Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 16.09.2012.
13:01
Đ. Barović - Vesti A

Na ulicama i ratni veterani

Mada su do gej parade u Beogradu ostale još tri nedelje, već sada je jasno da će ovaj događaj još jednom biti ružna vest dana iz Srbije. Naime, 6. oktobra proteste su najavili Dveri i Obraz, planira se i prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, a Savez ratnih veterana želi da pozove 500.000 veterana kako bi se skrenula pažnja i na probleme ove populacije.

Zabranite sve skupove: Saša Dujmović
 

- Jedini razlog što smo odabrali 6. oktobar jeste da bismo iskoristili veliku medijsku pažnju i skrenuli pažnju javnosti na probleme veterana, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca. To je najveća populacija u Srbiji koja broji više od 500.000 članova i o njima niko ne brine. Država se ponaša kao da rata nije bilo i mi ni dan-danas nemamo zakone u vezi toga - kaže Mile Milošević, predsednik ovog saveza.


Međutim, Saša Dujović, predsednik Pokreta veterana, stranke koja u parlamentu brani prava ove populacije, kaže za "Vesti" da se plaši da bi veterani na ovaj način mogli da budu još jednom zloupotrebljeni.

Omerović: Samo da ne padne krv

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Skupštine Srbije, Meho Omerović, nada se da će 6. oktobar u Beogradu proteći u "miru i dostojanstvu, bez krvi, lomljave, tuče", te da će svi učesnici protesta jasno artikulisati svoje zahteve kako bi im se moglo pomoći.
"Smatram da svi koji imaju problem i čija su prava ugrožena imaju pravo na protest, imaju pravo da skreću pažnju na sebe i da traže da im se pomogne, ali uz korektan odnos jednih prema drugima, i ravnopravan tretman od države", kaže Omerović.

- Tog dana Pokret održava izbornu skupštinu, ali ne smatramo da je to "vest za naslovnu stranu", jer se nećemo pojaviti na ulicama Beograda. Ne zato što podržavamo Paradu ponosa, suprotno, već zato što smatramo da je stvaranje tenzija i izazivanje nereda na taj dan nešto što ne doprinosi imidžu Srbije u svetu - kaže Dujović.


Prema njegovim rečima, svi skupovi koji su zakazani za taj dan imaju jasnu političku pozadinu, pa tako i učešće Saveza veterana.


- Oni će protestovati tražeći da se problemi veterana institucionalno reše, a nisu obavešteni da smo još prošle godine sačinili predlog zakona koji je sada u proceduri. Pritom, ubeđen sam da skretanjem pažnje na sebe na ovaj način nećemo doprineti bržem i delotvornijem rešavanju naših problema - ističe Dujović, koji će u ime ovog Pokreta pozvati veterane da 6. oktobra ne izlaze na ulice, a od policije zatražiti da zabrani sve proteste tog dana.


- Srbiji ne treba još jedna crna slika sa beogradskih ulica. Previše ih je bilo do sada. Ne smatramo da pripadnici LBGT populacije treba da budu građani drugog reda, ali ne vidimo nijedan razlog zbog čega bi se javno hvalili kojeg su seksualnog opredeljenja. Zato ćemo od policije tražiti da zabrane sve skupove, pa i njihov - ističe Dujović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.09.2012. 15:03
A sta fali da izadjete i sada sa svima drugima a posle opet posebno. Kompromis a ostanete u svesti gradjana...
Nedelja 16.09.2012. 21:05
"Saša Dujović, se plaši da bi veterani na ovaj način mogli da budu još jednom zloupotrebljeni." Ratnih veterana se setite samo kad vam zatrebaju za neku glupost a kad oni nesto trebaju, ostavljate ih na cedilu!!! Ovaj momak kao da je znao vesti unaüred. http://soundcloud.com/tomislav-stojkovic/balkanski-pakao-premix-version
Nedelja 16.09.2012. 18:30
Ја неби тој паради придавао ни мало медијске пажње, као и да не постоји. Само дати изјаву после да је забрањена због сигурносних разлога, биће параде кад се стекну услови, или кад на врби роди грожђе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online