Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.10.2012.
10:04
Beta, Danas A

"Nikada nisam podlegla pritisku"

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i VSS Nata Mesarović kaže da na nju nikada nije vršen politički pritisak, niti su joj se sudije obraćale sa takvom žalbom.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović
 

"Svaki sudija u Srbiji zna da može da se obrati predsedniku Vrhovnog kasacionog suda ako neko pokuša da vrši pritisak i javnost bi odmah bila obaveštena. Dosad mi se niko nije obratio sa takvom žalbom", rekla je Nata Mesarović za "Danas".

Dodala je da pritisci na sudstvo najčešće dolaze putem medija i da građani sami mogu da prepoznaju ko i na koji način pokušava da utiče na sudstvo preko medija.

"Tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića vršeni su pritisci na mene preko medija, ali sudija mora da bude nezavisan od takvih uticaja i da im ne podleže. Takvih pritisaka ima, ali sudstvo mora da bude iznad njih", rekla je Nata Mesarović.

Nata Mesarović je, povodom inicijative za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o sudijama koja se odnosi na izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, rekla bi Ustavnom sudu Srbije trebalo postaviti pitanje zašto baš sada raspravlja o toj inicijativi, a da bi njen komentar na tu temu "ulazio u domen spekulacija".

Istakla je da to pitanje nije trebalo da čeka dve godine ako je način izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda neustavan, i podsetila da je inicijativa podneta 7. maja 2010. godine.

"Kao predsednica Visokog saveta sudstva pisala sam predsedniku Ustavnog suda Dragiši Slijepčeviću odmah nakon podnošenja inicijative pre dve godine da raspravu o ustavnosti što pre stavi na dnevni red, jer je reč o veoma važnom pravnom pitanju", rekla je Nata Mesarović.

Objasnila je da je reč o funkciji, a ne o pojedincu, iako su neki mediji inicijativu povezali sa njom i najavili njeno smenjivanje.

Nata Mesarović rekla je i da se pretpostavka nevinosti mora poštovati za svakog osumnjičenog i da javnost ima pravo da zna kada je neko optužen i zbog čega, ali se niko ne sme proglasiti krivim pre okončanja sudskog postupka.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.10.2012. 10:50
Ti nisi podlegla pritisku ali tvojem učešćem u pravljenju spiskova sudija u kafani u kome si uvrstila i svog sina državi si napravila milionsku štetu koju će ovaj narod plaćati dugo dugo ,jer sve vraćene sudije koje si ti i tvoji pajdaši najurila iz sudstva sada tužiti državu i tražiti oštetu ali to neće biti na tvoju štetu nego na štetu ovog jadnog naroda a ti ćeš i dalje biti predsednica visokog savet sudstva nažalost,ako se u ovoj državi ne nađeneki pametan da te najuri,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online