvadrata u Bačkoj Topoli i da poseduje stan od 54 kvadrata u Novom Sadu, kao i "pežo" star pet godina za koji je, kako tvrdi, upravo otplatio kredit, te da njegova supruga ima sedam jutara zemlje u ataru Bajmoka.

 

Tako ispada da skupštinski spiker svakodnevno službenim vozilom prelazi 150 kilometara do posla i natrag, što potvrđuje osnovanost njegove reputacije kao jednog najvećih trošadžija u čitavoj pokrajinskoj nomenklaturi. Samo za Egerešijeve tompuse, koje svakodnevno puši, iz pokrajinske kase mesečno se izdvaja oko 60.000 dinara!?


Njegov partijski kolega iz poslaničke klupe i novosadski gradonačelnik Igor Pavličić do isteka zakonskog roka za prijavljivanje imovine nije obelodanio šta se nalazi u njegovoj karti, ali jeste rekao kako se njegovo imovno stanje posle izbora za prvog čoveka Srpske Atine promenilo utoliko što je kupio garažu u zgradi u kojoj stanuje, dok je sve drugo "ostalo onako kako je i bilo pre ulaska u Gradsku kuću".

Vrebalov se "raširio" i u Atini


Prema priloženim prijavama, najvredniju imovinu u nepokretnostima među pokrajinskim prvacima ima predsednik opštine Novi Bečej i jedini poslanik LDP-a u Skupštini Vojvodine Milivoj Vrebalov.

 

On kaže da u svom vlasništvu ima stan od 120 kvadrata u Novom Bečeju i stanove u Novom Sadu i Atini, te da poseduje dva auta i pola jutra voćnjaka. Vrebalov u opštini dobija platu od 81.000 dinara, a u pokrajinskom parlamentu prima poslanički paušal od 35.000 dinara.


Da li će neko od pomenutih, ili svih ostalih političara, biti uhvaćen u laži, pa onda biti upućen na zatvorsko "prevaspitavanje" u trajanju od šest meseci do godinu dana, pitanje je na koje samo vreme može dati tačan odgovor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online