Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2010.
20:08
B92 A

Nastavljen štrajk u "Navipu"

Predstavnik ministarstva rada razgovarao je i sa direktorm i sa radnicima "Navipa", za sada bez rezultata. U ministarstvu tvrde da ne mogu da kazne vlasnika.

U Srbiji je postalo uobičajeno da radnici koji obustavljaju rad, nakon što ne dobiju ono što traže radikalizuju štrajk. U "Navipu" međutim radnici nisu počeli štrajk glađu, jer su hteli, nego jer su morali, pošto im je direktor zabranio unošenje hrane u krug fabrike.

Osim osude ovakvog postupka direktora Slobodana Lukića, niko još nije ništa preduzeo da prekine ovakavo postupanje, a radnici več 4 dana nisu jeli.

Četvrti dan radnici koji su dobili rešenje o suspenziji po odluci direktora ne mogu da uđu u krug fabrike. Obezbeđenje i dalje po nalogu direktora ne dopušta da se radnicima u štrajku dostavlja hrana, ali ni lekovi.

Sa radnicima ne pregovora. Kako državi "Navip" duguje doprinose za zdrvstveno i penziono osiguranje, radnici ne mogu da overe zdravstvene knjižice ili dobiju penziju.

“Mi smo polugladni, ja sam čovek koji inače dosta jede i dosta se kreće. Ovde sam kao u zatvoru, kao u logoru a ne u radnoj organizaciji u kojoj sam proveo 32 godine”, navodi radnik Petar Antić.

“Ne može niko da nas tera da radmio bez zdravstvenog osiguranja jer mi radimo poslove na kojima možemo da se povredimo”, kaže Aleksandar Nikolić.

“Zašto mene neko mori glađu? Ja hoću da reaguje institucija, svi nadležni da nam obrazlože zašto smo mi od ponedeljka gladni, žedni, neokupani? Zašto nemamo prava da se lečimo? Zašto mene moj sin mora da gleda kroz rešetke. Jesam li ja zato 24 godine išla na posao?”, pita se radnica "Navipa" Milka Aleksić.

Radnike je posetio samo ombudsman Saša Janković i rekao da je odluka o uskraćivanju hrane ispod nivoa ali i da što se tiče mešanja u odnos uprave i radnika, država mora poštovati granice privatnog poseda.

Ljudska prava i zakon su iznad prava privatnog poseda ističe državni sekretar u Ministarstvu za ljduska i manjinska prava Marko Karadžić.

Inspekcija rada je ustanovila da doprnosi nisu isplaćeni ali je tražila i dodatnu dokumentaciju. Za neizvršavanje tih obaveza direktora će verovatno sačekati prekršajna prijava. Međutim, za uskraćivanje prava na hranu i štrajk izgleda da mu se neće desiti ništa.

“Ja sam skrenuo pažnju da iz humanih razloga nije u redu da se ljudima ne dozvoli hrana. On je obećao da će oni dobijati hranu sve dok traje ovaj štrajk”, objašnjava Saša Perišić iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

B92: Da li postoji neki mehanizam koji može da se pokrene osim skretanja pažnje?

Perišić: “Pa konkretno kazna za njega ne može biti u ovom slučaju ali će se generalno rešavati sve kako se reši situacija sa radnicima i pregovorima i onda ćemo i po tom pitanju rešiti nešto.”

Privatizacija "Navipa" je završena prodajom na berzi. Vlasnici najvećeg dela akcija su “Hipo kastodi 4” sa 24 posto i “Mineko limitid” sa oko 17 posto.

Od početka 2009 godine "Navip" je u blokadi oko 4,5 miliona evra. Direktor Slobodan Lukić ni danas nije bio dostupan za razgovor.

Ombudsman apeluje na poslodavce i zaposlene

 

Zaštitnik građana Saša Janković apelovao je na sve poslodavce i zaposlene da prava štite u skladu sa propisima i da sporove rešavaju na način dozvoljen zakonom.

 

Janković je u saopštenju povodom štrajkova naveo da poslodavci i radnici svoja prava treba da štite "onako kako smatraju da će ih najlakše i najbolje ostvariti, ali nikad ne zaboravljajući načela čovečnosti, morala i ljudske odgovornosti prema sebi i drugima".

 

Zaštitnik građana navodi da su nepravična važeća zakonska rešenja po kojima država svaljuje na radnike štetu koja nastaje zbog toga što pojedini poslodavci krše zakon i ne uplaćuju u fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranjac ono što je obavezno.

 

Tako radnici, "bez svoje krivice, ostaju bez punog iznosa penzije ili zdravstvenog osiguranja ako poslodavac prekrši zakonom utvrđenu obavezu prema javnom fondu koji je uspostavila država", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online