Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 15.07.2012.
13:08
D. Dekić - Vesti A

Bojan Pajtić: Bračni ugovor sa foteljom

Bojan Pajtić se protekle nedelje ovenčao i trećim uzastopnim mandatom predsednika Izvršnog veća Vojvodine, čime je osmogodišnju vladavinu produžio za još četiri godine.

Vrtoglavi uspon ovog političara posle oktobarskih promena vlasti 2000. kulminirao je četiri godine kasnije, kada je osim u fotelju vojvođanskog premijera, zauzeo čvrsto i u poziciju potpredsednika Demokratske stranke na kojoj takođe gazi kroz treći mandat.


Rođen je u starosedelačkoj vojvođanskoj porodici 2. maja 1970. u Senti, blizu granice s Mađarskom. Majka Anđelija i otac Lazar, pravoslavni sveštenik, vaspitavali su u patrijarhalnom duhu Bojana i mlađu sestru. Otac je posle završene Bogoslovije u Beogradu i rukopoloženja za đakona u Subotici 1970. primio parohiju u Nadalju, a Bojan se rodio mesec dana kasnije.

Zbog velikih problema sa glasnim žicama Lazar je morao da napusti pojanje i crkvene obrede i egzistenciju potraži u drugoj profesiji. Kada su ga jednom uslovili da zbog posla obrije bradu, odbio je, rečima da je teško bez posla, ali još teže ako se izgube čast i poštenje. Ostao je u Senti kao komercijalista, pa je Bojan tu završio i osnovnu i srednju školu. Kako je otac uporedo punu deceniju obavljao i poslove upravnika i reditelja Kamerne scene "Miroslav Antić", sin je zavoleo pozorište i postao amaterski glumac. Međutim, ipak odlazi na pravne nauke. Jednom prilikom je izjavio da je od glume odustao zbog "egzistencijalne ugroženosti ove profesije".

Posle odsluženog vojnog roka u Mostaru odlazi u Novi Sad na dalje školovanje, a u to vreme je njegov otac angažovan u obnovi Tekelijanuma u Sentandreji u Mađarskoj, gde i danas živi. Bojan Pajtić je završio Pravni fakultet 1995. kao student generacije, magistrirao 2000. i doktorirao septembra 2008. na temu "Bračni imovinski ugovor".

Njegov prvi posao posle sticanja diplome bio je u Okružnom sudu u Novom Sadu, ali se posle nekog vremena vratio na svoj fakultet i postao asistent na predmetu obligaciono pravo. Posle sticanja titule doktora nauka promovisan je u docenta.
U političke vode ga je odvelo dugogodišnje prijateljstvo njegovog oca sa tadašnjim predsednikom Narodne stranke Milanom Paroškim, pa je 1995. potpisao pristupnicu i postao narodnjak.

- U politiku sam ušao zato što mi temperament ne dozvoljava da trpim nepravdu i sedim skrštenih ruku - objašnjavao je tada. U narodnjacima se zadržao svega nekoliko meseci, jer mu je "ta nacionalno orijentisana stranka" postala pretesna. Već 1996. potpisuje pristupnicu DS-a i postaje portparol Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu.

Nakon oktobarskih promena bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije, posle ubistva premijera Đinđića obavljao je devet meseci funkciju šefa poslaničkog kluba DOS-a. Od člana Gradskog odbora Novi Sad brzo je stigao do potpredsednika DS-a.


Tokom njegovog šefovanja poslaničkim klubom DOS-a desila se afera Bodrum, a zbog lažne tvrdnje da je glumica i poslanica Neda Arnerić bila u parlamentu, javno se izvinio. Ipak i dalje tvrdi da nikada ne laže.

Protivnici ga optužuju da vlada kako hoće sa svojom družinom lojalnih poslušnika što vodi u separatizam. Javnost se zabavljala i tablama sa njegovim imenom na svim građevinama novijeg datuma u pokrajini. Kada je pre dve godine otvorio novi most preko Velikog bačkog kanala, njegovo ime je osvanulo na tabli uz tekst: "Sanirani drumsko-betonski most predao je na upotrebu građanima Vrbasa predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić." Na novu tablu dospeo je kada je pustio u saobraćaj obnovljeni most u Vrbasu. Lokalni moćnici su obrazložili da su mu se tako odužili za angažman na projektu, ali je ubrzo nepoznati počinilac ukrao ovaj znak zahvalnosti vojvođanskom premijeru.

Iako je odrastao u religioznoj porodici, izjavio je:

- Ne verujem u postojanje laičkog boga, sedog starca s dugom bradom. Bog je sveukupnost koja ljudskom umu i dalje ostaje nedokučiva.

Najbolji drugovi iz vremena kad nije bio na visokim funkcijama i dalje su mu najbolji. Njegova ljubav je i dalje pozorište, uživa u dobrom džezu, ali i plesu. U stanju je da ceo dan provede na sastancima, a celu noć na plesnom podijumu. Ne pije, ne puši, redovno vežba, a kako je u izvanrednoj fizičkoj kondiciji, njegovi prijatelji u šali kažu da je među najjačima u Demokratskoj stranci.

Govori engleski i mađarski jezik. Oženjen je Vesnom, koja je lekar anesteziolog u Kliničkom centru Novog Sada. Bojan suprugu hvali kao odličnu kuvaricu. Gospođa Pajtić je odrasla u Libiji pa je, tvrdi Bojan, pravi majstor za egzotičnu hranu. Imaju sinove Andreja i Stefana koji idu u osnovnu školu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 13:28
Ovo pocinje feljton "Tekovime 5. Oktobra"....sa podnaslovom "Bitange i vucibatine na vlasti".
Nedelja 15.07.2012. 14:34
Које су његове заслуге за трећи мандат?
Nedelja 15.07.2012. 15:37
Tzv., Vladika Irinej backi je je običan duznik Pajticevom ocu koji je bio svestenik, ali je izgibio sluh pa je iz zdravstvenih razloga napustio svestenicku sluzbu. Za svog nasledika promovisao je Irineja Bulovica koji ja sada najveci zagovornik unijacenja, i davalac podrske Pajticu mladjem. Ovaj vladika, inace Ciganin kao i Ceda beda, cak je preveo bibliju na ciganskom jeziku. Taj glumac i student rezije BP je pod uticajem IB. Ako ne verujete potrazite podatke na kojim je sve funkcijama IB koje se odnose na Vatikan. Veze postoje i nalozi se izvrsavaju. Veliku podrsku imaju Irinej i Pajtic od Madjara „Bunjevaca” kurvasona. Pajticev cilj je da Vojvodina udje u neku novu Austor -Ugarsku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online