Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.09.2012.
02:26
Večernje novosti A

Stiže prva tura vakcina u Srbiju

U zdravstvene ustanove tokom ove nedelje trebalo bi da stignu vakcine protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka. Nabavka BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, DTP protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, OPV protiv dečje paralize i vakcine pritiv hepatitisa B, kojih takođe nema, ili bar ne dovoljno, još nije ugovorena.

Vakcinacije protiv nekih bolesti će biti, ali nabavka BSŽ, DTP i OPV vakcina još nije ugovorena
 


Prošle sedmice Republički fond zdravstvenog osiguranja zaključio je ugovor sa dobavljačima vakcina protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka, pneumokoka i dečje paralize, pa bi snabdevanje napokon trebalo da se stabilizuje. Nekih od ovih vakcina u pojedinim ustanovama nema već tri meseca.


Tako u Nišu, prema rečima epidemiologa profesora dr Branislava Tiodorovića, skoro tri meseca nema vakcine protiv tetanusa, pa je pozajmljivana iz okolnih centara.

Zaštita od gripa

Raspisan je i poziv za javnu nabavku vakcina protiv sezonskog gripa, a otvaranje ponuda se očekuje poslednje nedelje septembra. Prema planu potreba, koji je napravio Institut “Dr Milan Jovanović Batut“, za ovu sezonu trebalo bi da se obezbedi 297.059 doza. To je gotovo 55.000 vakcina manje nego lane, kada je kupljeno 351.720, ali je više od 140.000 ostalo neutrošeno - vakcinisano je 212.068 ljudi.

Vakcina za decu, koja po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti od rođenja do 12. godine podležu obaveznoj vakcinaciji, takođe u većini zdravstvenih ustanova nema već dva-tri meseca. I pored povremenih nestašica, ogromna većina dece (imeđu 96 i 98 odsto) kod nas se vakciniše, a stručnjaci kažu da odlaganje vakcinacije ili revakcinacije za nekoliko meseci nije razlog za paniku.


- U sredu je stigao plan raspodele, a distribucija može da počne tri dana po dostavljanju tog plana - kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“.


To znači da bi vakcine ka zdravstvenim ustanovama praktično mogle da krenu već u ponedeljak.


- Tokom ove nedelje razmatraćemo ponude za nabavku BSŽ, DTP, OPV, vakcine za hepatitis B za decu i odrasle i još jedne vrste vakcine protiv tetanusa - kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.01.2013. 12:49
ААААААААААААААААА .Н .О .В .А .Р .Т .И .С. ... НИСАМ ЗНАО ДА СЕ ТАКО ПИШЕ СМРТ ! стижу нове вакцинице за нашу дечицу ИЗ нашег добро знаног комшилуја ЕУропије наш торлак је неспособан ајој мени како ли сам уопште жив јер нисам примио ниједну вакцину са запада беж те људи стиже новартис !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online