Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 13.10.2012.
01:04
Đ. Barović - Vesti A

Kusturica: Skupo plaćam svoje srpstvo

U Višegradu, tik uz most na Drini koji je Andrić opisao u svom najpoznatijem romanu, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica završava Andrićgrad. Krajem prošle nedelje je svečano otvorena glavna ulica Mlada Bosna, zbog čijeg naziva se digla velika prašina u Sarajevu.

Emir Kusturica, proslavljeni režiser i tvorac Andrićgrada
 

Gledajući pravo u oči i bez dlake na jeziku Emir Kusturica u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" otkriva mnoge nepoznate detalje za ovaj projekat, ali i priznaje da skupo plaća to što javno priznaje da je Srbin.


Zabole me za galamu iz Sarajeva

U Andrićgradu su otvoreni Gradska većnica, knjižara, galerija i multipleks bioskop čime je grad i formalno zaživeo.


- Otvaranjem ovih objekata smo zapravo i faktički stavili u funkciju glavnu ulicu i završili prvu polovinu Andrićgrada. Veoma je bitno što smo uspeli da u jednoj ulici s jedne strane smestimo gradsku upravu, pozorište, Andrićev institut, buregdžinicu, ćevabdžinicu, a s druge strane Akademiju lepih umetnosti, bioskop, knjižaru, galeriju, banku...
 

Dodik bolje peva od Dačića

U Višegradu ste imali koncert tokom kampanje SNSD-a, čiji je predsednik Milorad Dodik?
- Nije tajna da sam s njim prijatelj, ali pošto su to bili lokalni izbori, a lokalna vlast je dosta pomogla u izgradnji Andrićgrada, smatrao sam da i mi moramo da pomognemo njima.

Dodik je imao sluha za Vaš projekat?
- I ima sluha, ali i dobro peva.

Peva li bolje od Dačića?
- Ima jači refren. Dačić je bolji u foršpilu, a ovom je jači refren.

Niste odustali da glavna ulica nosi ime Mlada Bosna, iako je to izazvalo burne reakcije u zvaničnom Sarajevu?
- Iskreno, boli me... za te reakcije. Mlada Bosna je bila ozbiljna, otadžbinska organizacija stvorena u vreme raspada jedne monstruozne carevine koja je, kad se raspadala, povukla za sobom stotine miliona ljudi u smrt. Danas se zaboravlja da je to bila multietnička organizacija, a da je rat izazvala Austrougarska, tačnije Nemačka, jer je sve bilo dirigovano iz Berlina i Bona. Uostalom, Mlada Bosna je kroz različita vremena različito i tumačena, tako da je, dok sam bio mali, postojao košarkaški klub sa tim imenom, a danas je to ime prokuženo. Pri tome, Gavrilo Princip je od heroja postao neko koga Srbi treba da se stide. Da se tako nešto ne dogodi, od juna sledeće godine u Andrićevom institutu će započeti serija ozbiljnih simpozijuma i o njegovoj ulozi, ali i Prvom svetskom ratu uopšte.
 

Zbog čega je to bitno?
- Bitno je da se rastumači kako je taj rat zaista počeo, jer ga Srbi nisu započeli, a trebalo je veoma brzo da ga izgube. Međutim, dogodilo se obrnuto.

Dodik je nedavno izjavio da je jedino rešenje za BiH podela na tri države. Šta vi mislite o tome?
- Predsednik Dodik je veoma ozbiljan čovek, ali ja ne živim u BiH i to on sigurno bolje zna od mene. Šta ću pričati o Bosni kada ovde samo gradim grad.
 

Ipak, vi ste jedan od retkih srpskih umetnika koji se ne plaši da javno kaže da su i Srbi bili žrtve, odnosno da bliža istorija nije baš onakva kakvom se predstavlja?
- Naravno da ću to uvek govoriti. Kod ovih koji su poznati zaista je tako da uglavnom izbegavaju i ideju da su uopšte Srbi, jer onda lakše dolaze do raznih fondova i novca Evropske unije. Ali, mislim da oni ćute da su Srbi ne samo zbog toga već i zbog malograđanštine. Ako Danci ne kriju da su Danci, zbog čega bi onda Srbi krili da su Srbi. Taj fenomen je meni oduvek bio fascinantan.
 

