Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.09.2012.
06:14
B. Grujić - Vesti A

Beg kod tetke u Australiju

Banatska prašina čvrsto je urezala svoje tragove u 45-godišnjeg Zrenjaninca Branka Petrovića, pisca, prevodioca, muzičar i fotografa, iako već više od 20 godina živi u Australiji. Nedavno je s porodicom stigao na tri nedelje u rodni grad, u poznatu avliju gde odasvud nadiru uspomene, a supruga Danijela i četvorogodišnja ćerkica Sofija ga samo čudno gledaju.

Branko sa suprugom i roditeljima u dvorištu

Danijela je Italijanka i bila je prvi put s Brankom u Zrenjaninu pre šest godina, ali samo nakratko da bi upoznala njegove roditelje, a Sofija je prvi put. Zna tri reči srpskog, a sita se ispričala sa bakom i dekom i naigrala se sa njima da sve nadoknade.


- Kao i svaka prava Italijanka moja Danijela pravi je majstor specijaliteta iz njene domovine. A ovde u Banatu probala je vojvođansku štrudlu, vodio sam je na burek kod Ćazima, koji je potpuno isti kao i pre dvadeset i kusur godina. Ona sprema večeru, dok je majka zadužena za doručak i ručak sa neizbežnom banatskom supom i rezancima. I to je pravi banatski bluz. I baš mi nekako prija ovih dana u Srbiji, gde bih se sutra vratio da se razgaćim u svojoj avliji, sa matorim orezujem lozu i od prispelog grožđa pečem rakiju, ali još je to daleko - sleže ramenima Branko.

Džezer koga je snimio Branko

Danijela je magistar psihologije i radi kao profesor na univerzitetu u Pertu i državnom institutu, ali ima i svoju privatnu praksu. Branko je u Australiju otišao kod tetke i ostao.

- Danijela i ja smo se upoznali Adelajdu, gde sam od 1999. živeo kod tetke, venčali smo se 2000. godine, a 2008. dobili Sofiju. Inače Danijela je rođena u Torinu, imala je četiri godine kad su se njeni doselili u Adelajd, a interesantna je i njihova životna priča. Njeni roditelji su se upoznali u Libiji, koja je bila italijanska kolonija, njen otac je tamo radio gasne projekte, a i majka je tamo službovala. Zajedno su se vratili u Italiju i kasnije krenuli u Australiju - priča Branko sa smeškom.

OČEVE SUZE
On je Srbiju napustio ratnih devedesetih. Nasilja i oružja se grozio odmalena, pa nikako nije hteo da rizikuje da mu vojni pozivari dođu na kućni prag. I onda je nastupila tetka u Adelajdu.


- Najpre me je drugar na radiju Vlada Lucić, koji me je dok smo vodili noćni program pitao da li negde u inostranstvu imam neke rođake, prijatelje. Rekao sam da imam tetku u Australiji. "Pali, bre, šta čekaš", ispalio je Vlada odmah predlog. Te njegove reči odzvanjaju mi i dan-danas u glavi, a tog trenutka kao da su napravile zemljotres među mojim mislima. Rekao sam roditeljima: "Ja odoh kod tetke u Australiju, pa kako mi bude, a vi, ako hoćete, 'ajte sa mnom." Tada sam prvi put video oca kako plače, danima je suze lio, a evo i sada opet, mada kaže da sada plače od sreće, jer je njegova unuka pored njega.


Tanko je Branko otišao u daleku Australiju, prvo na tromesečnu turističku vizu, onda je muvao da se ona produži, malo bio ilegalac, a onda započeo postupak dobijanja papira.


- Iskoristio sam pametno to prvo vreme u Australiji, završio tamo visoku školu elektronike i sada sam uspešni menadžer u kompaniji koja se bavi distribucijom medicinske opreme. Poslednjih desetak godina živimo u Pertu. U međuvremenu, dok se Danijela stručno usavršavala, živeli smo nešto više od godinu dana u Holandiji. Zaista sam uživao u zemlji lala, dok je Danijela marljivo učila i radila. Ja sam pisao, fotografisao i svirao bluz - priča Branko.

Muke savremenog muškarca

- Na molbu dugogodišnjeg prijatelja i vlasnika izdavačke kuće u Novom Sadu Dušana Patića, upustio sam se u još jednu zanimljivu avanturu prevođenja knjige. Roman mladog irskog pisca Rodija Doela u Irskoj, ali i celoj Britaniji, pa i u Australiji, bila je veliki hit i bestseler, a govori o problemima savremenog sredovečnog muškarca koji je glavni junak zanimljive priče.


