Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.07.2012.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Sačuvali smo Vojvodinu!

Član Glavnog odbora DSS-a Željko Tomić smatra da je Ustavni sud Srbije osporavanjem više članova Zakona o nadležnostima AP Vojvodine, poništio suštinu tog zakona i da bi bilo najbolje promeniti ga u celini.





 

- Mislim da je bolje promeniti ceo zakon, jer su sporna 22 člana, čime je njegova suština poništena, pa je bolje da kao takav ne postoji - rekao je Tomić za "Vesti" ne isključujući mogućnost da njegova stranka podnese republičkom parlamentu svoj predlog zakona o nadležnostima severne pokrajine.

Smatrate li da bi zaista došlo do, kako se čulo iz Vaše stranke, države u državi?

- Naravno, zato smo pred Ustavnim sudom Srbije preduzeli korake da Vojvodina ne bude nešto što joj prema Ustavu ne pripada. Pozdravljam odluku suda kojom je obezvređena namera donosioca takvog zakona i Statuta koja je vodila stvaranju države u državi.

Ustavni sud je tek posle skoro tri godine doneo odluku o inicijativi Vaše partije?

- Iako je, nažalost, prošlo mnogo vremena, ipak se pokazalo da je pravda dostižna.


Ima li veze što je odluka Ustavnog suda usledila u trenutku promene republičke vlasti?

- To treba pitati sudije. Ipak, ne verujem da je razlog promena vlasti. Da smo dugo čekali, jesmo, ali su građani znali da je DSS u pravu i da su i Zakon i vojvođanski Statut na klimavim nogama. DSS je uradila ono što se od nas i očekivalo, zaustavili smo rastakanje Srbije čija državnost je bila dovedena u pitanje.

Verujete li da će odluka USS biti ispoštovana, u više navrata čulo se da je ova institucija ispolitizovana?

- Ako smo ozbiljna država, odluka USS ne sme da bude dovedena u pitanje. Ako se političari zaklinju u institucije onda mora da bude poštovana reč najviše sudske instance. DSS se uvek zalagala za pravni put i da se tako išlo, ne samo kada je reč o severnoj pokrajini, već i Kosmetu, pa i drugim važnim pitanjima poput reformi u pravosuđu, u Srbiji bi danas bilo bi mnogo manje problema.

Ligaši traže promenu Ustava Srbije?

- Njihovo nezadovoljstvo je razumljivo, jer su se od početka protivili Ustavu Srbije donetom 2006. i pozivali na bojkot referenduma. Autonomaška politika doživela je krah, a više nemaju političku snagu demokrata koji su podržavali njihov separatizam.

Najavili su žalbu Sudu za ljudska prava u Strazburu?

- Ako je neko internacionalizovao vojvođansko pitanje, to su bili ligaši i Nenad Čanak. Oni mogu da rade šta hoće, ali ako u zemlji vladaju pravo i pravda, ne mogu da urade ništa. Ne verujem da taj međunarodni sud, niti bilo ko drugi može da sruši Ustav, zakone i institucije države Srbije.
 

Sprečeno otcepljenje

 

Zašto mislite da bi i Vojvodina izašla iz Srbije?


- Posle raspada SFRJ, videli smo i da je AP Vojvodina, zahvaljujući dosadašnjoj republičkoj i vlasti Bojana Pajtića i Nenada Čanka, pokušala da preduzme mnogo krupnih koraka ka otcepljenju. Zato smo Ustavnom sudu Srbije i podneli zahtev za preispitivanje ustavnosti većeg broja članova Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP. 


Slaba država plen za strance

 

Verujete li u povratak poverenja građana Srbije u države institucije?


- Poverenje u republičke institucije mora da bude vraćeno, jer je slaba država velika opasnost. Slaba država otvara prostor ambasadorima stranih zemalja i političarima iz inostranstva da vrše uticaj čak i na to ko će biti vlast u našoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Subota 14.07.2012. 17:17
Moje misljenje je da je Ustavni sud u dosta clanova zakona u pravu,a da je u nekima i u krivu.N.Sad ne moze biti glavni grad,samo administrativni centar,mislim da se Vojvodina samo kao region moze predstaviti u Briselu,ukidanje onog clana o trudnicama je nepotrebno,ali ostali bogami jesu.Ne znam zasto se samo toliko cekalo,a ovi sto spominju Rasku oblast i RS,to su stvari koje su neuporedive,bar sa stanovista zakona i Ustava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online