Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 25.06.2012.
16:16
Beta A

Kuršumlija: Najezda džinovskih zmija; Svaki drugi dan neko ujeden

U Kuršumlijskom kraju, prema rečim građana i biologa, desila se najezde zmija, a meštani Kuršumlijske banje primetili su neobične zmije, kažu: "ogromnih dimenzija", u šumi i u samom centru banje.

Smukovi narasli do neverovatnih dužina

U Domu Zdravlja Agenciji Beta je rečeno da se gotovo svaki drugi dan javljaju pacijenti koje su ujele zmije.

Meštanin Kuršumlijske banje Dejan Jovanović (31) je zajedno sa suprugom išao u šumu da bere pečurke i kako kaže, u blizini administrativne granice sa Kosovom i Metohijom, naišli su na neobičnu zmiju, kakva nikada nije viđena u tim krajevima.

"Ugledao sam je ispred mene na par metara, podigla je glavu, a ja sam supruzi rekao da beži. Bila je debljine pivske flaše, duga oko 4 metara, tamno zelene boje sa belim tačkicama i crvenim linijama. Glava joj je bila veličini i oblika moje ispružene šake", kaže Dejan.

Zmiju je videla i njegova supruga, a Dejan kaže da stariji meštani ne pamte da su ranije viđali takvu zmiju.

U samom centru Kuršumlijske banje Dragica Vukićević (18) videla je zmiju koja je prelazila put. Kako kaže, bila je ispružena celom širinom - više od četiri metra.

"Bila je sive boje sa belim tačkicama, prelažila je preko puta. Glavu joj nisam videla jer je bila u travi, a rep je bio takođe u travi sa druge strane puta. Uplašila sam se i pobegla kući", kaže Dragica Vukićević.

Meštani kažu da je u samoj Kuršumlijskoj banji velika najezda zmija. Pored neobičnih zmija, gotovo na svakom koraku nailaze na šarke, poskoke i smukove. Pre nekoliko dana šarka je ujela Bobana Ristića (21), koga su meštani u nesvesnom stanju prebacili do Doma zdravlja.

"Tu u samom centru banje smo tovarili drva na kamion. Šarka je izašla iz kamionske prikolice i dohvatila me je za rame i ujela. Za manje od pola sata sam se onesvestio. Zmija ovde ima kao nikada ranije, viđamo ih na svakom koraku. Ulaze u vozila, nama u kamion stalno ulaze", kaže Ristić.

Biolog Ruža Spalović rekla je da su velike zmije koje su viđene kod Kuršumlijske banje, najverovatnije smukovi koji su zbog povoljnih klimatskih uslova dostigli enormne dimenzije.

"Pre svega u toj banji ima termalne vode, toplo je tlo, mikro-klima im odgovara, pa su se zmije namnožile i moguće je da je uslov za život doprineo da dostignu enormne dužine. Pored toga, mali je broj stanovništva u tom kraju, pa nema ko da ih uznemirava ili uništava", rekla je Spalović.

Kako je navela, ukoliko je istina da su viđene zmije tolikih dimenzija, to je "veoma zanimljivo za nauku". Prema njenim rečima, smukovi obično dostižu dužinu od oko dva metra.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Ljiljana Arsenijević kaže da je više pacijenata sa ujedima zmija nego prošle godine i da Dom zdravlja ima dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda.

"Seruma protiv zmijskog ujeda ima i u svim terenskim ambulantama. Ovo je tek početak leta, a gotovo svaki drugi dan imamo po jednog pacijenta sa ujedom zmije", kazala je Arsenijević i dodala da je najvećem riziku od ujeda zmija, izloženo seosko stanovništvo.

Prema podacima doma zdravlja, u proteklih 15 dana lekarsku pomoć je zatražilo sedmoro ljudi koje je ujela zmija, među njima i jedno dete.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 16:39
Neznam da li je do klimatskih uslova ili im je takva godina .ali narod u komsiluku kod mene se sve vise zali na najezdu zmija...izgleda da to nisu izolovani slucajevi,nego je zahvacen dobar deo drzave!!!):-/
Ponedeljak 25.06.2012. 17:03
na balkanu postoje samo dvije vrste zmija otrovnica.poskok koji dosta kratak nije preko metar i po ni jedan i šarka.moguće da je ovo šarka u pitanju ili neka koju su ameri donijeli na kosovo
Ponedeljak 25.06.2012. 17:57
Пре ће бити да су домаћи смукови мутирали под утицајем радиоактивног зрачења после нуклеарног бомбардовања наше отаџбине. Још ћемо се ми свакаквих чуда тек нагледати...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online