Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 21.10.2012.
14:51 >> 16:13h
Beta A

Nikolić: Šumarice opomena za sve

Danas se obeležava Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, a kod spomenika "V 3" podignutom na mestu na kojem su 21. oktobra 1941. godine nacistički okupatori streljali đake i profesore u Kragujevcu, održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas. Manifestaciji u Kragujevcu prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je poručio da su ovakvi datumi opomena za sve.

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i mislim da je dobro što je ovde bio i njegova ekselencija ambasadr Nemačke (Hajnc Georg Vilhem) i time pokazao veličinu svog naroda. Nikada narod ne stoji iza zlikovaca", kazao je Nikolić novinarima.

Današnji dan se ove godine prvi put obeležava i kao državni praznik Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Manifestciji u Šumaricama prisustvovali su potpredesdnik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović, ministar prosvete Žarko Obradović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar kulture Bratislav Petković, državni sekretar u ministarsvu omladine i sporta Nenad Borovčanin i generalni sekretar Ministrastva sppoljnih poslova Zoran Marković.

Prisustvovali su i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, kao i predstavnici diplomatskog kora iz Nemačke, Palestine, Slovačke, Belorusija, Rusije, Bosne i Hercegovine, Italije i Crne Gore. Počast nastradalima odale su i delegacije gradova pobratima i prijatelja Kragujevca.

Održana sveta arhijerejska liturgija

Velikom škoskom času prethodilo je održavanje svete arhijerejske liturgije od 8.30 u Hramu svetih novomučenika u Šumaricama, a od 10.30 kraj humke streljanih đaka i profesora moleban će služiti episkop Šumadijski Jovan.

Vence su položili direktorka kragujevačje gimnazije, predsednik države, gradonačelnik Kragujevca, potpredsednik skupštine, i u ime Vlade ministarka energetike.

Poemu za ovogodišnji Veliki školski čas "Oni su ušli u dom naš" napisao je Jovan Zivlak, a muziku je komponovao Miroslav Štatkić, dok je scenografiju uradio Milivoje Štulović.

U izvođenju poeme, u režiji Božidara Dimitrijevića, učestvovaće glumci Marko Nikolić, Gorica Popović, Dejan Cicmilović, Nadica Jurišić, Saša Pilipović i Aldin Salihović.

Veliki školski čas održava se od 1944. godine, a od 1971. godine utvrđuje se njegova koncepcija i tada prerasta u umetničku manifestaciju.

Od 1972. godine do 2010. godine u programima obeležavanja Velikog školskog časa, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima učestvovalo je više 50.000 izvođača.

Svake godine izvedeno je originalno književno i muzičko delo, napisano za tu manifestaciju, ukupno 27 poema, dva dramska dela i 33 orginalna muzička dela.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.10.2012. 20:44
T.Nikolic :-Mislim da je ovo dobra opomena za sve i mislim da je dobro što je ovde bio i njegova ekselencija ambasadr Nemačke (Hajnc Georg Vilhem) i time pokazao veličinu svog naroda. Nikada narod ne stoji iza zlikovaca", kazao je Nikolić novinarima. Шта лупета овај Томица. Немци се нису променили и ово их опет код нас, као окупатори на КосМету. Како то да он вређа поубијане Србе од Немаца , заборавши да су нас недавно бомбардовали без УН мандата. Срамота какви полтрони данас воде Србију.
Ponedeljak 22.10.2012. 00:42
"Nikolić: Šumarice opomena za sve" ccc opomena i za nas ? da li to srbija pati od stakholmskog sindroma , da li srbija treba da ljubi lance ?
Ponedeljak 22.10.2012. 09:57
To što je Nikolić reakao je kliše, ne znači ništa. U ozbiljnijim istorijskim analizama znaju da narodi su često bili na pogrešnim stranama. Oni su mislili da je tako ispravno, istorija je pokazala da nije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online