Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.06.2012.
14:36
Beta A

Saniteti iz Gnjilana parkirani - ni KS ni GL tablice

Zdravstveni centar Gnjilane, koji radi u sistemu Vlade Srbije, neće moći da preregistruje svoja vozila na kosovske registarske tablice jer ta institucija ne postoji u kosovskom sistemu, izjavio je danas glavni tehničar u Centru Sreten Trajković.

Jedne tablice im ne priznaju, druge im ne daju

Srbi u Kosovskom pomoravlja žale se da nemaju slobodu kretanja jer ne mogu da se kreću Kosovom bez tablica koje izdaje MUP Kosova. To posebno pogađa zdravstvene ustanove, jer ne mogu da koriste vozila.

Na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja Beograda i Prištine, kosovska vlada je usvojila uredbu kojom se propisuje oduzimanje tablica ali i vozila s registarskim oznakama koje MUP Srbije izdaje za gradove na Kosovu i Metohiji. Kosovska vlada je najavila dodatnu priliku za Srbe koji žele da uzmu kosovske tablice.

Trajković je rekao da Zdravstveni centar Gnjilane, koji je od 1999. godine izmešten u selo Šilovo, od 1. juna može da koristi samo jedno vozilo, ono koje je registrovano u Petrovcu na Mlavi. Istovremeno, desetak ambulantnih vozila sa GL tablicama (oznaka za Gnjilane) stoji u dvorištu centra.

"Preregistracija na KS (kosovske) tablice važi samo za privatne automobile, a ne i za sanitetska i ambulantna vozila. Direktorka Jelica Krčmarević se obratila Ministarstvu zdravlja Republike Srbije povodom problema sa preregistracijom, a odgovor još čekamo. To jedino sanitetsko vozilo koje možemo da koristimo ni u kom slučaju nije dovoljno za sve potrebe", kazao je Trajković.

Prema njegovim rečima, sanitetskim vozilom sa registracijom Petrovca na Mlavi uglavnom se prevoze bolesnici na dijalizu u Zdravstveni centar Vranje, ali za porodilje ili pacijente koji moraju u Niš ili Beograd nema prevoza.

"Zdravstveni centar Gnjilane je jedina takva ustanova u Kosovskom pomoravlju, imamo i dnevnu bolnicu i odeljenje ginekologije, a za porodilje je pre 1. juna obezbeđivan ambulantni prevoz do KBC Gračanica, ili do bolnica u Kosovskoj Mitrovici i Vranju, dok se sada svako za prevoz snalazi sam", kazao je Trajković.

U Kosovskom pomoravlju, u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, živi oko 30.000 Srba.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 14:54
Skandal nad skandalima, vozila srpskih institucija sa tablicama drzave kosovo. Na kom fakultetu u srbiji se uci ovaj predmet srpskog prava.
Ponedeljak 25.06.2012. 17:05
Samo me zanima zašto se ne oduzimaju recipročno kosovske tablice na teritoriji ostatka Srbije! Ovo je stvarno tragično da ne daj Bože pacijent kome je život u pitanju ne može da se preveze zbog tablica...a njihovi se vozikaju bez problema ovde!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online