Kako to onda Vama uspeva?
- Zato što sam ja slobodan čovek i nisam tipična pojava. Otuda ta moja sloboda i moja autonomija koju ja skupo plaćam, ali je zato moje veliko životno zadovoljstvo da mogu da kažem ono što verujem da je pozitivna istina.


Srbija je premala za kopanje nikla

Tradicionalno ste dobri sa predsednicima Srbije. Da li će tako biti i sa Tomislavom Nikolićem?
- Ne bih se složio sa ovom konstatacijom. Do sada sam samo koristio svoj autoritet da od države obezbedim sredstva za infrastrukturu na Mokroj gori. A to što sam bio dobar i sa Vojislavom Koštunicom i sa Borisom Tadićem uopšte ne govori da sam pretplaćen na prijateljstva sa predsednicima Srbije. Prosto, kada se baviš poezijom, onda ti poznanstva sa političarima ne trebaju, ali kada nešto gradiš to je nemoguće bez političke podrške.
 

Nisam se čuo sa Mladićem

Da li ste se nedavno čuli sa generalom Mladićem?
- Ne, odakle vam to?

To kažu naši izvori.
- Ne, nisam se čuo i nemam nikakav kontakt, ali ako bude bilo potrebe - čućemo se.

Isto važi i za Radovana Karadžića?
- Tako je. Ja te ljude ne znam i nikada nisam bio blizak sa njima, ali imam svoju procenu njihove istorijske uloge i uloge sveta u svemu tome.

Prvo od tih dela je bila Mokra gora?
- Zaista je impresivno ono što je urađeno u ovih sedam godina. Mogra gora ima 17 kilometara kanalizacije i dobija prečistač, devet kilometara vodovoda, dva trafoa, 16 kilometara asfalta. Sve je to urađeno zahvaljujući toj komunikaciji koju sam imao sa čelnicima Srbije, ali i gotovo mitološkoj borbi koju vodim protiv kopanja nikla, jer je dva puta to pokušano.
 

Kad smo kod nikla, seljaci na Mokroj gori umalo nisu pobili istraživače nikla?
- Da nije bilo mojih rendžera, garant bi dobili batine. To samo govori da moraju biti oprezniji, jer je narod naoštren, ljut.
 

Ni Vi niste ostali dužni, ali verbalno?
- Zato što u svetu postoji samo negativno iskustvo u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom nikla, a pri tom se namerno zaboravlja da Evropska unija zabranjuje eksploataciju ove rude na svojoj teritoriji. I mi umesto da im poverujemo barem po ovom pitanju želimo da se svrstamo u red Indonezije ili onih zemalja čija je priroda uništena. Prosto, Srbija je mala da bi mogla da izdrži kopanje nikla.


Patološka mržnja

Da biste pomogli u tome, postali ste predsednik Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije. Da li pojedinac uopšte može nešto da uradi?
- Uveren sam da srpska javnost neće dozvoliti da dođe do eksploatacije nikla. Ja sam tu najmanje bitan, posebno što nemam nikakve političke ambicije, a cela priča se sa jezika zaštite životne sredine prevela na jezik politike. E, sada, pošto se u Srbiji politizuje i odlazak u NjC i izlazak iz njega, onda je iskopavanje nikla izdignuto na sasvim drugi nivo.
 

Nedavno su Vas optužili i da ste krali kamen po Trebinju?
- To uopšte nije tačno. Imao sam verbalno obećanje načelnika Trebinja i moja greška je bila što sam žurio i nismo potpisali ugovor. Uzgred, to je kamen jedne raspadnute austrougarske karaule koja je čerupana unazad 100 godina i od koje je ostao samo zid i po, a jedino je u istoriji poznata po tome što su iz nje, posle atentata u Sarajevu, austrougarski vojnici obesili najuglednije građane srpske i muslimanske nacionalnosti u Trebinju. Izgleda se to Trebinje od tada nikad nije ni popravilo, pa je začudilo zašto i sada, skoro 100 godina kasnije, neko nije istrčao na ulicu i rekao: "Ljudi, treba obavestiti austrougarsku ambasadu šta radi ovaj Kusta!"
 

