Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 06.09.2012.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Brisel okreće Srbiju ka Moskvi?

Izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da je za priključenje EU neophodno međusobno priznanje Beograda i Prištine, brže bolje potrčali su da ublaže briselski zvaničnici. Tako evropski komesar za proširenje Štefan File podseća da su "šefovi država EU u decembru doneli zaključke o vidljivom razvoju odnosa i održivoj normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja".

Biće kako kaže Merkelova: Martin Šulc
 

- Nema nikakvih planova izvan toga, poručio je File građanima Srbije koje je izjava nemačkog političara dovela u stanje šoka.

Ali, Šulc se ne da. Njegov kabinet je saopštio da predsednik EP ostaje pri svojoj izjavi, te da je "rekao ono što je očigledno".


Za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, Šulcova poruka predstavlja "politički stav većine evropskih parlamentaraca".
 

Ajkule su osetile krv

Analitičar Vladimir Todorić misli da je Šulcova izjava posledica procene da je nova vlast u Beogradu u situaciji da lakše popuštati pod pritiskom.
- Ajkule su osetile krv i misle da će Srbija, pošto je u teškoj ekonomskoj situaciji, evropsku pravovernost morati da dokazuje tolerisanjem ovakvih izjava, a onda i ispunjavanja neprijatnih uslova - smatra Todorić, dodajući da bi država trebalo da reaguje.

- Dobro je što je Šulc sada izašao sa takvim stavom, jer bi domaći političari morali da počnu da usaglašavaju da li Srbiji sada treba da govori o konačnom rešenju pitanja Kosova - smatra Janjić.


Na pitanje da li je Šulcova izjava možda proizvod srpskog okretanja Moskvi, Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kaže da o tome može samo da se špekuliše.


- Ipak, takva izjava više upućuje Srbiju na Rusiju, nego što je odvraća. Ako se stavi pred dilemu ili EU ili Kosovo, onda je pre pomisliti da Srbija nema šta da traži u EU, da pojašnjava stav vojne neutralnosti, to samo vodi daljem udaljavanju od EU. Posle ovakve izjave, naredno ispitivanje javnog mnjenja moglo bi lako da pokaže porast evroskepticizma - ocenio je za "Vesti" Simić.


U odnosima Srbije i Rusije neće biti radikalnih promena, a saradnja će biti fokusirana na realizaciju već postignutih energetskih sporazuma, smatra Miroslav Jovanović, upravnik Centra za ruske studije Filozofskog fakulteta u Beogradu. On misli da će Moskva sačekati da vidi u kom pravcu će nove vlasti u Beogradu profilisati svoje spoljnopolitičke prioritete, pa će onda u skladu sa svojim interesima, profilisati politiku prema Srbiji.


Inače, Kremlj je obznanio da će se Tomislav Nikolić naredne nedelje sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je da, osim podrške u rešavanju kosovskog problema, dve zemlje vezuje velika saradnja na nekoliko projekata, od izgradnje Južnog toka, preko modernizacije srpske železnice, pojačavanja kapaciteta NIS-a do preuzimanja smederevske železare.
 

Đelićev prijatelj

Martin Šulc poreklom je iz nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije. Izuzetno dobre odnose ima sa bivšim ministrom srpske vlade Božidarom Đelićem. U Beogradu je gostovao prošle godine na prvom skupu Srbija - EU. U Evropskom parlamentu pamte ga po sukobu sa bivšim italijanskim premijerom Berluskonijem koji je Šulcu poručio da glumi ''kapoa'' u filmu o koncentracionim logorima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 13:11
ko sto smo vec apsolvirali pa bogami dva fakulteta smo mogli da zavrshimo za to vreme , od eu nema nista jer eu trazi da se tkzv kosoVO repuBljiK prizna , pojurili u strahu da se narod serbski ne uskomesha jer i dalje ima onih koji veruju u bajke i eu i kosmet, zakljucak nema leba od eu ovo gluvarejne odgovara samo onima koji su na vlasti ,strankama , tajkunima, bankarima i birokratima.. ima nesto i pozitivno svako juce je bolje od sutra tj zivimo ovaj zivot punim plucima jer ce sutra biti jos gore ...
Četvrtak 06.09.2012. 13:34
Sta ste navalili na ovu "svetsku senzaciju" sto je rekao Šulc, samo dibidus prava budala to nije znala jos odavno. Ono njihovo ( i nasih podrepasa) , Samo KPS, samo sudstvo, samo ministarstva, samo vojska, samo medjunarodno predstavljanje, samo carine, samo . . . A kako drugacije izgleda jedna drzava nego tako. Samo joj fali priznanje u UN. ALI, od nas niko ne trazi priznanje, i tako rade sta hoce dok je nas ovakvih. Nikad mi nije bilo jasno zasto ne mozemo da se obracunamo sa nasim lopovima, tajkunima, parazitima,korupcijom i bez ulaska u EU. Izgovor za budale, "EU je uredjena pa cemo se osloboditi svih nabrojanih kad udjemo".
Četvrtak 06.09.2012. 13:52
SULC JE ISKRENIJI OD SRBIJANSKIH POLITICARA ! ON NIJE REKAO STA MISLI, NEGO JE DAO IZJAVU NA BAZI SVIH DUGOGODISNJIH PREGOVORA SRBIJE SA EU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online