Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Sreda 18.07.2012.
05:35
Danas A

Artemije ne želi da se pokaje

Raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije kaže da je spreman da razgovara sa vrhom Srpske pravoslavne crkve, ali da ne želi da se pokaje.

Artmeije ne želi da se pokaje, traži poništavanje odluka Sabora SPC
 

Artmeije je za Danas izjavio da njegov "slučaj" može da se reši samo "anuliranjem nekanonskih odluka" Svetog arhijerejskog sabora SPC.
 

On kaže da je spreman da razgovara sa crkvenim vrhom, ali da posle susreta sa patrijarhom srpskim Irinejem, pre dva meseca, nije bilo konkretnih koraka ka rešavanju problema nastalih najpre njegovim razrešenjem sa mesta episkopa raško-prizrenskog u maju 2010, a potom i raščinjenja u novembru iste godine.
 

Vladika Artemije kaže da na poslednje, majsko zasedanje Sabora nije bio pozivan, ali napominje da se deo saborskog saopštenja za javnost, u kojem ga najviše crkvene vlasti pozivaju na pokajanje i najavljuju "preduzimanje dodatnih kanonskih mera" ukoliko to ne učini, sada u javnosti predstavlja kao akt koji mu je poslat.
 

Patrijarh srpski Irinej izjavio je posle Sabora da nema nade da će se monah Artemije pokajati i vratiti Crkvi, ocenivši da je put raskola kojim je on krenuo tragedija za raščinjenog vladiku i Crkvu i da naredni korak može biti njegovo potpuno izopštenje iz SPC.
 

"Uputili smo mu saborski akt sa pozivom da se putem pokajanja vrati sebi i Crkvi očekujući da ima toliko svesti da čini nešto što u našoj crkvi nikada nije bilo, a to je raskol. Za Crkvu nema ništa tragičnije od raskola. To je deoba jednog organizma i hod putem koji nije ni jevanđelski, ni kanonski, ni crkveni, put kojim idu raskolnici ili jeretici", rekao je patrijarh.
 

On je naveo da Artemije nije jeretik u kanonskom smislu, ali jeste raskolnik, jer je istupio iz Crkve i odrekao se poslušnosti formiranjem grupe koja ima svoje crkve i manastire.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.07.2012. 07:40
Само хоћу да поручим патријарху Иринеју, да се мане ћорава посла и да прети изоптштењем владике Артемија из цркве, већ нека поправи оно што су он, Борис Тадић и неканонски владика Теодосије направили хаос и раскол у СПЦ. Знамо добро да је Артемије смењен по налогу американаца и шиптарских терориста уз сагласност издајника Бориса Тадића и шпијуна Живка Шибалића (Теодосија).
Sreda 18.07.2012. 08:27
Raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije kaže da je spreman da razgovara sa vrhom Srpske pravoslavne crkve, ali da ne želi da se pokaje.... Опет дозвољавате себи половичност у раду а тако испадате више него неозбиљни,зашто нисте пренели целу изјаву која гласи: „Моје покајање би било од великог значаја и драгоцено јер би то била моја аболиција свега што су они већ урадили. Било би непосредно признавање свих оних клевата, лажи, напада које, ево, већ две и по године пљуште по мени“ Он поручује да се не може кајати за „њихове пропусте и грешке“.
Sreda 18.07.2012. 08:09
Пречасни владика Артемије је по својој Богоугодној духовној суштини вечни покајник. Он нема разлога ни потребе да се каје по налогу небогоугодног наводног србског патријарха Иринеја. Свим упућенијим верницима СПЦ нажалост јасно је да је у СПЦ дошло до тешког раскола. Више од половине владика и епископа су тзв. новотарци и екуменисти. По учењу Св. Саве и светих отаца Аве Јустина и владике Николаја екуменизам је свејерес. Они су повели СПЦ у свејерес. Србски народ на Космету и србске светиње препустили су шиптарима. Тзв. патријарх је паписта који не поштује каноне Христове православне саборне цркве и Устав СПЦ. Учешће у богослужењу са јеретицима је такође јерес. Нека је Бог на помоћи СПЦ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online