Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 31.08.2012.
18:09
Anadolija A

"Oni su se dogovorili sa Kosovom, a ne ja"

"Oni su se dogovorili, u dijalogu s Prištinom, oko načina predstavljanja Kosova. Ja bih, ipak, dao mogućnost premijeru Srbije Ivici Dačiću da, posle njegove posete Briselu sledeće nedelje, on najavi šta i kako", rekao je specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacinu razgovoru za agenciju Anadolija.

Oni su se dogovorili, u dijalogu s Prištinom, oko načina predstavljanja Kosova . Jelko Kacin
 

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija da o tome šta je suština dogovora sa Srbijom o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, a što je tek nagovestio prilikom svoje ovosedmične posete Beogradu, treba da govore samo predstavnici Srbije. Na našu molbu, da, ipak, dodatno pojasni svoj stav, Kacin je rekao:

"To je pitanje na koje smeju i moraju dati odgovore samo predstavnici Srbije. Oni su se dogovorili, u dijalogu s Prištinom, oko načina predstavljanja Kosova. Ja bih, ipak, dao mogućnost premijeru Srbije Ivici Dačiću da, posle njegove posete Briselu iduće nedelje, on najavi šta i kako. Ja to nisam tumačio ni u Beogradu, a ne bih ni danas", kazao je Kacin za agenciju Anadolija.

Naglasio je da je premijer Dačić, odgovarajući na pitanja opozicije, u Skupštini Srbije objasnio "da nas dvojica nismo ni spomenuli taj dogovor s Kosovom, niti smo ga sklopili".

"Moja izjava je jasna. Ja sam rekao da je dogovor o načinu predstavljanja postignut. Ali, mediji u Srbiji nisu dorasli trenutku, pa su izjavu reinterpretirali na način da je to dogovor između mene i premijera Dačića!? To nije istina. Ja sam novinarima odgovorio da to pitanje treba da postave svojim predstavnicima. Mi pozdravljamo nameru Srbije da bude prisutna na multilateralnim sastancima. To je sve. Oko toga nema smisla više raspravljati. Srbija mora više komunicirati s domaćom jasnošću, pa će tako i mediji biti u boljoj poziciji da prenesu poruku i da prate taj proces", smatra Kacin.

Premijer Dačić je oštro konstatovao kako i Kacin mora "sniziti ton", te da je "alergičan na lekcije". Kacin o tome za AA kaže da su se on i Dačić "u potpunosti razumeli".

"Te tvrdnje premijera Dačića shvatam kao poruku koja je upućena za domaće potrebe. Ako ste pratili posetu zamenice premijera Suzane Grubješić Evropskoj komisiji, tamo su upućene jasne poruke. Komisija je sve jasno rekla i treba sačekati da gospođa zamenica premijera, kada se vrati u Srbiju, brifira srpsku javnost. Mislim da tu više neće biti različitih tumačenja bilo čega", istakao je Kacin.

Osvrnuvši se na činjenicu da je u Srbiji gotovo tragično dočekana činjenica da ta država ove godine neće dobiti datum početka pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU), Kacin je dodatno objasnio.

"Ja sam dobio pitanje da li će Srbija u ovoj godini početi pregovore s EU. Moj odgovor je bio da sigurno neće! Da li će u ovoj godini dobiti datum početka pregovora, to je već možda drugo pitanje. Ali, iz svega što je rekao komesar za proširenje EU Stefan File, možete zaključiti mnoge stvari. Pre svega, izveštaj Komisije će izaći. Ja sa veoma jasno poručio svim mojim sagovornicima da ćemo izveštaj o napretku Srbije usvojiti u Evropskom parlamentu kada bude stvoren toliki napredak da će to biti od pomoći Srbiji da dobije datum početka pregovora. To svi razumeju u Srbiji", govori Kacin.

Crna Gora, pozitivan primer

Kacin je prilikom jučerašnje posete Crnoj Gori konstatovao da ona predstavlja pozitivan primer regionu.

"Za Crnu Goru i za sve njene susede, uključujući BiH i Srbiju, veoma je značajno kada i koliko Crna Gora kvalitetno i brzo napreduje u dva najkompleksnija i najteža poglavlja u procesu približavanja EU. Ništa nije dogovoreno sve dok nije sve dogovoreno. Ništa nije dogovoreno dok ova dva poglavlja nisu zatvorena. Zato je njihov uspeh ohrabrenje za sve druge da i oni mogu napredovati, ako i kada se tome u potpunosti posvete. Mi se nadamo da ćemo na osnovu napretka u ova dva poglavlja videti i mogućnosti da se u budućnosti otvore i druga poglavlja. Ne samo da se otvaraju, već i da se neka manje komplikovana zatvaraju. To bi bila najbolja pomoć ne samo Crnoj Gori, već i svima koji žele slediti njihov put. Bilo bi to od velike pomoći i za institucije EU koje prave potez širenja EU, a kako bi se evropskoj javnosti predočilo da je to još uvek pravi put i da na tome treba ustrajati", kazao Kacin.

Klima u BiH se ne popravlja

Stalna stranačka sukobljavanja, blokade i zastoji u reformskoj procesu, podvukao je Kacin, idu na štetu BiH.

"Nažalost, klima se ne popravlja. Ali, se nadam da će neki pozitivni odjeci iz regiona imati pozitivan uticaj i na BiH. Nadam se da će svojim potezima i Srbija poslati jasnu poruku da BiH treba u potpunosti biti odgovorna prema sebi i svojoj evropskoj budućnosti", konstatovao Kacin.


Draža Mihailović

Na molbu da prokomentariše proces rehabilitacije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića, te kakve poruke takvom politikom Srbija šalje regionu, Kacin je rekao da o tome ne želi govoriti dok se premijer Dačić ne vrati iz posete Briselu.

"Ja ne želim davati nikakve poruke, a još manje instrukcije po tom pitanju. Taj proces je krenuo odavno. Nova koalicija u Srbiji je formirana tek nedavno, još se uhodava i ja mislim da njima treba dati mogućnost da se opredele oko tog procesa. Tu imaju priliku da jasno kažu koliko su posvećeni i privrženi vrednostima na kojima se bazira Evropska unija", rekao je Kacin.

POVEZANE VESTI

Petak 31.08.2012. 18:38
Kacin je persona non grata u RS-u.Tako treba da postupi i Srbija.
Petak 31.08.2012. 20:15
Oni su bili ucenjeni, to znači da nisu ni pregovarali nego su ucene prihvatali.,, Jasno je to nama svima da mafijaška bratija borisa tadića da bi sačuvla opljačkano, našla zaštitu u delu zločinaca koji su bombardovali Srbiju a za uzvrat poklanjala Srpske teritorije,,
Petak 31.08.2012. 20:34
!!! Alal vam "EU vrijednosti"!!!! ...U Srbiji je upravo najzesca borba oko toga da se ne poklekne pred fasistickim vrijednostima na kojima se bazira Evropska Unija...Barem Srbija i Srbi, kao i Libijci, Afganistanci, Sirijci, Iracani imaju najtragicnije iskustvo sa tim "vrijednostima" po kojima se kriminalcima gdjegod pozele stvara nezavisna drzava ako dobro plate EU i SAD politicare, gdje se daje politicki legitimitet trgovcima ljudskih organa, gdje se bombarduje osiromasenim uranijumom za racun trgovaca drogom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online