Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.10.2012.
02:21
Večernje novosti A

Pokloni za državnike: Putinu "tomovača"

Dobre stare običaje da se u goste ne ide praznih ruku neguje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je, tako, prilikom nedavnog boravka u Sočiju, predsedniku Putinu darovao Povelju kralja Milutina manastiru Banjska, u luksuznom pakovanju. Poneo je i flašu "tomovače", sada već čuvene rakije koju sam pravi u rodnoj Bajčetini.

Ne ide se u goste praznih ruku: Tomislav Nikolić poklonio Vladimiru Putinu Povelju kralja Milutina manastiru Banjska i čuvenu "tomovače", rakiju koju on peče u Bajčetini
 

Italijanskom premijeru Mariju Montiju, s kojim je razgovarao u Rimu protekle nedelje, poklonio je drvenu kutiju sa poklopcem u duborezu.

A i našeg predsednika darivaju. Monti je uzvratio uramljenom medaljom u pleksiglasu. Nikolić je, otkako je stupio na dužnost, dobio još dvadesetak poklona. Među njima je činija "Tiffany&Co." koju je dobio od Ban Ki-muna. Ruska akrobatska grupa "Striži", koja je učestvovala na aeromitingu u Batajnici, poklonila mu je maketu "miga 29" na postolju.

U Predsedništvo su stigla i dva ćilima. Jedan, ručno tkan sa resama, dimenzija 70 sa 170 centimetara, poklonio je Samjuel Samson, ambasador Indonezije. A tepih dimenzija 90 sa 160 centimetara darivao je Eldar Hasanov, ambasador Republike Azerbejdžan...

Izložba poklona

U Vladi Srbije poklone sada čuvaju u depou, ali planiraju da ih pokažu i građanima. - Planirano je da se na ulazu u zgradu Vlade u Nemanjinoj 11 otvori izložbeni prostor gde bi bili postavljeni svi pokloni koje su u poslednjoj deceniji dobili članovi Vlade. Ispod poklona će biti pločica sa imenom darodavca i primaoca - kaže Ljudmila Milatović.

Premijer i ministri takođe, po protokolu, primaju i daju simbolične poklone. Ivica Dačić, međutim, još nije imao priliku ni da daruje, ni da bude darivan, jer do sada nije imao sastanke na premijerskom nivou koji su prilika za razmenu poklona. Prvi takav susret biće 18. oktobra, kada mu u posetu dolazi premijer Rumunije.

"Razmišljamo koji bi poklon bio odgovarajući. U svakom slučaju, biće to nešto iz etno-programa "kaže za Večernje novosti Ljudmila Milatović, iz Protokola Vlade".

"Premijer će i ubuduće svima poklanjati predmete iz programa koji radi Etno-mreža "1.000 žena", koje prave autentične srpske predmete, kao što su čarape, svadbarski peškiri, šalovi, kape, košulje... koji se ručno izrađuju na tradicionalan način - razbojem, iglom ili heklicom. Trudimo se da sve što je iz etno-programa bude na listi poklona. Osim toga, poklanja se i knjiga "Srbija, život i običaji" Dragoljuba Zamurovića.

Zakonom dozvoljena vrednost

Svi pokloni koje je primio predsednik Nikolić prijavljeni su Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema Zakonu o ovoj agenciji, funkcioner sme da primi poklon samo ako je protokolarni ili prigodni, ali ni tada ako je u novcu i hartijama od vrednosti. Funkcioner je dužan da poklon preda organu nadležnom za postupanje sa imovinom u javnoj svojini, izuzev ako vrednost poklona ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade. Funkcioner ne sme da zadrži poklon koji prelazi ovu vrednost.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave rečeno nam je da ministarka Verica Kalanović takođe poklanja radove žena iz Etno-mreže.

"Kao znak pažnje, koji je pre svega u funkciji promocije bogatstva srpske istorijske baštine, ministarka zvaničnicima sa kojima se susreće uručuje predivne radove žena iz Etno-mreže, a drugo što poklanja je sveska, fascikla i hemijska olovka na kojima su motivi mozaika iz, na primer, Feliks Romulijane i drugih istorijskih spomenika - rečeno nam je u ovom ministarstvu.


A ministarka Kalanović je, recimo, od državnog sekretara Austrije Lopatke dobila "Istoriju Beča".

U Nemanjinoj 11 objašnjavaju da se prave aktivnosti ovog saziva vlade još nisu zahuktale, pa nije ni bilo prilike za neku značajniju razmenu poklona. U Ministarstvu zdravlja kažu da je ministarka Slavica Đukić Dejanović do sada učestvovala samo na radnom sastanku ministara zdravlja zemalja jugoistične Evrope na Malti, koji nije bio prilika za razmenu poklona.

U Vladi i Predsedništvu naglašavaju da su svi pokloni za javnu upotrebu i da državni zvaničnici ništa neće zadržati za sebe.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.10.2012. 07:34
Ajde što se bruka po Srbiji sa tom rakijom, bruka se i po svetu. Postoji nepisano pravilo da se alkohol ne poklanja nekonzumentu, a Putin je sportista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online