Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.10.2012.
04:26
T. Božović - Vesti A

Srbija nije strašna zemlja

U životu svako ima mnogo želja, svi teže da bolje zarade kako bi život bio lagodan jer novcem može sve da se plati, ali ne i dečji osmeh kojem je posvećen Svetski dan deteta. Davnog 5. oktobra 1968. godine pokrenuta je inicijativa da svake prve nedelje oktobra beogradski mališani u svojim porodicama ugoste nekoliko stotina vršnjaka iz cele Evrope u okviru najveće i najznačajnije dečje manifestacije Radost Evrope.

Hor škole "Dragan Kovačević"

Tokom pet dana trajanja jedne od najstarijih dečjih manifestacija u zemlji i regionu, vršnjaci iz cele Evrope imaju priliku da se druže i predstave kroz različite vidove umetničkog izražavanja - kroz klasičnu, tradicionalnu, džez i savremenu igru, dramu i muziku. Učestvuje oko 1.000 mališana iz 20 zemalja Evrope i Kine, a sve je počelo karnevalskom povorkom od Trga Republike, Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana uz širok osmeh, pesmu, igru, mažoretkinje, balone, zastave.


Osnovna škola za slabovidu decu "Dragan Kovačević" ugostila je 3. oktobra decu iz Nemačke i Litvanije. Direktorka škole Olivera Abadić ističe kako je razvojni put ove dece izuzetno težak, ali da se oni jakom voljom i još većom željom trude da budu sve bolji, kako bi osvojili što više nagrada za školu i takmičili se sa decom koja nemaju nikakav problem sa vidom. Ono što je njihova jedina prednost jeste što se nastava odvija u malim grupama.

Čestitke na poklon gostima
 


- Ove godine prvi put učestvujemo u manifestaciji Radost Evrope i deca se tome veoma raduju. Naša odeljenja su izuzetno mala, po desetak učenika. Đaci nisu bili u mogućnosti da udome nove drugare jer potiču iz veoma siromašnih porodica, obično su to deca iz domova, a mali broj njih ima pristojne uslove za život - objašnjava direktorka.


Hor sastavljen od svega desetak učenika različitog uzrasta deci iz Litvanije i Nemačke poželelo je dobrodošlicu na ruskom i engleskom, a onda su i zapevali nekoliko pesama uz pratnju profesorke na klaviru. Njihov osmeh i želja da se pokažu kako oni to samo uspeju oduševio je njihove gost. Direktorka škole Dečji plesni ansambl Nojnhagen, koja se nalazi u blizini Berlina, Simone Mojhe oduševljena je Srbijom, gde je bila već tri puta. Istakla je da joj nije bilo svejedno kad je prvi put stigao poziv da učestvuju u ovoj manifestaciji.

Gošće iz Nemačke
 


- Nismo mnogo lepog čuli o Srbiji, pogotovo zato što smo znali da je Kosovo veoma blizu, takođe smo se plašili i zbog bombardovanja, nikako nam nije bilo prijatno. Sve se promenilo kad smo došli prvi put i svi negativni komentari o ovoj prelepoj zemlji pali su u vodu. Meni je ovo treći put da dolazim, svaki put sa drugom decom, a ono što me je iznova oduševilo jeste srdačnost ljudi. Ovakvu spontanost nisam često doživljavala. Bili smo na Kalemegdanu, na Avali, Adi - oduševljena je Simone srpskim gostoprimstvom.


Slatkiši su na kraju učinili svoje, pažnja više nije mogla da bude usmerena na jedno mesto. Nekoliko kesa bombona je okupilo svu decu. Usledio je obilazak škole, koja je renovirana u poslednjih nekoliko meseci. U hodniku smo sreli Sergeja, desetogodišnjeg dečaka. Iako je nastava već počela, on je mirno sedeo na klupi.


- Bilo mi je lepo danas, bio sam uzbuđen tokom priredbe, ali mi je mnogo drago što je sve ispalo u najboljem redu. Sada baš ne znam šta imam od nastave, ali to nema veze, i ovako mi je ovde lepo sa vama na klupi.
 

Rečnik prijateljstva

Učesnici Radosti Evrope bila su deca od sedam do 14 godina, smeštena u porodicama svojih vršnjaka iz beogradskih škola i to jedno dete u jednoj porodici. Srpski književnik Duško Radović, povodom održavanja prvog Susreta dece Evrope, sačinio je "Rečnik prijateljstva" izabravši petnaest najlepših reči za decu: dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda i sunce.

 

Potoci u reke

Tema ovogodišnjeg susreta dece bila je "Spuštajmo potoke u reke široke, razvijajmo leve i desne pritoke", pa su mališani na Kalemegdanu, osim šarenih balona, simbolično držali male brodove i čamce. Ovogodišnja manifestacija obeležila je 90 godina rođenja Duška Radovića.

Četvrtak 11.10.2012. 07:59
Deca su najbolji ambasadori, pa se nadam da će naši mali gosti, kad se vrate u svoje zemlje iskreno ispričati o našem gostoprimstvu, duhu kulturi i svemu onome što su u Srbiji i srpskim domovima doživeli. Ali neko o tome treba da ih pita u šta sumnjam, jer bi dečji odgovori bili suprotni u odnosu na sliku koju tamošnje politike o nama stvaraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online