Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 31.08.2012.
09:25
telegraf.rs A

Kusturica gradi i "Kraljevgrad"

Posle Drvengrada na Mokroj Gori i Andrićgrada (Kamengrada) na obalama Drine, proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica, po ideji i pozivu Kraljevčana, sagradiće i treći grad - srednjovekovni "Kraljevgrad".

Dići će grad stariji i lepši od Magliča
 

U Ibarskoj dolini, nedaleko od sadašnjeg Kraljeva, na potezu između manastira Žiče i Studenice, najverovatnije u blizini dobro očuvanog Magliča, srednjovekovne tvrđave u samoj klisuri Ibra, nići će novi grad!

Tim povodom, a na poziv Kraljevčana, Kusturica je 30. avgusta svojim helikopterom doleteo u grad na Ibru, a potom, sa Radoslavom Pavlovićem, savetnikom predsednika Republike, i u pratnji gradonačelnika Dragana Jovanovića, posetio obližnji manastir Žiču, gde je novinarima saopštio da "kraljevačku" ideju prihvata i podržava ne samo kao promoter nego i, kao budući graditelj Kraljevgrada!

"Posle obilaska helikopterom, iz koga se fino vidi da postoji dobro mesto u klisuri, a prostor je za mene određujuća stvar, čime i ideja ima težinu, i mislim, čak vjerujem, da ima šanse da je ostvarimo. Jer poznato je da je srpska duhovnost za vreme vladavine Otomanske imperije sačuvana u manastirima. A, kako su, što zbog našeg nemara, a što zbog istorijskih uslova praktično iščezli svi naši srednjovekovni gradovi, mada postoji nekoliko utvrda poput Magliča, moja je pretpostavka, ne naučna nego umetnička, da bi tu i mogao da postoji neki grad koga više nema. Zato i mislim da je na mestu u blizini Magliča moguće podići srednjovekovni grad koji će izgledati lepše i starije nego što je izgledao onda kada je bio napravljen", rekao je Kusturica mnogobrojnim novinarima pred vratima srednjovekovnog manastira Žiče.

Sa idejom o izgradnji srednjovekovnog Kraljevgrada u Ibarskoj dolini vekova Kraljevčani će, najverovatnije, odmah po izradi idejnog projekta izaći pred Vladu Republike Srbije, ali i pred druge institucije, organizacije, pa i pojedince koji pokažu interes za ovu ideju, čija bi realizacija, po svim (pr)ocenama, mogla da započne odmah po usvajanju projekta. Ceo posao, kako se procenjuje, mogao bi da bude završen za najviše četiri-pet godina, naravno - uz obilato korišćenje iskustva koje slavni reditelj ima u izgradnji i Drvengrada i Andrićgrada.

POVEZANE VESTI

Petak 31.08.2012. 10:24
Ta Kusta bolji od Mrke i Velje , ajd za ministra gtadjevine .
Petak 31.08.2012. 10:04
Ja sam vise za to da se temeljno obnovi Maglic i eventualno napravi zicara od Ibarske magistrale do njega.
Petak 31.08.2012. 10:54
Свака част! Кад неће министарство културе, има ко хоће, а хвала Богу и може.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online