Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.10.2012.
16:32
Beta A

EU: Prada ponosa nije ulaznica za EU, ali ...

Predstavnici EU poručili su da održavanje Parade ponosa nije ulaznica Srbije u EU, ali da Evropa želi da vidi da se u Srbiji poštuju ljudska prava.

Foto: Arhiva
 

Na Međunarodnom prajd forumu u okviru Nedelje ponosa u beogradskom Medija centru kome su prisustvovali i ambasadori nekoliko zemalja EU, medju kojima su ambasadori SAD, Velike Britanije i Švedske, predstavnici EU su poručili da očekuju od Srbije i da sankcioniše nasilnike i ekstremiste koji prete.

Nemačka: Nemamo razumevanje za otkazivanje Prajda

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Nemačke saopštilo je da nema razumevanja za to što su srpske vlasti otkazale Paradu ponosa i što ni ove godine nisu u stanju da osiguraju bezbednost za njene učesnike.

"Sa velikom zabrinutošću gledamo na vest o iznenadnom otkazivanju Parade ponosa koja je bila planirana ove subote u Beogradu. Nemamo razumevanja za to što srpske vlasti ni ove godine nisu u stanju da osiguraju bezbednost za učesnike Parade ponosa", saopšteno je iz nemačkog MSP.

 

Učesnici formuma su ocenili da je zabrana Parade ponosa u Beogradu razočaravajuća i da je tužno što se neće održati i poručili da bi Vlada Srbije trebalo da donese akacioni plan o zaštiti ljudskih prava uključujući prava LGBT populacije.

Parada ponosa trebalo je da bude održana sutra, 6. oktobra, ali je otkazana, kao i sve manifestacije zakazane naknadno za taj dan, iz bezbednosnih razloga, što je bilo obrazloženje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Šef Delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da jedan dogadjaj ne može da odredi budućnost zemlje ali i istakao da nasilje nije ulaznica u EU, da je neprihvatljivo i da EU želi da vidi da se u Srbiji poštuju ljudska prava, medju kojima je i pravo na slobodu okupljanja.

Dežer je kazao da nije bilo reakcije države Srbije na ponašanje onih koji stimulišu nasilje uoči Parade ponosa koju je vlast u Srbiji drugu godinu zaredom zabranila zbog bezbednosnih razloga.

"Vlada Srbije mora da ima jasan stav da neće tolerisati nasilje i taj stav treba daleko da se čuje. Tužilaštvo i sudstvo treba da sprovode zakone što nažalost nije uvek slučaj. Očekujemo poštovanje zakona. Nasilje i pretnje moraju da budu sankcionisani", poručio je Dežer.

On je podsetio da je i 2010. godine kada je u Beogradu održana Parada ponosa bilo teškoća i incidenata ali da je pitanje šta je od tada do danas uradjeno da se to spreči i omogući njeno održavanje.

"Parada ponosa je jedan miran skup, ništa provokativno. Ono što je provokativno su oni koji prete i pozivaju na kamenovanje i paljenje", rekao je Dežer.

Ministarka za evropska pitanja Švedske Brigita Ulson kazala je da Švedska podržava dalje proširenje EU i insistira da se poštuju ljudska prava u svim zemljama koje su procesu priključenja i dodala da je potpredsednici Vlade Srbije Suzani Grubješić prenela važnost pridržavanja evropskih vrednosti.

"U razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije treba da stavimo do znanja da nije prihvatljivo kršenje ljudskih prava", rekla je Birgita Ulson i dodala da EU od Srbije očekuje više kada je reč o poštovanju i zaštiti prava LGBT populacije i manjina.

Ona je navela da veruje da će dobar deo izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji treba da bude objavljen 10. oktobra biti posvećen ljudskim pravima u Srbiji.

Poslanica Evropskog parlamenta iz Holandije Marije Kornelisen kazala je da je razočarana novom Vladom Srbije koja nije obezbedila odgovarajuću zaštitu za održavanje Parade ponosa i da je država Srbija odukom o zabrani te manifestacije doživela veliki neuspeh.

Ona je poručila da bi odluku o dodeljivanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU trebalo odložiti do proleća 2013. dok, kako je navela, Vlada Srbije ne donese akcioni plan o ljudskim pravima uključujući prava LGBT populacije.

Taj plan, kako je dodala, ukkjučivao bi i borbu protiv ekstremističkih grupa koje su bolest i kojima, kako je navela, ne treba dozvoliti da unakaze srpsko društvo.

"Parada ponosa sledeće godine biće test za državu Srbiju", poručila je poslanica Evropskog parlamenta.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 16:41
Ја би волио да парада срама буде улазница у еу а да ми ту параду забранимо за наредних 100 година!
Subota 06.10.2012. 06:12
Pederi, mars u Europu pa se hebite sa njima do mile volje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online