Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 24.10.2012.
12:30
D. N. Petrović - Vesti A

Tači izlazi na granicu!

Mada su, sa nedavnog sastanka u Leposaviću, a i mnogo puta ranije, odbornici sve četiri opštine na severu Kosmeta jasno poručili Beogradu i Prištini da neće dozvoliti formiranje takozvanih integrisanih prelaza Brnjak i Jarinje, na oba punkta uveliko se pripremaju za "integraciju". Proširuju se prostorije, dovozi se nova oprema, ubacuju kompjuterski terminali i prave spiskovi policajaca i carinika koji će tamo raditi.

VELIKO SPREMANJE: Prelaz Brnjak
 


Užurbano se priprema i Euleks koji će, dogovorom Beograda i Prištine imati glavnu ulogu na prelazima, a dobiće i priliku da patrolira severnim Kosmetom i, što do sada nije mogao, kontroliše Srbe i na ovom još uvek "slobodnom" delu Pokrajine. Očekuje se i dolazak 700 specijalaca Kfora, Nemaca i Austrijanaca koji bi trebalo da zatvore alternativne prelaze prema Srbiji.


- Na punktovima Tabalije i Rudnica spremaju se za "zatvaranje", neki od srpskih policajaca i carinika pridružiće se albanskim i euleksovim kolegama na Brnjaku i Jarinju, za nekoliko dana sve će biti spremno. Integrisana carina zaživeće vrlo brzo jer, koliko vidimo, interesovanje je veliko, kako u Prištini i Beogradu tako i u Briselu - kaže policajac KPS-a, Srbin iz Leposavića, koji dežura na Jarinju.


Gostujući na TV-u Most u Kosovskoj Mitrovici, čelnici opština sa Severa ponovili su zaključke iz Leposavića - da se sa integrisanim prelazima ne žuri, da se sačeka "odgovor" Ustavnog suda Srbije i da predsednik i premijer Srbije prime delegaciju Srba sa severa pokrajine.


- Ako prihvatimo da se od administrativnih prelaza prave granice, a to će se desiti primenom Sporazuma koji je potpisao Borko Stefanović, dobićemo klasičnu granicu sa Srbijom - kaže predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić. On je dodao da "bez obzira na razne pritiske, medijske hajke i pokušaje Alabanaca i međunarodne zajednice da Sporazum silom sprovedu, narod to neće prihvatiti".
 

Početak kraja


Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković očekuje da državni vrh Srbije, pre početka pregovora, primi delegaciju Srba sa severa Kosmeta.


- Ne želimo da živimo u Albaniji, ako se Sporazum primeni biće to početak kraja Srba na severu, ali i na čitavom Kosovu i Metohiji. Biće problema i u drugim delovima Srbije - poručuje Nedeljković. 


Borko bio iskreniji


Mada srpski lideri za sve probleme koji mogu nastati okrivljuju Borka Stefanovića i njegove dogovore sa Editom Tahiri, sve više Srba na severu Kosmeta shvata da "Borko nije za sve kriv". Uostalom nova vlast, iako to ne mora da čini, glatko "potpisuje" i sve njegove usmene dogovore. Neki Srbi čak tvrde da je Borko bio iskreniji i da je više brinuo o interesima Srba sa Severa od sadašnjih vlasti.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.10.2012. 14:04
Zalosno u ovome svemu je sto Srbija nema iskrenog politicara koji bi moga da vodi drzavu. Svi oni pricaju jedno za vreme izbora a kasnije rade drugo ili trece. Ova izdaja me podseca na sredinu 90ih gde su vrhovni vodje Srba u Srpskoj izdali svoj narod, prodali celu kninsku Krajinu i mnogo drugih opstina koje su bile pod srpskom upravom a gde je pre rata procenat Srba bio visi od 50%.Nazalost srpska istorija se nastavlja izdajama i zeljom za vlast!
Sreda 24.10.2012. 13:59
na tom sjevernom djelu Kosovo srbi profitiraju svercom nafte i drugih proizvoda puno se puta dokazalo da su isti ti kamioni dolazili samo po papire da su robu ubacili u Kosovu i vracali se u Srbiju prodajuci tu istu robu sa 0% taxe
Sreda 24.10.2012. 14:08
Javna je tajna da na Jarinju odavno vec postoje carinici... cim te legitimisu kada god prodjes jedan Srbin, jedan siptar i jedan stranac.... sta dalje govoriti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online