Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 12.09.2012.
04:11
Politika A

Normalizacija ne znači priznanje Kosova

Normalizacija odnosa sa Kosovom, što je jedan od uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, ne uključuje i priznanje Kosova, rekla je potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Grubješić: Poznati su uslovi Evropske komisije
 

"Normalizacija nije događaj, već proces u kome će obe strane morati da čine određene ustupke i kompromise. Ono što normalizacija sigurno ne uključuje jeste priznavanje takozvane realnosti, kako neki vole da kažu, a misle na priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije", rekla je Grubješić za Politiku.

Ona kaže da su poznati uslovi koje je Evropska komisija dala Srbiji za određivanje datuma za početak pregovora još u decembru na samitu lidera EU. Ponovila je da treba sprovesti dogovore postignute u tehničkom dijalogu između Prištine i Beograda, nastaviti dijalog o preostalim pitanjima telekomunikacija i energetike, kao i saradnju sa Euleksom i poštovati načela inkluzivne regionalne saradnje.

Šulc govorio u svoje ime

 

Grubješić je rekla da je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc govorio u lično ime kada je rekao da je za ulazak u EU uslov da Srbija prizna Kosovo, i da je to njegov lični stav.

 

"Nije mogao da saopšti stav celog parlamenta jer je on samo prvi među jednakima", rekla je Grubješić i dodala da niko od evropskih zvaničnika nije Srbiji direktno ni indirektno postavljao priznanje Kosova kao uslov za članstvo.

Grubješić je rekla da je Srbija još predložila i politički dijalog na najvišem nivou, kako bi se "došlo do fer, kompromisnog i održivog rešenja". Kaže da se u zaključcima Evropskog saveta iz decembra ne pominje otvaranje kancelarije u Prištini i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici, ali je dodala da "ne može da demantuje" da takvi predlozi postoje.

Govoreći o sprovođenju integrisanog upravljanja granicom, kao i pitanjima carine i ličnih dokumenata, Grubješić je rekla da će Vlada rešavati ta i druga pitanja koja proizilaze iz dogovora postignutih u tehničkom dijalogu.

Takođe je naglasila da je potrebno da Priština poštuje dogovoreno, i da ne izdaje, na primer, uz statusno neutralne tablice saobraćajne dozvole koje sadrže oznake državnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 04:13
A sta drugo znaci ako ne priznavanje. Kome lazete gospodo politicari?
Sreda 12.09.2012. 04:33
Грубјешићка... мани се више демагогије.... Ок, у праву си, нормализација односа са Косметом, не значи и признавање истог, а услов је за добијање датума преговора, јел тако? Јесте... ок Е сад ти нама реци, пошто сви знамо да је услов за улазак у ЕУ признавање Космета, који кур мој се тртите ( ако га нећете признати а и не можете пошто је протиуставан чин и не можете променити Устав ) за неке преговоре кад знамо крајњи исход? Ви стварно не схватате, да имате добре шансе, да будете последњи политичари у Србији ????? Одабите одатле док је време... не само ради Србије, не само ради народа, не само ради Космета, него ради ВАС драги моји политичари... !!!!!
Sreda 12.09.2012. 04:58
"Normalizacija odnosa sa Kosovom" naravno da ZNACI PRIZNAVANJE Kosova!!! Gde to jos ima da neka drzava "normalizuje" odnose sa samom sobom? Ili da NORMALIZUJE NENORMALNU situaciju! Normalizacija je ono sto okupator i zeli, kako bi nastavio da baje o "normalnoj i uredjenoj drzavi Kosovo" u UN. Nema normalizacije na Kosmetu dok poslednji okupator ne napusti sveto tlo Srbije! Da li je to jasno? Nema mira i teznje ka miru u takvoj NENORMALNOJ situaciji koja je posledica brutalne agresije svetskih siledzija na Srbiju i otimacine koja je zlocinacki cin! Ko govori o "normalizaciji" ovakvog stanja, taj je obican kapitulant i saradnik okupatora!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online