Ipak, negde ste odgovorili da nije problem kamen, već "patološka mržnja Sarajeva prema Andrićgradu".
- To je tačno. Andrićgrad je projekat koji oni mrze, kao i mnoge druge stvari. Zvaničnicima u Sarajevu očigledno smeta što ovaj projekat potvrđuje ideju da Srbi nisu Evropljani iz samo jedne renesanse.

O gej paradi

Šta mislite o gej paradi koja je trebalo da se održi u Beogradu?
- Mislim da je dobro urađeno što je otkazana, jer ako nije bilo bezbedno zbog čega onda izazivati nerede. Manjinska prava uvek mogu da se ostvare na drugi način.

A šta mislite o izložbi slika gde je Isus prikazan u društvu gej populacije?
- Loše je što se svi ti performansi, vezani za seksualnost, na kraju pretvore u političko oružje. Uveren sam da ozbiljni homoseksualci nisu skloni tome.

Zbog čega je toliko bitno da se Parada ponosa održi u Beogradu?
- To je zaista pitanje preko kojeg se razvlači svaka vlast u Srbiji. Njoj se zadaju zadaci koje druge zemlje nisu morale da ispune, poput Italije. Nažalost, i u Srbiji postoje faze kada naši predsednici pokušavaju da dokažu Evropi da su oni više Evropa nego što se to od njih traži. Da se razumemo, nemam ništa protiv gej parade, ali imam protiv tolikog insistiranja da se taj jezik seksualnosti prevodi na socijalni jezik.

Upravo ste se vratili iz Sankt Peterburga gde ste bili predsednik žirija filmskog festivala. Čime se Kusturica još bavi?
- Završavam jedan grad, dovršavam skijalište, gradim još jedan hotel i privodim kraju novi roman, nastavak prvog "Smrt je neprovjerena glasina". Reč je o zbirci priča pod naslovom "Stranac u braku". To je opasan naslov.
 

Za 2014. planirate da za Kanski festival predstavite i prvi film iz Republike Srpske. Zbog čega je tematika rat i hoće li to biti priča o ratu u Bosni?
- Biće prikazan neki univerzalni rat za koji je nevažno gde se vodi. Želeo sam da pokažem kako su ljubav i rat kompatibilni pojmovi.
 

Vi ćete biti i glavni glumac. Zašto?
- Zato što mi je teško govoriti drugom šta treba raditi!
 

Biografija

* Emir Kusturica je rođen 1954. godine u Sarajevu i dvostruki je dobitnik Zlatne palme u Kanu za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje.
* Nosilac je ordena Svetog Save prvog stepena Srpske pravoslavne crkve, ordena Viteza reda umetnosti i književnosti, ambasador je Unicefa, frontmen i basista grupe Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra.
* Na Đurđevdan, 2005. se krstio u manastiru Savina, kod Herceg Novog, i dobio novo ime - Nemanja. Kasnije je objasnio da je "gledajući knjige utvrdio da je njegova porodica u stvari bila srpska, te da mu je vrlo važno kad umre da se zna ko je bio".

POVEZANE VESTI

Subota 13.10.2012. 02:08
1000+
Subota 13.10.2012. 05:05
Kusturica, Sebin od zlata i duse. Volimo te Kusto!
Subota 13.10.2012. 03:38
Svi Srbi skupo placaju svoje srpstvo,najvise oni koji su terorisani od vlasti i belosvetskih sila bez posla. goli, bosi,gladni, za razliku od Kustrurice.....koji se bacio u biznis,i uvek ima podrsku vlasti...a pitanje je ko tim biznisom najvise dobija,i ima li drzava pravo da poklanja onoliko zemljiste,a da prihod ide u privatni dzep....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online