Skajp revolucija

- Moji roditelji su već poprilično stari, otac mi je napunio 72 godine, a majka je koje leto iza, ali mislim da im je skajp revolucija, kako sam je nazvao, sigurno skratila živote bar za koji mesec! Na moj predlog otac je kupio laptop, opremljen kamerom i mikrofonom, sledio je moja telefonska uputstva, ali nikako nije uspevao da aktivira skajp, kako bi lakše i duže komunicirali. Onda je nakon brojnih objašnjenja i uputstava stvar konačno legla i sada su roditelji pravi stručnjaci za komunikaciju preko okeana. Pričaju sa unukom, oni na srpskom, Sofija na engleskom, ali sporazumevaju se, što je najvažnije.


SANJAM SRBIJU
Uspeo je da napiše i dramu o Milošu Crnjanskom koja je igrana u pozorištu u Pertu.
- Bio je to poziv australijskog multikulturnog centra i inicijativa profesora Borisa Radmilovića, koji predaje dramu na univerzitetu u Pertu. Trebalo im je nešto na srpskom jeziku i ja sam se upustio u zanimljivu pustolovinu, bavio sam se Crnjanskim od "Seoba" do "Lamenta nad Beogradom"... To je bio moj dug prema Milošu Crnjanskom, prema Srbiji, mojoj otadžbini.

U Australiji sam već 21 godinu, skućio sam se, stekao porodicu, ali vratio bih se u Srbiju zbog ljudi. Sanjam Srbiju i dalje, čak i na džez koncertima dok fotografišem svojim aparatom jurim tonove i bojim ih u slike. U Adelajdu sam imao svoj bend Dijamantsko sunce. Svirali smo nešto kombinaciju džeza i fanka, objavili svoj CD i album je imao prođu - objašnjava Branko.


Imao je i dve samostalne izložbe fotografija u galeriji u Pertu.


- Volim džez, mada radije i nekako lakše sviram bluz, a fotografiju sam zavoleo onako uz muziku. Sledeće godine, nakon džez festivala u Novom Sadu, napraviću izložbu fotografija, koje ću snimiti na festivalu i objaviti ih u nekom prostoru blizu Dunava. To je reka, kao i Tisa, koja me asocira na detinjstvo, na bezbrižne godine.

ZAPISI O DIVLJEM VEPRU
"Zapisi o Gospodinu Divljem vepru" je naslov moje prve objavljene knjige kratkih priča, ali bilo je puno pripovedaka po raznim književnim časopisima.

 

Pisao sam krimi i erotske priče i objavljivao ih po raznim časopisima, naravno pod pseudonimom.

 

Taj divlji vepar sam u stvari ja. Studirao sam elektrotehniku, koju nikada nisam završio.

 

Ali prijao mi je Novi Sad, odlasci tamo, rad na lokalnom gradskom radiju u Zrenjaninu, sviruckanje gitare sa raznim bendovima".

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Kupus za Ginisa
Ponedeljak 24.09.2012. 09:30
21g u Australiji, a pobeg'o (kako sam kaze) '99. Sta kaze ortak, "pali bre, sta cekas" .... Plak'o otac od sramote, sto ce komsijina deca da brane njega i zenu dok mu sin hvata krivinu ;)
Ponedeljak 24.09.2012. 12:46
Ovaj tip se ponosi sa necim cim se niko u zapadnim zemljama ne bi ponosio, tj da pobegne kad zemlju treba braniti. Bolje bi mu bilo da cuti. Mogao je bar toliko nauciti u novoj zemlji. Da to Australijancima sutra prica, rekli bi mu: "Ako nas ovde sutra neko napadne, neces da branis zemlju sa nama, nego ces opet pobeci". On to ne shvata. Nikom se ne gine, ali nije red ni hvaliti se necim cega bi se ljudi pre 100 godina stideli. Koliko li je samo Srba emigranata iz Amerike doslo na Solunski front da ucestvuje u oslobadjanju Srbije. Jesu li to oni, za koje je Balasevic rekao "Racunajte na nas". Izgleda Zapad na njih najvise moze da racuna.
Ponedeljak 24.09.2012. 12:19
Dabogda ti zet bio musliman, a unuk stilist. Idi u svoju Australiju i ne vraćaj se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online