Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.07.2012.
23:44
Večernje novosti A

Kubanski lek protiv raka za godinu dana

Vakcina “cimavaks EGF“, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća, čak i u odmakloj fazi, i “pretvara ovu opaku bolest u hroničnu“, pacijentima u Srbiji mogla bi da bude dostupna sredinom sledeće godine, pišu “Večernje novosti“, pozivajući se na izvore u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak“.

Vakcina protiv raka pluća Srbima bi mogla da bude dostupna sredinom 2013. godine
 

Trenutno se radi na pripremama dokumentacije za registraciju kubanske vakcine u Srbiji, što je uslov koji mora da se ispuni da bi lek mogao da se distribuira na tržištu.


Na pripremi dokumentacije zajednički rade kubanski Institut za molekularnu imunologiju (CIMVAB) i Institut “Torlak“.
 

Zasad ne putuju

Iako je bilo planirano da predstavnici “Torlaka“ neposredno posle boravka Kubanaca u Srbiji uzvrate posetu CIMVAB, put se zasad ne planira, rečeno je u sredu “Večernjim novostima“ u “Torlaku“. To će, eventualno, biti tema za razmišljanje tek po završetku registracione dokumentacije za vakcinu protiv raka pluća.

- U “Torlak“ u subotu, 28. jula, dolazi stručnjak za registracionu dokumentaciju CIMVAB, i ostaće u Srbiji do 13. avgusta - potvrđeno je u sredu “Večernjim novostima“ u “Torlaku“. - Priprema te dokumentacije je ozbiljan i obiman posao i zajednički ćemo se potruditi da kompletna dokumentacija u CTD formatu bude početkom oktobra predata Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Po zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana. Ukoliko registraciona dokumentacija ispunjava uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva i ona izda potrebnu dozvolu, vakcina bi bila dostupna pacijentima u Srbiji sredinom sledeće godine.


U ovom trenutku se ne zna precizno dokle se stiglo sa pripremom dokumentacije, jer je “Torlak“ sa CIMVAB-om potpisao i ugovor o poverljivosti podataka. Prema informacijama “Večernje novosti“, u “Torlak“ su sa Kube dosad stigli podaci o hemijsko-farmaceutskim karakteristikama vakcine, i izveštaji o pretkliničkim i kliničkim ispitivanjima rađenim na Kubi. Dostavljen je, takođe, i deo izveštaja za ispitivanja koja su rađena u zemljama EU.


Prema dogovorima vođenim pre dva meseca, tokom posete dvaju komercijalnih direktora CIMVAB “Torlaku“, naš Institut za virusologiju, vakcine i serume biće nosilac dozvole za stavljanje u promet kubanske vakcine protiv raka pluća. Trebalo bi, takođe, da bude angažovan na sekundarnom pakovanju i punjenju “cimavaksa EGF“. Proizvodnja ove vakcine u “Torlaku“ mogla bi da bude tek treća faza saradnje, koja bi, prema procenama iz “Torlaka“, mogla da se realizuje za oko pet godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2012. 03:05
Bravo za Kubance.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online